15
Dec

Moedigt de elektronische sigaret onze jeugd aan om te roken?

Rokend meisje

Aangezien electronische sigaretten een reukloze damp produceren zijn ze uitermate geschikt voor ondeugende tieners die stiekem willen roken. Het gebruik van elektronisch rookwaar (zoals tevens de shishapen) is der mate gestegen in middelbare scholen dat sommige overwogen hebben om een algemeen verbod op te leggen.

Studenten bevestigen trouwens dat de kans om gepakt te worden met het e-roken zeer klein is, zelfs bij gebruik in het klaslokaal. Sommige leerlingen noemen het een nieuwe vorm van rebelleren, maar dan een meer mildere versie.

Trouwens omdat esigaretten geen tabak bevatten, vallen ze in de meeste landen niet onder de rookwetten en mogen ze dus in het openbaar gebruikt worden.

In de meeste gevallen gaat het op school wel over het gebruik van de shishapen. Dit is in feite een flauwe nicotine-vrije elektronische sigaret is met beperkt vermogen. Door dit lage vermogen is de beleving een stuk minder. Je moet immers flink zuigen en trekken om te kunnen genieten. Het is in feite eerder voor de show. Op zich zijn deze shishapennen eigenlijk best onschuldig en veilig. Recent heeft nog een controle orgaan in Nederland dit moeten bevestigen.

Toch vrezen de sceptici dat de e-sigaretten, dat worden aangeprezen als wondermiddel om te stoppen met roken, in werkelijkheid jongeren aanmoedigen om te beginnen met roken.

Omdat de elektronische sigaret geen schadelijke tabaksrook genereert maar wel een waterdamp met smaakstoffen zit er geen leeftijdsbeperkingen op. Jong of oud, iedereen mag het dus kopen. Dit maakt het voor jongeren een heel toegankelijk produkt. Ook het brede gamma aan aantrekkelijke smaken zouden volgens de sceptici bijdragen dat jongeren niet kunnen weerstaan om te starten met e-roken.

Verder vermoeden de sceptici dat de jongeren in een volgend stadium dan overstappen naar de normale sigaret, net zoals jongeren bij drugs gemakkelijker de stap van soft- naar hard-drugs zetten.

Regelmentering en leeftijdsgrens mag

Volgens ons is dit pure onzin en op geen feiten gebaseerd. Sterker nog, studies bevestigen dat er zeer weinig e-rokers nog zin hebben om een normale sigaret te roken. De meerheid vind de geur en/of smaak op termijn zelfs onaangenaam.

Als e-rookster zelf, sta ik persoonlijk niet te springen van geluk dat jongeren toegang hebben de elektronisch rookwaar. Voor mij mag er best een leeftijdsgrens komen. Ook hoeft voor mij er geen eindeloos gamma aan smaken bestaan. En zeker niet smaken die puur onze jeugd zou verleiden. Op deze manier ontnemen we trouwens alle troefkaarten van de sceptici om een verbod tegen de elektrische sigaret te eisen.

Let op. Als er soortgelijke regels komen, wilt dit nog niet zeggen dat de sceptici hun gelijk bewezen is. Neen, deze regels moeten er enkel komen uit voorzorg en ook voor de toekomst van het e-roken te garanderen.

Lees Meer Lees Meer

06
Dec

De wegwerpbare elektronische sigaret

Wegwerpbare elektronische sigaret

Veel rokers hebben hun eerste elektronische rookervaringen via de wegwerpbare e-sigaret. Deze hebben als voordeel dat ze veel goedkoper zijn op korte termijn, want er is geen initiële aankoop kost van een kit. Maar is dit wel zo verstandig om te kiezen voor een wegwerpbare elektronische sigaret? We overlopen de voor- en nadelen.

De meeste wegwerpbare e-sigaretten zijn iets langer, namelijk 125 mm. Je vindt ze op tal van online shopts en zelfs soms in nachtwinkels of benzine-stations. Ze worden verkocht met een opgeladen batterij en een volle cartridge. Zodra je ze dus uit de plastieke verpakking haalt, kan je direct starten.

