26
Jun

Vrouwen zijn stressrokers en mannen pretpaffers

Stress

In het kader van 'No Smoking Day' voerde Skycig, een distributeur van e-sigaretten, een onderzoek bij 2.000 rokers naar waarom we in feite roken. Mannen blijken het voor de pret te doen, liefst nog in een sociale omgeving, terwijl vrouwen het vooral inzetten om hun zenuwen te kalmeren.

Gedragspsycholoog Jo Hemmings ontdekte dat bijna 60 procent van mannelijke rokers het liefst rookt samen met vrienden. Bij vrouwen is dat bijna 50 procent, wat doet vermoeden dat het nog steeds niet sociaal aanvaard is om te roken als vrouw. Dit is echt verrassend, zeker in onze moderne wereld.

Pret versus Stress

Bijna een derde van de vrouwelijke rokers geeft aan het meeste te roken wanneer ze last van stress hebben. Jo Hemmins verklaart dit fenomeen: "Aangezien vrouwen vaker alleen roken als copingmechanisme worden de psychologische effecten van de nicotineverslaving erg versneld. Let wel op, als de sigaret een beloning is voor het overmeesteren van stress of angst, wordt iemand veel sneller afhankelijk van dit beloonsysteem".

Mensen steken vaker een sigaret op als automatische respons op gedragsmatige prikkels en dus niet als een gevolg van een bewuste keuze. Het doorbreken van deze diepgewortelde gewoontes is ontzettend moeilijk. Voor meer dan een derde van de rokers is het zelfs ondenkbaar. Het afleren van deze gewoontes is vaak moeilijker dan de fysieke verslaving te overwinnen. Daarom is het niet slecht om de elektrische sigaret als tussenmiddel te gebruiken. Zo kan de roker stap voor stap zijn gewoontes afbouwen.

Lees Meer Lees Meer

20
Jun

Hoeveel rook ik als e-roker?

Vraag

Veel mensen willen absoluut weten hoeveel ze “eigenlijk” aan het roken zijn in vergelijking met gewone sigaretten. Ze proberen dit te berekenen aan de hand van de hoeveelheid nicotine die zich in de verschillende types sigaretten bevindt.

Vaak willen e-rokers graag de hoeveelheid dat ze roken vergelijken met gewone sigaretten. De nood om te vergelijken lijkt logisch, maar slaat in feite nergens op. Men vergelijkt immers aan de hand van de hoeveelheid nicotine dat de e-sigaret en traditionele sigaret bevat, maar dit is appelen met peren vergelijken. Als je de hele dag van 's morgens tot 's avonds elektrisch rookt krijg je immers 0% van de schadelijke toxische stoffen binnen die je rook bij bv. al één gewone sigaret.

Nicotine is ook niet echt gezond te noemen omdat het een invloed heeft op onze bloeddruk. Ook is nicotine enorm verslavend en misschien kan dit dus iets zeggen over de mate van verslaving die we ondergaan.

Op een traditioneel pakje sigareten (medium) staat meestal afgedrukt dat deze 0.8mg nicotine bevatten. Dit betekent dat elke sigaret ongeveer 0.70mg nicotine zal bevatten (rekening houdend met het gewicht van de sigaret). In praktijk blijkt echter dat dit meer is dan vermeldt staat op het pakje. Diverse steekproeven en testen hebben de laatste jaren aangetoont dat gemiddeld er tussen de 0.75mg en 0.85mg nicotine (afhankelijk van het merk). Rekenen we op 20 sigaretten per pakje kunnen we dus stellen dat een pak tabakssigaretten 16mg nicotine bevat.

Elektronische sigaretten bestaan in verschillende formaten, hetgeen het vergelijken echt moeilijk maakt. Echter tegenwoordig bevatten de meeste normale cartomizers een liquid van 1.6% oftewel 16mg nicotine. Daarom dat de fabrikanten meestal adverteren met de slogan "vergelijkbaar met een pak gewone sigaretten".

Bij e-roken nemen we minder nicotine op.

Echter kunnen we toch niet beweren dat één cartridge overeenkomt met één pakje gewone sigaretten. Allez, tenminste de nicotine die effectief in het lichaam zal worden opgenomen. Bij een e-sigaret ligt dit immers beduidend lager dan bij een traditionele sigaret. Dit komt omdat de damp van een elektrische sigaret nooit zo diep in de longen komt als de traditionele rook van de tabakssigaret. De partitels van de waterdamp zijn immers groter en daardoor kunnen de longen minder nicotine opnemen. Bovendien gaat de Propyleen Glycol (Vegetable Glycerine) zich deels chemisch te verbinden met de nicotine waardoor ons lichaam het ook moeilijker heeft om de nicotine te absorberen.

