27
Jul

Sigaretten in Nieuw-Zeeland weldra 50 procent duurder

Vlag Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse regering wil de prijs van sigaretten de komende vier jaar met 50 procent verhogen. Dat is minder drastisch dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid had aanvankelijk de effecten laten onderzoeken van een prijsstijging tot ongeveer 60 euro per pakje.

De prijs van de sigaretten wordt stapsgewijs verhoogd tot ongeveer 15 euro. Nu al behoren de tabaksprijzen in Nieuw-Zeeland tot de hoogste ter wereld.

Nieuw-Zeeland heeft de ambitie in 2025 het eerste rookvrije land ter wereld te worden. Compleet rookvrij zal wellicht niet haalbaar zijn maar de regering vindt dat de norm 'rookvrij' is voldaan als het aantal rokers teruggebracht is tot mindern dan 5 procent van de bevolking. Momenteel ligt het percentage nog rond de 20 proncent.

Met alle duidelijkheid, het gaat hier om het roken van tabakssigareten. De strijd tegen de elektronische sigaret is voorlopig nog minimaal al weten we nooit waar de maatschappij naar toe gaat. Steeds meer vrijheden worden ons immers ontnomen. We mogen ons dus wel verwachten aan het ergste.

Onder de toonbank

Tevens maakte de regering bekend dat tabaksproducten alleen nog onder de toonbank mogen worden verkocht. Dus sigaretten en sigaren mogen niet langer zichtbaar in winkels uitgestald worden. Deze maatregel volgt op al bestaande strenge regels, onder meer op de verpakkingen.

Mijn sympathie voor Nieuw-Zeeland is na die nieuws toch wel wat gezakt.

Lees Meer Lees Meer

22
Jul

Delray neemt geen tabaksrokers meer aan

Delray Beach

Delray is een doorgaans vredig en rustig dorpje gelegen in de Amerikaanse staat Florida waar weinig gebeurd. Het kwam echter nu in het nieuws omdat het heeft aangekondigd dat het geen rokers meer in dienst zal nemen. Men hoopt op deze manier de verzekeringskosten voor werknemers te drukken. Rokers die al bij de "gemeente" werkten, mogen gewoon blijven werken.

De woordvoerder van de gemeente verklaart dat ze jaarlijks 12.000 dollar spenderen aan verzekeringen en andere uitgaves voor rokers. Delray hoopt dit geld nu te besparen en tegelijkertijd een gezondere levensstijl te promoten.

Het gemeentebestuur rekent op de eerlijkheid van sollicitanten: zij zullen een verklaring moeten gaan ondertekenen waarin staat dat ze het laatste jaar niet gerookt hebben, maar dit zal niet worden gecontroleerd. Als nadien blijkt dat de werknemers hebben gelogen of wanneer ze echter nadien betrapt worden met roken, zullen zij op staande voet ontslagen worden.

Elektronisch roken is gelukkig niet verboden, dus raden we alle rokende sollicanten aan om toch hun overstap te maken naar het e-roken. Verder stellen we ons nadrukkelijk vragen of dit geen verre discriminatie is? Als er rokers onder ons een vakantie geboekt hebben naar Delray, misschien dan toch even de reis afzeggen.

Lees Meer Lees Meer

18
Jul

Hogere accijnzen zijn te gemakkelijk

Sigarettenrek

De accijnzen verhogen op sigaretten en alcohol zijn tegenwoordig de standaard oplossing geworden om tijdens een begrotingscontrole de rekening te doen kloppen. Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, reageert woest op de zoveelste begrotingsmaatregel. Het bewijst volgens hen het gebrek aan moed om echte maatregelen te nemen. Het verhogen van de accijnzen is een "gemakkelijkheidsoplossing".

Cimabel waarschuwt dat burgers bij een steeds stijgende accijnsdruk op zoek zullen gaan naar alternatieven om zich te bevoorraden. Dit doen ze al deels door sigaretten elders in Europa te gaan kopen zoals in Oost-Europa. Andere consumenten zoeken dan weer hun toevlucht in illegale circuits. Een laatste groep schakelt over naar de elektronische sigaret. Dit laatste kunnen we als actie groep natuurlijk alleen maar blij om zijn.

In alle gevallen zal dat negatieve gevolgen hebben op termijn voor de schatkist, je kan de burger niet blijven pluimenaldus, aldus Cimabel.

Ook wij delen dezelfde mening en roepen dan ook iedereen op om onmiddelijk over te schakelen naar het elektrisch roken. Doe uw aankoop vandaag nog op het internet en steek hiermee je middelvinger op naar de overheid. Als je niet weet welk merk te bestellen. Wij deden enkele reviews van de belangrijkste merken.

Lees Meer Lees Meer

07
Jul

Bulgaren smokkelen sigaretten in doodskisten

Doodskisten

De Bulgaarse douane heeft een smokkelcircuit ontmanteld van illegale sigaretten die bestemd waren voor de Europese markt. De Bulgaarse smokkelbende was bijzonder inventief want ze gebruikte doodskisten om de sigaretten in te verbergen. Het gaat om de belangrijkste vangst sinds 10 jaar. De waarde van de accijnzen van de inbeslaggenomen goederen wordt geschat op 3 miljoen euro.

