16
Sep

Made in the USA

Made in the USA

De uitvinding van de elektronische sigaret gebeurde in China. Dit is misschien niet zo verwonderlijk aangezien China de grootste fabrikant ter wereld is van allerhande elektronica produkten. Waar denk je trouwens dat je iPhone of iPad gemaakt wordt? Door deze uitgebreide ervaring om producten te produceren hebben de Chinezen soms zelf een voorsprong op het Westen.

Er is echter vaak 1 probleem en dat is de kwaliteit of veiligheid. De hoofdreden waarom zoveel produkten in China gemaakt worden is de prijs. De loonkosten stellen er niets voor en men probeert ook indien mogelijk te besparen op de grondstoffen en gebruikte onderdelen. En ja, vanzelfsprekend kan de kwaliteit, en zeker de veiligheid, hieronder lijden.

Ik durf met zekerheid te beweren dat producten van Amerikaanse of Europese merken beter worden gemaakt, alsook veiliger zijn en dus van hogere kwaliteit zijn. Een iPhone mag dan misschien wel in China gefabriceerd worden, hij is en blijft ontworpen in Amerika en Apple eist wel dat Foxconn (de Chinese producent) moet voldoen aan alle kwaliteitsnormen. M.a.w. er mag niet aan kwaliteit of veiligheid worden ingeboet en hier worden strenge controle op gedaan.

Als we kijken naar de Chinese producten die niet onder een westerse merknaam uitgebracht worden of bv. namaak zijn van een westers merk, dan zien we deze strenge kwaliteitsnormen niet terug in het produkt. Ja, het is nu wel spot goedkoop, maar dit is appelen met peren vergelijken.

Ook bij de elektronische sigaret kunnen we vaststellen de westerse bedrijven, en dan vooral de Amerikaanse merken want Europa stelt weinig tot niets voor, de trendsetters zijn. De hoofdreden hiervoor is te vinden in het feit dat de Amerikaanse wetgeving hogere eisen stelt op vlak van de veiligheid. De F.D.A (Food and Drug Administration) houdt nauwkeurig elk produkt in de gaten en legt hoge boetes op indien nodig. Een andere reden is dat de westerse consument een hogere kwaliteit en comfort verlangt.

Hierdoor zijn de bedrijven verplicht blijvend te innoveren en dit ten gunste van de kwaliteit van de elektronische sigaret. Ik zal een concreet voorbeeld geven. Een paar jaar geleden hadden de meeste e-sigaretten nog een aparte atomizer tot Green Smoke besloot om hun esigaret te voorzien van een cartomizer (cartridge en atomizer in één stuk). Hierdoor werd alles veiliger want cartomizers lekken een pak minder snel. Ook moeten we niet meer de verstuiver elke dag reinigen of te onderhouden.

Voordelen Amerikaanse Topmerken

Amerikaan maakte e-sigaretten hebben meestal een aantal functies of voordelen die de Chinese equivalenten niet hebben. We sommen de voornaamste op:

  • De batterijen zijn over het algemeen een stuk sterker. Ze leveren niet alleen langer maar ook meer vermogen.

  • Ze hebben meestal een sterkere damp productie, hetgeen ook de zogenaamde throat-hit (kriebel in de keel) ten goede komt.

  • De smaken zijn meer puur en uitgebreider. Hoewel men altijd over smaak kan twisten en discussieren, toch blijft het een feit dat de meeste gebruikers een meer pure smaak verkiezen. Ook is het niet onprettig dat er een ruimere keuze is aan alternatieve smaken.

Een lijst geven van alle Amerikaanse e-sigaretten lijkt me wat ver gaan, want er zijn zeker 30-40 verschillende merken. En toegegeven, niet alle amerikaanse merken zijn zo innovatief of kwalitatief. Zeker de kleinere merken kunnen niet tippen aan wat we gewoon zijn van de grote spelers.

Chinese brol onder Europese of Amerikaanse merknaam

Ook zijn er heel wat merken die eigenlijk aan Chinese import doen en er dan hun eigen merknaam op plakken. Dat is natuurlijk in Europa ook het geval.