Maar er is meer. Als de e-vloeistof verhit wordt door de atomizer gaat nooit alle aanwezige nicotine vrij komen.

Al deze factoren verklaren waarom het voor de e-roker in het begin meestal langer duurt voor hij hetzelfde verzadigingsgevoel bereikt als een analoog roker. Als gevolg hiervan gaat hij iets langer en dieper trekken alsook iets langer roken. Meestal beperkt zich dit tot enkele dagen tot hooguit een paar weken.

We kunnen nu concluderen dat gemiddelde elektronische roker 50% tot 75% minder nicotine binnenkrijgt dan de normale traditionele roker. Er zijn studies die beweren dat dit aantal zelfs 20% is, doch we zijn hier voorzichtig in want meer wetenschappelijk bewijs is hiervoor nodig.

Dus in praktijk kunnen we zelfs stellen dat een 36mg e-sigaret (hoogste dosis) bijna te vergelijken is met een gewone 0.8mg sigaret. Alle lichtere elektronische sigaretten zijn dus allemaal voordeliger.

Lees Meer Lees Meer

16
Jun

Elektronische sigaret erg populair in VS

Amerikaanse vlag

De elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, is de laatste jaren bijzonder in trek in de Verenigde Staten waar het apparaat onder andere wordt ingezet om rokers van hun verslaving af te helpen. Dit lezen we in de Volkskrant.

Het aantal Amerikanen dat elektrisch rookt is de laatste jaren vertwintigvoudigd. Cijfers van het Amerikaanse instituut voor ziektebestrijding Centers for Disease Control wijzen uit dat op dit moment ongeveer acht miljoen Amerikanen regelmatig de e-sigaret gebruiken als genotsmiddel.

Men verwacht dat in de volgende jaren de aantal gebruikers nog gaan verdubbelen. Dit komt omdat steeds meer en meer mensen de elektrische sigaretten beginnen te kennen. Ook horen steeds meer traditionele rokers positieve verhalen van vrienden en kennissen hetgeen een overstap makkelijker maakt. Toch probeert zowel de overheid als de tabakslobby alles eraan te doen om de populariteit van de elektronische sigaret te drukken. Gelukkig is er het internet en hier is de markt vrij.

Lees Meer Lees Meer

13
Jun

Elektrische sigaret en politiek

Parlement

De elektrische of elektronische sigaret is de laatste jaren bezig met een stormachtige opmars. Deze goedkope en gezondere alternatief voor de gewone traditionele sigaret kan helaas niet rekenen op een warm ontvangst van overheid. Hoewel bijna alle experts erover eens zijn dat het een gezonder alternatief is voor de roker, het is ook een nachtmerrie voor de schatkist.

Geld van de onderdanen is zeker nodig om de macht van de heersende partijen te financieren. We blijven betalen omdat de meeste brave burgers geloven in wat de staat ons voorschrijft. Onze overheden creëeren een draagvlak voor dit soort heffingen, door het volk de schuld te geven van de gewoonten waar de staat zoveel mee verdient. Zolang we het blijven geloven, blijft de kassa rinkelen.

De tabaksaccijns

Jaarlijks verdient de Nederlandse staat ruim 2,5 miljard euro aan de nicotineverslaving van haar burgers. De accijnzen worden bovendien jaarlijks nog verhoogd om zogezegd de Nederlandse burger te beschermen tegen de schadelijke invloeden van het roken van tabak. Overal in Europa probeert de overheid ons al jaren te laten minderen met roken door het verbieden op veel plaatsen, door ons het waarschuwen voor enge ziektes en het tonen van confronterende foto’s op de verpakkingen.

Als onze gezondheid zo belangrijk was voor de overheid, dan zou in dat geval men zeer blij moeten zijn dat er een minder schadelijk alternatief op de market is voor de traditionele ongezonde sigaret.

Trouwens alle anti-rokers-maatregelen hebben maar een beperkt effect. Men weet allang dat nicotineverslaafden toch wel blijven roken. Daarom is het trouwens een verslaving. Van te voren is onderzocht welk effect alle maatregelen hebben op het aantal rokers en hun consumptie. Dit mag vooral niet te fel dalen want het geld moet blijven binnenstromen. Wist je dat in Indonesië de schatkist voor 90 % wordt gevuld door tabaksaccijns. Hier is het zelfs zo erg dat de regering schaamteloos oproept om vooral meer te gaan roken.