Het aanbod van smaken is meestal beperkt, nl. tabak en/of menthol. Tegenwoordig zijn de meeste wegwerpsigaretten uitgerust met een automatisch systeem. Toch vind je nog goedkopere versies die manueel (via een knopje indrukt) gerookt dienen te worden.

Een wegwerpbare e-sigaret heeft gewoonlijk de capaciteit van twee pakjes conventionele sigaretten, hetgeen dus betekent dat je er 2 a 3 dagen zoet met bent. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel je rookt. Een wegwerpbare elektronische sigaret mag je niet hervullen. Ze zijn er niet voor gemaakt en dit is dan ook sterk af te raden aangezien oa. de atomizer kan doorbranden.

Duurder op lange termijn

Onder de nadelen kunnen we de kosten op de lange termijn rekenen. Ja, ze lijken misschien goedkoper, maar omdat ze niet te hervullen zijn is het gebruik ervan echt wel duurder.

Als je een sociale roker bent die maar sporadisch een sigaretje rookt, zullen deze hogere kosten wel meevallen. In dat geval raad ik het zeker aan om eens te een wegwerpbare e-sigaret proberen. Maar de meeste rokers onder ons, roken we vaker en dan kan je best kiezen voor herbruikbare e-sigaretten. Deze zijn trouwens ook nog milieuvriendelijker.

Ook dient opgemerkt te worden dat de zeer goedkope wegwerpbare e-sigaretten toch vaak mindere damp produceren. Dit is ergens wel logisch. Je kan de prestaties van een Audi A8 ook niet vergelijken met van een Lada of een Dacia. Wij raden dus nog steeds aan om te kiezen voor een normale herlaadbare starters-kit.

Indien je toch wenst te overwegen om een wegwerp sigaret aan te schaffen kan je beste kiezen voor één van de volgende merken:
  • Vapors Elektronische Wegwerpsigaret
    Green Smoke noemt hun wegwerp sigaretten 'vapors' en hun versie met Absolute Tobacco Flavor is echt wel lekker te noemen. Persoonlijk zijn we mijn favoriet. Ze zijn te koop per 6 stuks en tevens uitgerust met automatische batterijen.

  • Blue Disposable
    Hoewel ik niet zo een grote fan ben van Blu in het algemeen, vond ik hun wegwerpbare ecig nog wel goed. Deze bevat ook Amerikaanse e-vloeistof die tevens uit 'vegetable glycerin' bestaat.

  • V2 Disposable
    Deze bevatten ook helaas wel een manuele batterij, maar hun prestaties zijn wel goed. Ze worden per 3 stuks verkocht normaal want recent zie ik ze wel niet meer te koop op hun website. Ik hoop (en verwacht) dat dit tijdelijk is.

Lees Meer Lees Meer

15
Nov

Tabaksfabrikanten VS ontdekken nu ook de elektronische sigaret

Reynolds American

Al jaren zien we dat in de westerse wereld het aantal gebruikers van traditionele sigaretten daalt. De grote tabaksfabrikanten proberen nu deze daling in omzet op te vangen door gaan in te zetten op de elecktronische sigaret. Deze e-sigaret is aan zijn opmars bezig en de populariteit blijft maar groeien.

Vorig jaar bedroeg de omzet van de elektronische sigaret in VS ongeveer $300 miljoen en de verwachtingen zijn dat het niet lang gaat duren vooralleer 1 miljard dollar wordt behaald. Toegegeven, dit is nog altijd een peulschil t.o.v. tabak, maar het is wel de enige markt waar groei aanwezig is.

Reynolds American, de tweede grootste producent van sigaretten in Amerika, introduceerde onlangst zijn eerste rookloze hervulbare e-sigaret. Dan Delen, een prominent lid van de raad van bestuur, was vol lof voor het 'nieuwe' product. Hij verklaarde dat dit een geweldige nieuwe uitdaging is voor de industrie en noemde de elektronische sigaret zelfs een 'game changer'.

Deze sigarettenindustrie zocht al jaren naar alternatieven want het aantal rokers daalt al jaren als gevolg van de steeds hogere accijnzen, de uitbreidingen van het rookverbod in het openbaar en het groeiende bewustzijn dat het roken van tabak ongezond is.