De hoofdreden waarom zoveel sites trouwens deze mindere produkten aanbieden is de veel hogere winstmarge. Ja, men kan opteren om distributeur te zijn van een Amerikaans topmerk, maar echt rijk zal men er niet van worden. Hiervoor kan men beter een eigen merknaam verzinnen en deze plekken op goedkope Chinese rommel. Op lange termijn is dit misschien niet de beste keuze, maar dat weegt niet op tegen wat het op korte termijn oplevert.

Als de e-sigaret negatief in het nieuws komt, gaat het bijna altijd om sigaretten van Chinese makelei, welliswaar als Europees merk verkocht. De prijs mag dan wel wat lager zijn, maar wil je als e-roker wel in boeten aan kwaliteit en veiligheid?

Om te verkomen dat nu niet niet te achterdochtig gaat worden, soms ik toch maar een kort lijstje op van veilige topmerken op: Green Smoke, V2 Cigs, South Beach Smoke, Premium Vapes, Blu Cigs en Ever Smoke.

Lees Meer Lees Meer

09
Sep

Onderzoeken bevestigen elektronische sigaret effectiever dan pleisters

Nieuw Zeeland

De e-sigaret is beter dan nicotinevervangers zoals pleisters als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Een team van de Universiteit van Auckland, in Nieuw-Zeeland, voerde de eerste klinische onderzoek uit bij 657 ketttingrokers.

Uit de studie bleek dat 7,3% van de rokers na het gebruik van e-sigaretten na zes maanden nog steeds gestopt waren. Dit was hoger dan de 5.8% die geprobeerd hadden te stoppen met behulp van pleisters. Haast alle deelnemers aan de studie waren meer enthousiast over het gebruikt van de e sigaret dan over het gebruik van pleisters.

Ook bleek dat de gebruikers van de e-sigaret die hervielen over het algemeen nadien minder sigaretten gingen roken dan de gebruikers van pleisters. Ook psychologisch verliep het de gebruikers van de e-sigaretten beter. Ze waren allen verrast hoeveel positieve complimenten ze kregen van hun omgeving. Omdat de damp uit een e sigaret geurloos is en niet schadelijk is, ondervinden immers de passieve rokers geen hinder.

De e-sigaretten zijn dus handig op je nicotine verslaving af te bouwen. Hierbij is ook de zintuiglijke sensatie die het roken nabootst van groot belang. Dit zorgt immers dat de electronische sigaret een zeer nuttig hulpmiddel voor mensen die proberen te stoppen.

Elektronische sigaret doet rokers minderen met roken

Ook recente bevindingen die gepresenteerd zijn op de 'European Respiratory Society' bijeenkomst vertoonde vergelijkbare resultaten.

Professor Peter Hajek Queen Mary University of London legt uit: "Na zes maanden was het verbruik van sigaretten gehalveerd bij bijna 60% van de elektronische rokers. Bij de gebruikers van pleisters was dit slechts 40 procent.

Prof. Chris Bullen van de Universiteit van Auckland zegt: "De resultaten tonen geen zeer grote verschillen tonen tussen de e-sigaret en pleisters ivm gestopte rokers, toch lijkt zeker dat de e-sigaret veel effectiever is om rokers te doen minderen".

Peter Hajek beschreef de studie als "baanbrekend". Volgens hem is de belangrijkste boodschap dat de e-sigaret:

  • minstens zo effectief is als nicotinepleisters

  • aantrekkelijker zijn voor de rokers dan patches en pleisters. Dit doordat ze ook zintuigelijk het normale roken simuleren en benaderen.

  • Ze zijn ook makkelijker te verkrijgen want ze hebben voorlopig niet de beperkingen van geneesmiddelen die ook nog een dure betrokkenheid van medici (dokters, apothekers, enzo) vereisen. Dit zorgt dus voor een flinke besparing voor de gezondheidszorg.

Lees Meer Lees Meer

02
Sep

Stress kan schadelijker zijn voor het hart dan roken

Van stress krijg je grijze haren

Ik denk dat niemand het zal verbazen dat stress ongezond is. Een recent onderzoek aan de universiteit van Columbia in de VS vertelt ons dat mensen die regelmatig blootgesteld worden aan stress bijna 30 procent meer kans hebben op een hartfalen. Ook blijk dat stress even schadelijk is voor het hart dan het roken van 5 sigaretten met tabak per dag.

De studie duurde maar liefst 14 jaar. Alle proefpersonen werden onderverdeeld in twee groepen: personen met veel stress en de meer ontspannen personen. Verder namen de wetenschappers nog de resultaten op van 6 andere studies.

Het bleek trouwens dat het effect van stress op het hart hetzelfde was voor zowel vrouwen als mannen. Dus geslacht speelt geen rol, leeftijd echter wel. Bij oudere mensen bleek dat stress nadeliger te zijn. Dit bevestigt het vermoeden dat de effecten van stress zich na een tijd opstapelen. Zeker voor de risico groepen kan stress makkelijker een hartaanval uitlokken.

Bloeddruk en Cholesterol

Een hoger cholesterol niveau is slecht voor onze bloedvaten die hierdoor sneller vernauwt geraken door opstapeling van plaque. Een hogere bloeddruk zet het hart onder druk en doet ook de aders verstijven waardoor ze meer kans krijgen op een blokkade. Deze twee factoren bepalen in meer dan de helft van de gevallen of je een hartaanval krijgt of een beroerte.

Stress verhoogt zoals bekend de bloeddruk maar laat ook het niveau van de cholesterol in het bloed toenemen. Gemiddeld steeg de bloeddruk met 2.7 (bovendruk)/ 1.4 (onderdruk). Een gezonde bloeddruk ligt trouwens onder de 140/90mmHg. Gemiddeld steeg de cholesterol met 2,8 mmol/l. Een gezond cholesterolniveau zou onder de 2,0 mmol/l moeten blijven. Met andere woorden, de stijging van de cholesterol ten gevolge van de stress is meer dan het aanbevolen niveau.

Electronisch roken goed voor ons hart?

Al eerste moeten we opmerken dat de bovenstaande resultaten van het onderzoek gemiddelden zijn. Personen met een grote dosis stress zijn dus heel kwetsbaar en voor hen primeert het dat men zich regelmatig kan ontspannen. Dit kan onder andere door te sporten, maar niet iedereen heeft hier de tijd of zin in. Voor deze mensen kan de elektronische sigaret zeker helpen.

Als we een electronisch roken gaan we zowel onze geest als lichaam ontspannen. Dit pauze-moment is belangrijk om even stil te staan bij ons drukke leven. Dit werkt niet alleen kalmerend, we krijgen vaak de beste inspiraties tijdens het roken van een sigaretje. Elke roker kan dit bevestigen.

Mensen die weinig stress hebben (maar bestaan deze mensen tegenwoordig nog wel) kunnen we een verhoogde bloeddruk ervaren ten gevolge van het roken van e-sigaretten met zeer hoge dosissen nicotine. Daarom raad ik ook iedereen aan als men dit kan om niet te kiezen voor de 24mg dosis maar dit langzaam af te bouwen.

Lees Meer Lees Meer

27
Aug

De shisha-pen hoeft niet verboden te worden

Sisha-pen of kindersigaret

Ze zijn de laatste tijd een rage en ook vaak in de media. De shisha-pennen, ook wel kindersigaret of elektronische waterpijp genoemd, maakten heel wat ouders ongerust. Recent hebben we op deze site hier nog over gesproken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft laten weten dat op basis van onderzoek van het RIVM de shishapennen als veilig beschouwd mogen worden.

Wel is het nog niet 100% zeker wat de effecten zijn op lange termijn, maar voorlopig wijst niets erop dat dit schadelijk gaat zijn.


Tijdens het onderzoek kwam wel naar boven dat er irritaties in de keel en luchtwegen kunnen optreden, echter deze zijn slechts zeer beperkt en van korte duur. Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zijn deze kleine irritaties niet voldoende om maatregelen te nemen tegen dit product.

De NVWA meldt dus dat de kindersigaretten niet onveilig zijn, maar raadt tevens af dat kinderen het gebruiken omwille van het verkeerde signaal. Iedereen moet zichzelf de vraag maar stellen waarom ze dit product willen gebruiken.

We delen deels deze mening, want iedereen moet zelf kunnen beslissen of men het wil of niet. De overheid moet niet alles zo maar verbieden.

Slappe koffie in vergelijking met de elektronische sigaret

Als e-rookster vind ik het wel goed dat een soortgelijk product als 'veilig' bevonden wordt, echter kan het product zelf me niet overtuigen. De gemiddelde kwaliteit, noch de smaak en throat-kick zijn ondermaats. Het is zoals het drinken van slappe koffie.