Je begrijpt al onmiddelijk dat de minister van financiën minder blij met de komst van de e-sigaret. Een massale opkomst van deze minder schadelijke manier van roken zal de schatkist jaarlijks miljarden euro’s kosten. De elektrische sigaret moet worden gestopt.

Nicotine als geneesmiddel

Om de schatkist te beschermen tegen deze mogelijke ramp, heeft de overheid een paar opties:

 • De nicotinecartridge evenredig belasten als andere tabaksproducten.

  Dit lijkt misschien logisch, maar daarmee geeft de regering toe dat tabaksaccijns niet bedoeld zijn voor de bescherming van onze gezondheid, maar puur ter bescherming van de staatskas. Slecht plan dus.

 • De nicotinecartridge aanmerken als illegale drug en via de opiumwet een totaalverbod instellen.

  Dit is geen goed plan want dan zou men alle nicotineproducten moeten verbieden en dit betekent het einde van de tabaksaccijns. Een nog veel slechter plan dus.

 • De nicotine in de cartridge aanmerken als geneesmiddel.

  Prima plan!

Zowel Nederland als België willen nicotine aanmerken als geneemiddel. Nogmaals, nicotine als geneesmiddel. Kan het nog belachelijker? Toch is het dit aanmerken als geneesmiddel de enige manier voor de overheid om dit produkt te saboteren en daarmee de inkomsten van de tabaksaccijnzen zeker te stellen.

Als een nieuw geneesmiddel op de markt komt, moet de overheid dit eerst goedkeuren, anders mag het niet worden verkocht. De overheid beschermt immers haar burgers op die manier tegen kwakzalvers. Het lanceren van een nieuw geneesmiddel is een langdurige en kostbare zaak. Veel startende farmaciebedrijven gaan om deze reden zelfs failliet. De fabrikanten van elektronische sigaretten wacht een lange lijdensweg van regels en testen die jaren en jaren gaan duren. De overheid hoopt dat de meeste van deze bedrijven tijdens deze fase door hun financiële reserves komen te zitten.

Door de e-sigaret van de markt te halen, uit naam van de bescherming van de burger, is er voorlopig geen uitzicht op een minder schadelijk en minder kostbaar (belast) alternatief voor de traditionele sigaret. Dit houdt de deur open voor verdere uitbreiding van de wetgeving rond het roken, de invoering van anti-rookclausules in uw arbeidsovereenkomst en zorgverzekering en de verdere demonisering van rokers.

Lees Meer Lees Meer

08
Jun

Is de elektronische sigaret gezonder?

Gezondheid

Dokter Jacques Granger (Departement ademhalingsziekten) en Dokter Brigitte Cornette (Gezondheidscentrum van Periguex) hebben gedurende 3 maanden de effecten van de elektronische sigaret onderzocht. Op 30 november 2012 werd hun onderzoek publiceerd.

De elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, simuleert bepaalde genotservaringen van tabaksrook. Het toestel zelf bestaat uit een verstuiver, een batterij en een reservoir voor de e-vloeistof (e-liquid). De geproduceerde damp bevat bevat nicotine, verdampvloeistof en smaakstoffen of aroma's. Dit terwijl in de tabaksrook ongeveer 4.000 giftige stoffen zitten, waarvan tenminste 50 stoffen kankerverwekkend zijn. Omdat er geen verbranding plaats heeft, spreekt men ook niet over rook, maar over damp. De damp is dus een mengsel van stoom en lucht die snel verdwijnt.

Het gebrek aan klinische studies is de reden dat de elektronische sigaret nog niet is goedgekeurd van als gezond hulpmiddel om te helpen met het stoppen van roken. Desondanks zijn er toch veel gebruikers die verkiezen elektronisch te roken.

Het Departement van AdemhalingsZiekten van Dordogne (Frankrijk) besliste daarom om een onderzoek te starten in samenwerking met het Gezondheidscentrum van Periguex. Dit centrum biedt behandelingen aan om te stoppen met roken aan en is gespecialiseerd preventie en rookverslaving.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstelling is om de acceptatie en tolerantie van elektronische sigaretten te evalueren bij rokers:

 • die bewust zijn van het belang van de risico's van roken op hun gezondheid.
 • die al tevergeefs geprobeerd hebben om te stoppen met roken.
 • die niet direct wilden stoppen met roken.

