Home > Wetgeving E-Sigaret
Wetgeving

Wetgeving

08-05-2012, door

Juridische status in België

Elektronische sigaretten vallen onder:
  • de wetgeving van tabaksproducten als ze tabaksextracten bevatten
  • de wetgeving op de geneesmiddelen als ze nicotine bevatten of als ze melding maken van therapeutische indicaties (bijvoorbeeld "helpt bij het stoppen met roken").
In de wetgeving over het rookverbod vallen alle elektronische sigaretten onder ‘soortgelijke producten’. Ze zijn dus verboden op alle plaatsen waar een rookverbod geldt.

Verkoop

De vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten is niet toegelaten. Je zal ze dus in België niet in een winkel of online-shop vinden. E-sigaretten zonder nicotine is echter wel vrij verhandelbaar.

Aankoop

Als particulier binnen de Europese Unie mag je voor eigen gebruik alle goederen bestellen die legaal worden aangeboden. Vermits de e-sigaretten legaal in het Verenigd Koninkrijk verkocht mogen worden mag je ze dus per postorder bestellen of via het internet. Omwille van deze europese regel mag de douane deze goederen niet in beslag nemen.

Gebruik

Het gebruik van e-sigaretten is toegelaten behalve op publieke plaatsen. Ze zijn dus verboden op alle plaatsen waar een rookverbod geld zoals op het werk, op restaurant, op café, enz...

Juridische status in Nederland

In Nederland is het iets makkelijker dan in België. Infeite is de status in onduidelijk. De e-sigaret valt alvast niet onder de Wet op de tabaksproducten en ook niet onder die van de geneesmiddelen.

Reclame maken voor electronische sigaretten is verboden omdat de e-sigaret niet als geneesmiddel is geregistreerd. Met andere woorden, hij heeft officiële handelsvergunning.

Verkoop

De vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten is in feite ook in Nederland niet toegelaten. Er heerst echter wel een gedoogbeleid.

Er is er gepoogd een verbod in te stellen op de verkoop via winkels (alsook online) van nicotinehoudende e-sigaretten. Echter een Haagse rechter floot deze maatregel terug omdat deze onvoldoende gemotiveerd was. De overheid moet de invoer voor handel van nicotinehoudende e-sigaretten daarom voorlopig toestaan.

Aankoop

Ook hier gelden in principe dezelfde regels zoals in België. Echter er is voorlopig dus een gedoogbeleid. Sowieso kan je probleemloos voor eigen gebruiken online e-sigaretten bestellen en invoeren.

Gebruik

In Nederland is men tolerant wat betreft het gebruik. De e-sigaret valt hier niet onder Tabakswet. Hierdoor mag je de e-sigaret roken op plaatsen waar een rookverbod voor de 'gewone' sigaret geldt. Dat maakt dat in Nederland het gebruik van de e-sigaret een stuk interessanter is.

De Europese Regelgeving

europese wetgeving

Volgens de Europese Commissie vallen e-sigaretten die geen tabak bevatten niet onder de Tabakswet. Indien de e-sigaret wordt aangeboden als nicotine-vervangend hulpmiddel, met het oog om te stoppen met roken, kan het product wel onder de medicijnenwet vallen. Dit kan ook wanneer de e-sigaret bepaalde psychologische functies zou corrigeren of veranderen. Elk land mag zelf beslissen of de e-sigaret al of niet valt binnen de definitie van 'medicijn'.
Reageer en geef uw mening: