31
Mei

1 op 4 rookt elke dag

Belgie en Nederland

Volgens de cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, roken 24 procent van de Belgen dagelijks. Met dit cijfer zit België trouwens nog steeds onder het Europese gemiddelde. Dit bedraagt immers 26 procent.

In België steekt 24 procent van de bevolking dagelijks een sigaretje of meer op. Hiervan noemt vijf procent zichzelf "gelegenheidsroker". Ook opmerkelijk te noemen is dat tweeëntwintig procent zegt gestopt te zijn met roken. Met andere woorden bijna de helft van de Belgen heeft naar eigen zeggen ooit gerookt.

In Nederland roken iets meer dan 25% dagelijks.

Vooral in Griekenland (35 procent), Bulgarije (32 procent) en Letland (30 procent) wordt er een stuk meer gerookt. Ook de burgers van Italië, Spanje en Portugal doen flink hun best aangezien ze ook boven het gemiddelde zitten.

De minste rokers vind je in Slovenië (17 procent), Zweden (18 procent) en Finland (19 procent). Kortom de meer "koude"-volkeren.

Lees Meer Lees Meer

28
Mei

Madonna: "Doe sigaret uit of ik ben weg"

Rokende Madonna

Madonna is onverbiddelijk als het om roken van tabak gaat. Een tijd terug was ze in Chili en ze dreigde haar concert te annuleren als rokende fans hun sigaret niet zouden doven.

Tijdens de soundcheck in het openluchttheater van Santiago probeerden enkele fans om rook in het gezicht van de diva te blazen. Aanvankelijk reageerde de pop-diva nog rustig door te zeggen: "Er zijn mensen die op dit moment aan het roken zijn". Toen dit weinig resultaat opleverde schreeuwde Madonna: "Verboden te roken!". Helaas leverde deze poging voor haar ook te weinig resultaat waarop de Queen of Pop vervolgens keihard uithaalde: "Als jullie nog sigaretten blijven roken, blaas ik mijn show af."

Madonna werd steeds kwader: "Jullie geven blijkbaar niks om mij? Dan kunnen jullie mij ook niks schelen! Ik ben niet gek. Ik kan niet zingen als jullie roken. Begrepen?".

Bijna alle rokende fans doofden geschrokken hun sigaretten waarop het optreden gewoon doorging.

Elektronisch roken zorgt niet voor overlast

De woordvoerder van Madonna reageerde na de show dat de rook wel degelijk kan zorgen voor stemproblemen. Hij riep op aan alle rokende fans om voortaan elektronisch te roken. Hij voegde er nog aan toe dat elektrisch roken niet alleen geen overlast oplevert voor je omgeving maar ook nog een pak gezonder is voor de roker zelf.

Lees Meer Lees Meer

10
Mei

Europa verplicht zelfdovende sigaret

Zelfdovende sigaret

Jaarlijks ontstaan er ongeveer ruim 30.000 branden als gevolg van onbewaakt achtergelaten sigaretten. De Europese Unie heeft beslist hier iets aan te doen. Daarom mogen er enkel nog sigaretten verkocht worden die vanzelf uitdoven wanneer er niet aan getrokken wordt. De Europese Comissie hoopt hierdoor ongeveer jaarlijks 500 levens te redden.

Eurocommissaris John Dalli: "Een veilige sigaret bestaat niet. Het veiligst van al is om helemaal niet te roken, maar als mensen toch willen roken zullen de nieuwe normen zorgen dat er veel minder brandgevaar is". De tabaksproducenten zijn immers verplicht om uitsluitend nog sigaretten te produceren met een verminderd ontstekend vermogen.

Het principe en werking van de zelfdovende sigaret is eenvoudig: twee ringen van dikker papier beperken de lucht- en dus ook zuurstoftoevoer naar de tabak. Dit zorgt voor een kortere brandtijd waardoor het risico wordt beperkt dat meubels, kleding, beddengoed of andere brandbare materialen snel vuur vatten.

In Finland heeft het gebruik van zelfdovende sigaretten het aantal dodelijke slachtoffers van sigarettenbranden met meer dan 40 procent doen dalen. De Commissie hoopt op eenzelfde resultaat voor de hele Unie, wat tot 500 mensenlevens zou sparen. Tussen 2003 en 2010 veroorzaakten sigaretten jaarlijks ruim 30.000 branden, met zelfs meer dan 1.000 doden en 4.000 gewonden tot gevolg.