Het secundaire doel is om de rokers te doen na denken over hun verslaving en eventueel daaropvolgende pogingen om te stoppen met roken.

Selectie

Er werd aan 100 rokers, die aangegeven hadden niet direct te willen stoppen met roken, gevraagd om gedurende 3 maanden elektronisch te roken. Ze moesten dus dampen in plaats van te roken, eventueel afgewisseld.

De rokers waren allen al eens onderzocht bij een gekende longarts, hadden als eens een mislukte stoppoging achter de rug of waren al eens in behandeling geweest in het Gezondheidscentrum.

Van de 121 rokers die deelnamen aan een eerste gesprek werden er 21 uitgesloten na een observatie of omdat ze niet aan alle criteria voldeden. Bij de 100 resterende kandidaten zaten 64 vrouwen en 36 mannen. Niemand hiervan had ooit elektrisch gerookt.

Alle rokers rookten meer dan 10 jaar, 83% zat in de leeftijdsgroep 25-59 jaar, 52% rookte 20 of meer sigaretten per dag (de anderen rookten meer dan 10 sigaretten per dag), 70% begon met roken vóór de leeftijd van 18 jaar (30% begon zelfs vóór de leeftijd van 15 jaar). De fägerström score (een nicotine verslavings test) was 4 of hoger bij 76% van de gebruikers, voor 30% was de score 7 of hoger.

Gewicht, hartslag, spirometrie (PFT) en het koolmonoxide niveau werden door het Gezondheidscentrum bij het begin opgemeten. Een vragenlijst werd ingepland om na 6 en 12 maanden telefonisch te doen.

Verloop

Gedurende drie maanden kregen de kandidaten verschillende instapmodellen van elektronische sigaretten gratis aangeboden. Dit waren in het begin wegwerpsigaretten, later kregen ze herlaadbare e-sigaretten. De e-sigaretten hadden allen de tabaksmaak en een nicotine dosering van 11 mg/ml of 16 mg/ml.

Vaststellingen na 3 maanden

De volgende resultaten zijn algemeen en houden geen rekening met de verschillende e-sigaretten en doseringen van nicotine of smaakstoffen. De resultaten zijn gebaseeerd op 74 proefpersonen omdat 26 mensen tijdens het onderzoek besloten om hun deelname te stoppen. Zeventien personen stopte trouwens al binnen de eerste maand. De hoofdreden voor het afhaken waren: geen interesse meer in het onderzoek en ontevredenheid over de e-sigaret.

 • Stoppen met roken

  Hoewel het onderzoek oorspronkelijk niet gericht was op stoppen met roken, zijn toch 8 personen (11% van de rokers) gestopt met roken. Bijna al deze personen zijn direct gestopt met roken toen ze begonnen te e-roken.

  De gestopte rokers zijn vooral te vinden bij de groep die tussen 11 en 20 sigaretten per dag hadden gerookt.

 • Minder roken (gemengd gebruik)

  Voor de personen die afwisselend rookten en dampten, geldt voor iedereen dat ze minder zijn gaan roken. Bijna 68% bevestigde dat ze minder dat de helft nog roken.

 • Tevredenheid over het gebruik van de elektronische sigaret

  Bijna 35% verklaarde dat ze totaal geen verlangen gevoeld hadden naar de traditionele tabakssigaret. Bijna 40% liet weten dat ze een licht verlangen hadden gehad na de gewone sigaret. De overige personen hadden we last van een verlangen naar hun oude sigaret.

  Voor 91% van de deelnemers is in de hand hebben van de elektronische sigaret (gewicht, gevoel, textuur) verschillend met een normale sigaret. Echter werd men dit toch snel gewoon. De e-sigaret zorgde ook voor aangename reacties bij niet-rokers, familieleden en mensen op het werk of in het openbaar.

 • Effecten op de gezondheid

  Bijna 2/3 van de testpersonen ondervonden positieve effecten op hun gezondheid na het gebruik van de elektronische sigaret. Wel had 15% kleine bijwerkingen (mond, lippen of keel waren in het begin licht geïrriteerd). Na de 3 maanden was de hartslag van alle deelnemers afgenomen hetgeen heel gunstig is. Het koolmonoxide gehalte was ook bij iedereen gedaald en zelfs volledig verdwenen bij de personen die gestopt waren met normale sigaretten.