De kracht ontbreekt ergens. Misschien komt dit door het gebrek aan nicotine, maar een e-sigaret van een A-merk zonder nicotine, proeft toch ook wel een pak beter. Het prijsverschil zal hierin ook wel een rol in spelen vermoedelijk.

Lees Meer Lees Meer

26
Aug

Is een overdosis nicotine mogelijk?

Nicotine en elektrische roken

In de strijd tegen de elektronische sigaret krijgen we wel eens te horen dat er gevaar dreigt op een overdosis. Klopt dit wel? Het antwoord hierop is ja en neen. Zoals met alles is het in het meest extreme geval mogelijk zichzelf ernstig in gevaar te brengen bij een overdosering, zelfs met lethale gevolgen. Maar zoals ik zei, dit is met alles zo.

Er zijn zelfs gevallen geweest waarbij mensen zijn gestorven na het drinken van een overdosis water. Hiertoe hadden deze personen op korte tijd 6 tot 8 liter water gedronken waardoor hun zoutgehalte zo fel zakte en er een hartfalen ontstond.

Om te sterven aan een overdosis nicotine moet je op korte tijd tussen de 30 en 60mg nicotine in je lichaam opnemen. Jonge kinderen zijn natuurlijk gevoeliger en voor hen schommelt de dosis tussen de 10mg tot 30mg, afhankelijk van hun gewicht en leeftijd.

De meeste standaard cartridges van een e-sigaret bevatten tussen de 0 tot 18mg. De hoogste dosis is trouwens 24mg. Dus zelfs wanneer we een hele cartridge met de hoogste dosis in één keer nuttigen, dan nog zullen we dit kunnen na-vertellen aan onze kinderen. Bovendien zijn alle e-sigaretten van de A-merken streng beveiligd hier tegen. Ze hebben een systeem dat maar een beperkte hoeveelheid nicotine kan afgeven. Trouwens de atomizers zijn niet in staat om zulke hoeveelheden e-liquid te doen verdampen in zo een korte periode. De volledige inname van al de nicotine in een cartridge is bijgevolg ondenkbaar.

Naast normale cartrigdes bestaan er ook tankomizers, deze hebben meestal een dubbele capaciteit. Dus in theorie bevatten ze een dosis nicotine die lethaal kan zijn. Ondanks dat zeer minieme tot onmogelijke kans (maar zeg nooit nooit), kiest iedereen zelf natuurlijk of hij opteert voor een tankomizer of normale cartridge. Ikzelf hou niet van het opdrijven van mijn electronische sigaret en kies altijd voor een standaard A-merk.

Maar een cartridge kan ook lekken als gevolg van onzorgvuldig gebruik? Ja, in dit geval denken we dan vooral wanneer je beslist zelf eigenhandig je cartridges te gaan bijvullen. En ja, als je hierbij schade toebrengt aan de cartridge kan deze gaan lekken. Vergelijk het met het bijvullen van de inkpatronen van je deskjet printer. Als je dit meermaals gedaan hebt gaat het letterlijk vlekkeloos, maar als beginner is het niet altijd aan te raden.

Kies voor kwaliteit en veiligheid

Vooral om deze redenen adviseren we iedereen om te kiezen voor de standard cartridges van de grote merken zoals Green Smoke of V2 Cigs in plaats van te liggen bijvullen. Maar wees toch gerust, ook als de cartridges een lek vertonen, dan ga je dit snel merken en zeker proeven. En dat geval werp je best de cartridge direct weg.

Een ander en meer reëel gevaar dreigt er wanneer jonge kinderen een cartridge zouden stuk knabbelen en opdrinken. Hetzelfde kan gebeuren wanneer ze een fles navulling e-liquid in handen krijgen. Om dit gevaar te vermijden, dienen de ouders ten alle tijden hun elektronische rookwaar uit de buurt te houden van kleine kinderen. Net zoals ze dit moeten doen voor geneesmiddelen en chemische gevaarlijke stoffen.

Lees Meer Lees Meer

12
Aug

Welke invloed heeft roken op jouw relatie?