Ook andere giganten volgen

Reynolds is trouwens niet de eerste tabaksfabrikant. Lorillard investeerde vorig jaar al in de e-rook industrie, door de aankoop van Blu Ecigs.

Altria, producent van Marlboro, is de grootste speler op de Amerikaanse markt. Ook zij plannen later dit jaar om een eigen e-sigaret uit te brengen, maar meer details zijn nog niet bekend.

Lees Meer Lees Meer

14
Nov

Green Smoke gekozen als meest favoriete elektronische sigaret

De afgelopen weken konden de lezers van deze website stemmen voor hun favoriete merken. Meer dan 500 bezoekers brachten hun stem uit, 506 om precies te zijn.

Hier de uiteindelijke uitslag:

NrMerkStemmen
1Greensmoke45.5%
2V2 Cigs16.1%
3Eversmoke10.9%
4Overigen10.2%
5Southbeach8%
6Preminum Vapes5.8%

In feite is de uitslag natuurlijk geen verrassing, maar toch weet je nooit wat ergestemd gaat worden. Green Smoke haalde dus bijna de helft van de stemmen en dat is dan weer wel een verrassing. De voorsprong met nummer twee, V2 Cigs, is toch wel opmerkelijk.

Zeker de categorie overigen omvat tegenwoordig heel veel merken dus is het niet abnormaal dat deze groep op de 4de plaats eindigde, net achter Ever smoke.

Kunnen we nu aan de hand van deze uitslag concluderen dat GreenSmoke het beste merk is? Neen, wellicht niet want het gaat hier over een persoonlijke voorliefde, smaak en populariteit van individuele bezoekers. Ik denk dat een kritische review nog altijd meer waarde heeft. Maar anderzijds zegt het toch wel veel. Een merk kan nooit deze peiling winnen als het niet goed zou zijn. Voor ons bevestigt deze peiling dat onze reviews goed zijn en dat doet deugd.

Lees Meer Lees Meer

10
Nov

De muziek industrie omarmt stilaan de elektronische sigaret

Rokende artiesten

Sigaretten en artiesten zijn al een eeuwigheid nauw verboden met elkaar. Zeker tijdens live-optredens zie je wel eens een sigaretje opgestoken worden door zowel de zangers als muzikanten. Zelfs tot op het heden valt tabak in de gunst van bijna de hele muziek industrie.

Echter duikt nu de elektrische sigaret meer en meer op tijdens concerten. Zo werd bv. Dom Howard gezien met een elektronische sigaret op de Brit Awards dit jaar. De reden hiervoor is onder meer te zoeken in het feit dat in veel landen het verboden is om traditioneel te roken in het openbaar. En ja, ook optredens gebeuren in het openbaar.

Omdat de elektronische sigaret meestal niet onder de rookwetgeving valt, is het dus niet verboden in het openbaar. Ik schrijf bewust 'meestal' omdat er landen zijn waar ook het e-roken in het openbaar strafbaar is. Maar in de meeste landen mag het omdat passief roken niet schadelijk is. Er is immers geen verbranding van tabak, maar een opwarming van e-vloeistof. Direct gevolg is dus dat er geen gevaar is voor de omgeving want de uitgeademde damp bevat geen teer of koolmonoxide. Bij gevolg is de elektronische sigaret een uitermate geschikt alternatief voor de artiesten tijdens optredens.

E-roken goed voor stembanden en ademhaling

Maar ook voor zangers is de elektronische sigaret intressant. Het is algemeen bekend dat traditioneel roken slecht is voor de stembanden. Bovendien is het roken van tabak ongunstig voor de ademhaling, hetgeen ongewenst is bij het zingen.

Een bijkomend voordeel van de elektronische sigaret is het feit dat het milieuvriendelijker is. Na een festival ligt het terein immers vol met ontelbare sigaretten peuken. Deze zijn immers biologisch moeilijk afbreekbaar.

Om dit probleem aan te kaarten hebben deze zomer enkele Amerikaanse ecig-fabrikanten, waaronder Blue Cig, een initiatief gestart om met behulp van festivalgangers alle velden van festivals te reinigen.

Bekende e-rokende artiesten

Bruno Mars investeerde onlangs in NJOY, een Amerikaanse producent van e-sigaretten. De zanger van Grenade en Billionaire stopte succesvol met roken door de e-sigart en ziet toekomst in het bedrijf. Dit merk brengt momenteel trouwens reclame op TV met oa. Courtney Love als bekende kop.

Andere opmerkelijke artiesten die recent gespot werden met een e-sigaret: Cheryll Cole, Simon Cowell, Zayn Malik, Robbie Williams, Britney Spears, Lady Gaga, enz...

Lees Meer Lees Meer

02
Nov

Gaat Frankrijk e-roken in het openbaar verbieden?

Eiffeltoren

De werkgroep onder leiding van Bertrand Dautzenberg (professor pneumologie) alsook de voorzitter van het Bureau voor tabakspreventie (OFT) suggereren dat in Frankrijk er een verbod moet komen om te (e-)roken door zwangere vrouwen en minderjarigen.

Verder stelt men voor dat het verboden e-roken in openbare ruimtes, zoals restaurants, verboden zou worden. Deze aanbevelingen staan in een onderzoek die de Franse overheid liet uitvoeren. Volgens de werkgroep zou hiermee een duidelijk signaal gegeven worden dat roken, in elke vorm (gezond of ongezond), bestreden moet worden.

Griekse studie als basis

Nochtans hebben enkele recente studies (waaronder twee Franse studies en een Britse) gesuggereerd dat de elektronische gadgets de gezondheid van de rokers verbeteren. Uit een ander onderzoek, gedaan in een universiteit van Athene, zou echter blijken dat de damp van bepaalde elektronische sigaretten tot schadelijke stoffen kunnen bevatten.

De hoeveelheid gevonden schadelijke stoffen was echter zeer beperk maar dat zou volgens het OFT niet ter zake doen. Ook stellen sceptici vragen bij de onderzoeksmethodes die aan de universiteit van Athene zijn gebruikt. Zo zou men de cartomizers volledige hebben laten droogroken waardoor de atomizers gingen verbranden. Bij een normaal gebruik van de e-sigaret gebeurt dit namelijk niet wat je gaat dit onmiddelijk proeven.

De Griekse onderzoekers stelde vast dat bij enkele low-cost e-sigaretten de veiligheid niet altijd optimaal was. Dit was vooral wanneer atomizers dus gingen verbranden of wanneer men de e-sigaret ging opdrijven tot een hogere temperatuur waarbij de plantaardige e-vloeistof schadelijke stoffen kan vrijgeven.

Om niet al teveel paniek te veroorzaken laat de werkgroep wel weten dat de dosissen in de traditionele sigaret een veelvoud hoger en schadelijker zijn dan deze in de elektronische sigaret.

Het valt wel op dat je nooit een reactie hoort van het Bureau voor tabakspreventie wanneer er gunstige resultaten over het e-roken worden gepubliceerd. Maar op het moment dat er iets negatief in het nieuws komt, dan zie je hun plots direct in de media met het vingertje wijzen.

Nood aan toezicht door een officiële instantie

Dautzenberg en zijn groep erkende wel dat er meer onderzoek nodig is. Hij voegde eraan toe dat men toch best hun aanbevelingen zou opvolgen uit voorzorg. Controle over de veiligheid en kwaliteit zijn dringend nodig aangezien momenteel een vrij spel is op zowel de producie en als verkoop van elektronisch rookwaar. Als er officiële instanties komen die een keuring verrichten, zijn we al een flinke stap voorwaarts. Wij delen zijn mening over dit laatste punt.

Momenteel ligt de bal in het kamp van de minister van Volksgezondheid, M. Touraine. De fabrikanten van elektrische sigaretten vechten ondertussen wel de aanbevelingen aan. Ze staan niet weigerachtig tegen een regelmentering, maar zien wel geen heil in een verbod in het openbaar van de e-sigaret. Ze wijzen ook op het feit dat in Amerika de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geen beperkingen oplegt voor het gebruik.

Lees Meer Lees Meer