Elektronische sigaret is de enige compleet veilige sigaret

Echter compleet veilig is de zelfdovende sigaret niet. Er bestaat nog steeds een risico dat branden hier en daar zullen ontstaan. Dit omdat er nog steeds verbranding van tabak is. Bij elektronisch roken is deze verbranding er niet want hier er is enkel een verdamping van water en smaakstoffen. De Europese Unie zou dus beter de e-sigaret promoten. Dit zou trouwens ook nog de volksgezondheid ten goede komen. Verder levert de elekrische sigaret totaal geen overlast op voor de omgeving.

Wij vragen ons af waarom men kiest voor een halve oplossing (zelfdovende traditionele tabaksigaret) wanneer er de compleet veilige oplossing (e-sigaret) bestaat.

Lees Meer Lees Meer

06
Mei

Nepsigaretten populair bij kinderen

Shishapen

De laatste tijd blijken bij de jongeren in Amsterdam felgekleurde nepsigaretten, ook wel Shishapen genoemd, zeer populair te zijn. En in dit geval verstaan we onder jongeren zelfs basisschoolleerlingen die vaak zelfs jonger zijn dan tien jaar.

Het spreekt voor zich dat omwille van deze zeer jonge leeftijd veel ouders ongerust zijn en we vragen ons ook af of het moreel verantwoordt is om dit toe te laten.

Felgekleurde oefensigaretten

De Shishapen bevat geen nicotine alsook schadelijke stoffen, maar produceert wel waterdamp met een smaakje. Meestal zijn wegwerpbaar en bevatten ze zoete of fruitige smaken. Populaire smaken zijn aardbei, appel, perzik, bosbessen, kersen, watermeloen, framboos, druif en cola. De shishapen proeft exact hetzelfde als een waterpijp zonder de tabak, nicotine of teer.

Er is dus een enorm grote gelijkenis met de elektronische sigaret want ze zijn ook veilig voor de gezondheid. Dit +/- nieuwe product kunnen we als e-rokers dus alleen maar toejuichen, maar omwille van de zeer jonge leeftijd van sommige gebruikers stellen wij hier toch vraagtekens.

De vrolijke gekleurde 'oefensigarreten' zijn enorm in trek bij de kinderen uit Amsterdam. De meeste leveranciers blijken zelfs uitverkocht te zijn. Een medewerkster van Van Wou Tabakszaken Specialist verklaart: "Ik zie overal kinderen ermee over straat lopen. Ze leren inhaleren, het is de eerste stap naar de sigaret."

Ook een moeder uit Arnhem bevestigt: "Op het schoolplein vertelde een jong meisje me dat ze trots was dat ze al over haar longen kon roken".

Vrees voor imagoschade

Net omwille van de zeer jonge leeftijd van een aantal gebruikers vrezen we voor imago-schade voor het e-roken in het algemeen. De politici zullen graag dit argument misbruiken om het product te verbieden alsook de elektrische sigaret. Ook is de kwaliteit van de shishapennen niet te vergelijken met deze van elektronische sigaretten. Gebruikers die de shishapen al eens gerookt hebben zullen vermoeden dat een e-sigaret vergelijkbare prestaties levert, echter ze slaan hier de bal mis want de rookervaringen bij elektronisch roken zijn een stuk aangenamer.

Lees Meer Lees Meer

24
Apr

De ene roker is de andere niet

Rokende vrouw

De meeste rokers (72 procent) willen wel stoppen met roken, maar ze slagen daar niet in. Ze hebben gemiddeld vijf pogingen nodig om definitief te stoppen. De gemiddelde poging tot stoppen duurt amper acht dagen. Maar liefst veertig procent van de rokers houden hun poging nog geen week vol.

Farmareus GlaxoSmithKline heeft een onderzoek gedaan naar de profielen van de verschillende rokers. Hierbij kon men de rokers onderverdelen in 4 groepen:

 • De tevreden roker

  Deze roker is niet geïnteresseerd in stoppen met roken. Hij beseft wel dat roken slecht of zelfs schadelijk is voor de gezondheid, maar het roken maakt nu eenmaal deel uit van zijn leven en persoonlijkheid. Hij voelt zich prima met het roken en het geeft hem zelfs een meerwaarde in het leven.

  Deze roker zal absoluut niet stoppen. Zelfs als zijn omgeving vraagt om te stoppen zal de tevreden roker sceptisch blijven. Overstappen naar elektrisch roken valt eventueel wel te overwegen, al zal hij voldoende overtuigd moeten worden van de vele voordelen ervan.