  De gewichtstoename van de kandidaten was matig. Bij de personen die volledig gestopt waren met roken, maar toch nog de elektrisch bleven dampen was de deze toename trouwens veel minder dan bij personen die een normaal stopping ondernemen. De FVC (Forced Vital Capacity) was bij iedereen verbeterd die elektronisch ging roken. Dit was nog een stuk beter bij de kandidaten die weinig tot geen normale sigaretten meer rookten. De MEPS (Maximum espiratory pressure per second, oftwel hoeveel je kan uitademen) bleef stabiel of was licht verbeterd bij het gebruik van de elektrische sigaret.

 • De toekomstplannen

  Na 3 maanden elektronisch te roken denkt 8% dat ze gaan stoppen met de e-sigaret om terug te keren naar de traditionele sigaret. Negen procent zegt te willen stoppen met roken en denkt enkel elektronisch te gaan dampen. 28% wil zowel stoppen met traditioneel als elektronisch roken en rest verklaart dat ze gecombineerd willen roken en dampen.

  Bijkomende waarnemingen verwacht men aan het einde van de 6e en 12e maand.

 • Tevredenheidsscore

  De gemiddelde tevredenheidsscore van deelname aan het onderzoek is 9,5 op 10.

Onder de tekortkomingen van de observatie en het onderzoek dient worden opgemerkt dat er te weinig deelnemers waren om een echte statistische conclusie te maken. Er was ook geen controle groep en er werden verschillende elektronische sigaretten gebruikt. Bovendien was er een te beperkte keuze aan smaken en nicotinesterktes. Bij een breder aanbod waren de resultaten wellicht nog gunstiger geweest.

Conclusie

Het gebruik van de elektronische sigaret veroorzaakt een significante sterker daling ( van minstens de helft) in het rookgedrag in 72% van de rokers, terwijl 11% volledig stopte met roken. De overige deelnemers zijn ook minder gaan roken, echter is hun aantal sigaretten niet gehalveerd.

De eerste studie (wel met beperkte middelen uitgevoerd) in Frankrijk bevestigt dus het potentieel van de elektronische sigaret voor de bescherming van de gezondheid van rokers, dit onafhankelijk of de rokers willen stoppen of niet.

Er zijn geen geen grote problemen geweest tijdens de 3 maanden en dit onderzoekt opent de deuren naar een groter en uitgebreider onderzoek.

Lees Meer Lees Meer

04
Jun

Bijna een kwart cafés lapt rookverbod aan hun laars

Rokers in cafe

In België is het rookverbod in de horeca nu bijna twee jaar oud. Een opvallende vaststelling is dat steeds meer cafés toch roken toelaat. Controlleurs stelde dit jaar vast dat bijna 25 procent niet in orde was met de rookwet.

Vorig jaar was dit 'slechts' 20 procent, hetgeen natuurlijk ook wel veel is. De FOD Volksgezondheid reageert: "De hardnekkigheid waarmee sommige cafébazen zich blijven verzetten tegen het rookverbod hadden we niet verwacht. Maar we blijven controleren tot ze zwichten".

We hadden niet anders verwacht van de overheid. Onze maatschappij krijgt meer en meer fascistische trekjes. Weg met alle vrijheid.

Er liepen bijna 500 cafés in het eerste kwartaal tegen de lamp. Hiervan kregen uiteindelijk 330 een proces-verbaal. Bij de andere bleef het dus met een waarschuwing omdat het de eerste keer was dat ze gepakt werden.

De meeste pv's werden in Brugge (48% van de gecontroleerde zaken) opgesteld, gevold door Sint-Niklaas (35%) en Antwerpen (33%). Hasselt staat op de vijfde plaats met 25%.

De boete op het negeren van het rookverbod ligt tussen de 300 en 750 euro. Deze moet binnen de 3 maanden betaald worden, zoniet komt de zaak voor de rechtbank.

Volgens Paul Van den Meerssche, diensthoofd tabakscontrole van Volksgezondheid verliep trouwens de invoering van het rookverbod in restaurants in 2007 een stuk vlotter.

Cafébezoek gaat fel achteruit

Vorig jaar ging de Belg ook een pak minder naar de kroeg. Naast het bovenvermelde rookverbod zou ook de prijs van het bier een rol spelen en frequentere alcoholcontroles. Maar het is waarschijnlijk een combinatie van de drie.

Wanneer gaat men eens beseffen dat een pint drinken mét een sigaret in de hand voor heel wat burgers gewild is. En dan vraagt men zich af waarom er meer verzuring in de maatschappij is.

Lees Meer Lees Meer