Vanio Tanov, hoofd van de douane, legt verder uit: "De bende gebruikte ook valse ambulances en voertuigen van begrafenisondernemers om de lijkkisten te transporteren". De sigaretten werden geproduceerd in Dubaï en via Griekenland ingevoerd naar Bulgarije. Vanuit Bulgarije vertrokken de sigaretten richting Duitsland, Nederland en België.

Volgens een studie van de douane circuleert 20 tot 30 procent van de in Bulgarije verkochte sigaretten op de zwarte markt. Bulgarije telt 7,4 miljoen inwoners waarvan bijna 44 procent roken volgens het ministerie van Volksgezondheid. Dit is na Griekenland het op een na hoogste percentage in Europa.

Onlangs hebben meer dan 170 landen een akkoord goedgekeurd over een internationaal protocol ter bestrijding van de tabaksmokkel. Het akkoord zal naar verwachting de strijd tegen de sigarettensmokkel harmoniseren, die 10 tot 12 procent van de wereldmarkt vertegenwoordigt, en niet minder dan 45 a 50 miljard niet-geïnde dollars kost.

Lees Meer Lees Meer

05
Jul

Stichting tegen Kanker wil hogere taksen op roltabak

Roltabak

De Stichting tegen Kanker eist dat de taksen op roltabak verhoogd worden. Volgens de stichting is roltabak minstens even schadelijk en wordt dit momenteel minder zwaar belast dan traditionele sigaretten.

De laatste jaren wordt roltabak steeds populairder eb vinden steeds meer rokers hun weg naar roltabak. Dit jaar alleen al, is het marktaandeel met 15 procent toegenomen. Dit is vooral het resultaat van het grote prijsverschil. Een zelfgerolde sigaret is immers drie tot vier keer keer goedkoper.

Hoger belast

Luk Joossens, expert in tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, legt uit: "Roltabak wordt voor 49 procent belast, terwijl dat bij een normale sigaret 77 procent is. Nochtans is roltabak niet gezonder. Integendeel, wanneer de zelfgerolde sigaretten geen filter bevatten, zijn ze zelfs schadelijker".

Joossens vertelt verder dat de prijzen in Frankrijk dubbel zo hoog liggen als in ons België of Nederland. In Groot-Brittaniië is de roltabak zelfs twee tot drie keer duurder. De Stichting tegen Kanker pleit dan ook om de taksen op roltabak te verhogen tot hetzelfde niveau als de voorverpakte sigaretten.

Elektronisch roken is laatste goedkoop alternatief

Het wordt steeds duidelijker dat de roker steeds meer in de buidel zal moeten tasten om zijn genotservaring te beleven. En de toekomst ziet er enkel alleen maar meer somber uit. Gelukkig hebben we nog de e-sigaret als goedkoop alternatief. Tevens vinden meer een meer traditionele rokers hun weg naar het e-roken. De laatste cijfers bevestigen de enorme groei die we nu al een paar jaar kennen. Allen dus de elektronische sigaret in de hand.

Lees Meer Lees Meer

01
Jul

Ochtendsigaret populairder dan sigaret na seks

Ochtend

Een kwart van de Nederlandse en Belgische bevolking rookt. Driekwart zou graag willen stoppen, maar veel van deze rokers kunnen niet zonder hun ochtendsigaret. Ze worden dan te chagrijnig als ze er geen meer kunnen opsteken. Dit lezen we in een onderzoek van MeMo2 in opdracht van Novartis Consumer Health Nederland. In deze studie werden 1500 Nederlandse rokers gevolgd en onderzocht.

Van de Nederlandse rokende bevolking rookt ruim twee derde doet al langer dan 15 jaar. Het humeur van 45 procent van deze rokers wordt sterk negatief beïnvloed als ze morgen geen sigaret kunnen opsteken. 22 procent verliest de concentratie en van teven 22 procent is de hele dag verpest zonder sigaret. Ook wil één derde door blijven roken om te voorkomen dat ze meer gaan eten hetgeen ook ongezond is.

De favoriete sigaret

In tegenstelling tot wat films vaak suggereren is de sigaret die direct na de seks slechts bij 5 procent van de rokers de favoriete sigaret. Bijna 30 procent kan niet zonder de ochtendsigaret terwijl de koffiesigaret is 20 procent het populairst is. De avondsigaret (17 procent) en de sigaret bij drank (16 procent) zijn iets minder geliefd.

Toch liever stoppen

Ruim driekwart van de rokers zou graag willen stoppen. Gezonder willen leven en de zeer hoge prijs van een pakje sigaretten zijn daarbij de belangrijkste motivaties. Iets meer dan 15 procent van de rokers zou familie of vrienden graag blij willen maken door te stoppen en 10 procent hoopt op een beter seksleven.

Meer dan helft van de gestopte rokers wil familieleden of kennissen actief steunen in hun stoppoging. Slechts 10 procent heeft al gehoord van de elektronische sigaret maar bijna driekwart hiervan overweegt de e-sigaret te proberen als gezonder alternatief of als hulpmiddel bij het stoppen van roken.

Lees Meer Lees Meer