 • De gecommitteerde stopper

  Deze roker is dan weer vastbesloten om te stoppen met roken. Hij heeft daarbij concrete doelen voor ogen. Hij probeert zich te informeren om dit zo optimaal te doen. En sommige gevallen zoekt hij voor hulpmiddelen om het stoppen te vergemakkelijken.

  Hij is hier enorm nuchter in en zal dan kiezen om langzaam de nicotine-verslaving af te bouwen. De gecommitteerde stopper weet als geen ander dat dit de beste methode is. De elektronische sigaret wordt vaak door deze roker gebruikt omdat hij doelbewust gezonder wil leven. En dit natuurlijk met resultaat.

 • De geinteresseerde stopper

  Dit is een roker die wel wil stoppen met roken, maar het daar erg lastig mee heeft. Vooral tijdens stressvolle situaties, zoals bij het filerijden, bij een deadline op het werk, bij drukte op het werk. Maar ook heeft deze roker vaak het moeilijk bij juist heel gezellige momenten, op café en na het eten, na de seks. Het is voor deze roker echt een hele opgave om aan de sigaret te weerstaan.

  Deze roker zal enkel kunnen stoppen wanneer hij hulpmiddelen ter beschikking heeft en wanneer zijn omgeving hem voldoende motiveert.

 • De verwarde roker

  Deze roker twijfelt nog heel erg tussen roken en stoppen. Hij ziet enorm op tegen een poging tot stoppen en gelooft niet dat het zal lukken. Hij zal dan ook het stoppen eeuwig uitstellen. Het is ook onzeker of deze roker durft over te schakelen naar elektrisch roken. Sommige verwarde rokers doen het gelukkig wel en met prima resultaat.

Lees Meer Lees Meer

18
Apr

De gezondere sigaret!

Gezonde voeiding

Een traditionele sigaret roken betekent in feite "tabak verbranden" en daarbij komen jammer genoeg veel schadelijke stoffen vrij zoals teer, arseen, dioxines, benzeen, cadmium, enz. Maar wat zou nu veranderen als we tabak zouden vervangen door iets onschuldiger?

Volgens Jan Tytgat, toxicoloog van de universiteit Leuven, zou dit weinig beterschap opleveren want bij een verbranding van elk plantaardig materiaal zullen altijd een heleboel gifstoffen vrijkomen zoals onder andere dioxines. Zelfs als men gewoon gras of groenten zou verbranden komen deze schadelijke stoffen vrij.

Betere filters

De fabrikanten van traditionele sigaretten zouden efficiëntere filters moeten gebruiken om zo meer gassen en roetdeeltjes tegen te houden. Maar zelfs de beste filters die alle troep zouden tegenhouden bieden helaas geen oplossing. Toxicoloog Antoon Opperhuizen van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt tot die conclusie na onderzoek.

De beste filters kunnen wel alle giftige stoffen tegen houden, alleen krijgt de roker nadien wel geen genot meer binnen. De roker voelt dus niet meer van zijn sigaret. Zodra men wel een deel van de sigarettenrook doorlaat, krijgt de roker wel weer verbrandingsproducten binnen.

Over zogenaamde light-sigaretten met minder teer zijn de experts niet enthousiast. Rokers gaan immers bij dergelijke sigaretten meer en dieper inhaleren.

David O'Reilly van British American Tobacco bevestigt dat het wellicht nooit mogelijk zal zijn om brandbare sigaretten te produceren die volstrekt veilig zijn. Wel zou het volgens hem mogelijk moeten zijn om ze iets veiliger te maken.

Lolly's en de elektronische sigaret

Tabaksfabrikanten hebben in de VS ooit lolly's gelanceerd die tabak en nicotine bevatten. Ze waren bedoeld om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Maar na kritiek zijn de lolly's al snel verdwenen. Ze zouden ook kinderen gewend maken aan de smaak van tabak. Rookvrije tabaksproducten werken immers heel drempelverlagend.

Nicotine pleisters en kauwgom bieden helaas ook geen oplossing. Roken is volgens Antoon Opperhuizen meer dan een nicotineverslaving. Het is een ritueel en ook een pauze-moment. De roker komt tijdens deze pauze tot rust en traint zijn ademhaling.

Voorlopig zijn enkel de elektronische sigaretten een volgende goed en gezonder alternatief. De e-sigaretten zijn in feite plastieke buisjes die nicotine en smaakstoffen afgeven aan de roker via waterdamp. Deze damp ervaart de roker zoals de traditionele sigaret, het ritueel blijft dus hetzelfde. Alleen is er geen verbranding moeten plaatsvinden. Enkel een opwarming en dit is het grote voordeel.

Lees Meer Lees Meer