Roken en een relatie

Dagelijks worden miljarden sigaretten gerookt in de hele wereld. Nochthans weten we al meer dan een halve eeuw dat het roken van tabak slecht is voor onze gezondheid. Er moet dus een bepaalde reden zijn waarom roken zo aantrekkelijk is. Veel rokers geven aan dat het een meerwaarde geeft aan hun leven.

Verder is het ook ontspannend en biedt het ook op sociaal vlak voordelen. Een roker start immers sneller een conversatie met een andere roker. Men voelt zich sneller verbonden en gelijk.

Bij de jeugd wordt roken ook vaak aanzien als zijnde stoer. Daarom beginnen ook de meeste rokers voor hun 21ste. Soms is er ook de angst om niet geaccepteerd te worden in bepaalde sociale groepen, maar meestal is het gewoon een gevolg van het willen experimenteren.

Vaak is het voor een niet-roker niet te begrijpen waarom roken zo aantrekkelijk is of waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken. De rokers zelfs kampen soms ook met dubbele gevoelens. Ze weten ook wel dat het roken van tabak niet gezond is, langst de andere kant hebben ze zoveel goede ervaringen gehad bij het roken zodat er ook een soort van emotionele band ontstaat met de sigaret.

De invloed op je relatie

Als je zelf niet rookt en je hebt een relatie met een roker, dan voelt dit vaak als als een barrière tussen elkaar. Je bent wel verbonden aan elkaar maar die sigaret staat vaak in de weg. De meeste rokers zijn zich hier niet altijd bewust van, maar deze onbedoelde effecten kunnen voor de niet rokende partner heel hinderlijk zijn.

Vooral de hygiëne is het meestal het grootste struikelblok. De partners klagen dan dat ze moeten zoenen met een asbak, ze klagen over de stank in het huis en in de kleding. Deze stank kan een intiem moment behoorlijk verknallen.

De meeste rokers begrijpen dat hun gedrag inderdaad hinderlijk kan zijn. Ze proberen dit op te lossen door de tanden te poetsen of een kauwgom te nuttigen. Ook overwegen sommige rokers om te stoppen uit liefde voor hun partner. Maar dit is een zeer lastig proces en niet voor iedereen weggelegd. Het rookgedrag verschilt immers van persoon tot persoon. Ook is roken niet enkel een fysieke verslaving aan nicotine, het is ook een sociale verslaving. Het afleren van de handelingen die het roken met zich meebrengt is volgens sommige experts zelfs nog moeilijker te bereiken.

Een roker die wil stoppen moet goed gemotiveerd en voorbereid zijn om beide verslavingen te kunnen overwinnen. De liefde voor de partner kan hierbij helpen en zeker wanneer de partner eerlijk en rechtuit hierom vraagt. Veel mensen hebben trouwens ook de neiging zichzelf wat te verwaarlozen, maar voor hun partner zijn ze toch bereid om tot het uiterste te gaan. De liefde (en zeker de angst om de geliefde te verliezen) kan zeer motiverend werken.

Partners zijn ongerust over de gezondheid

Een Brits onderzoek deed onlangst een peiling en hieruit bleek dat bijna 80% van de ondervraagden wou dat hun partner zou minderen met roken. Meer dan de helft hoopte dan hun partner zou stoppen met het roken van tabak en dit uit angst hun partner ooit te moeten verliezen.

De meeste niet-rokende partners zijn dus enorm bezorgd om de gezondheid van hun rokende geliefde. Zowel jong als oud denkt na over de negatieve gevolgen van het langdurig roken van tabak.

De elektronische sigaret

Gelukkig biedt de e-sigaret een oplossing voor de troetelduifjes onder ons. Elektronisch roken is niet alleen gezonder voor de roker zelf, het levert vooral geen overlast op voor de partner. Dus geen stinkende kleding of adem meer. Ook moet de e-roker zich niet elk half uur gaan afzonderen om buiten een sigaretje te gaan roken.

Dit kan ontzettend vervelend zijn als je samen in de sofa geniet van een gezellig avondje. Maar het meeste deugd heeft de niet-rokende partner aan het feit dat hij of zij niet meer hoeft te vrezen om ooit alleen achter te moeten blijven.

Ook al is het momenteel geen Valentijn, toch raad ik alle partners aan om vandaag nog een elektronische sigaret zichzelf cadeau te doen. Je gaat er samen veel plezier aan beleven.

Lees Meer Lees Meer