Home > Zelfdovende sigaret

Europa verplicht zelfdovende sigaret

10-05-2013, door
Zelfdovende sigaret

Jaarlijks ontstaan er ongeveer ruim 30.000 branden als gevolg van onbewaakt achtergelaten sigaretten. De Europese Unie heeft beslist hier iets aan te doen. Daarom mogen er enkel nog sigaretten verkocht worden die vanzelf uitdoven wanneer er niet aan getrokken wordt. De Europese Comissie hoopt hierdoor ongeveer jaarlijks 500 levens te redden.

Eurocommissaris John Dalli: "Een veilige sigaret bestaat niet. Het veiligst van al is om helemaal niet te roken, maar als mensen toch willen roken zullen de nieuwe normen zorgen dat er veel minder brandgevaar is". De tabaksproducenten zijn immers verplicht om uitsluitend nog sigaretten te produceren met een verminderd ontstekend vermogen.

Het principe en werking van de zelfdovende sigaret is eenvoudig: twee ringen van dikker papier beperken de lucht- en dus ook zuurstoftoevoer naar de tabak. Dit zorgt voor een kortere brandtijd waardoor het risico wordt beperkt dat meubels, kleding, beddengoed of andere brandbare materialen snel vuur vatten.

In Finland heeft het gebruik van zelfdovende sigaretten het aantal dodelijke slachtoffers van sigarettenbranden met meer dan 40 procent doen dalen. De Commissie hoopt op eenzelfde resultaat voor de hele Unie, wat tot 500 mensenlevens zou sparen. Tussen 2003 en 2010 veroorzaakten sigaretten jaarlijks ruim 30.000 branden, met zelfs meer dan 1.000 doden en 4.000 gewonden tot gevolg.

Elektronische sigaret is de enige compleet veilige sigaret

Echter compleet veilig is de zelfdovende sigaret niet. Er bestaat nog steeds een risico dat branden hier en daar zullen ontstaan. Dit omdat er nog steeds verbranding van tabak is. Bij elektronisch roken is deze verbranding er niet want hier er is enkel een verdamping van water en smaakstoffen. De Europese Unie zou dus beter de e-sigaret promoten. Dit zou trouwens ook nog de volksgezondheid ten goede komen. Verder levert de elekrische sigaret totaal geen overlast op voor de omgeving.

Wij vragen ons af waarom men kiest voor een halve oplossing (zelfdovende traditionele tabaksigaret) wanneer er de compleet veilige oplossing (e-sigaret) bestaat.
Reageer en geef uw mening: