28
Feb

Het verlangen naar een sigaret gaat nooit weg

E-roken in bed

Roker of ex-roker ben je voor je leven. Ik was een al een hele tijd gestopt, maar ik verlangde nog regelmatig naar een sigaret. Ik fantaseerde hoe lekker een sigaret wel niet smaakte. Ik droomde ervan hoe het roken de avond op een terrasje volledige maakte. En toegegeven, enkele keren heb ik gezondigd, stiekem, door snel een halve sigaret te roken.

Maar toch bleek het niet meer zo goed te smaken dan in mijn fantasie. En meteen als ik de eerst trek nam, spookte meteen weer alle redenen door mijn hoofd waarom ik 2 jaar ervoor besloot om te stoppen.

Die redenen zitten als een boodschappenlijstje in mijn hoofd opgeslagen. Momenteel is mijn leven een pak beter. Ik hoest af en toe nog wel eens, maar niet meer dat geblaf van een zieke hond. Fysiek voel ik me een pak fitter, ik zit vol met energie. Ook de stank is weg, ja, ik besefte ervoor nooit dat een sigaret zo fel kan stinken, vreselijk. Ook mijn geldbeugel zie ik nu niet meer in rook opgaan.

Maar het belangrijkste is toch dat ik me terug vrij voel. Voor mij geen nachtelijke tochtjes meer door de regen op zoek naar een nachtwinkel voor een pak sigaretten. Ik hoef niet meer te zoeken naar een plek waar ik kan roken en waar het verboden is. Ik hoef ook mijn vrienden niet langer meer aan te sporen om toch maar op het terras te zit, ook al is het wat frisjes. Geen blik meer op mijn horloge om te zien of het aanvaardbaar is om mijn collega's achter te laten voor een rookpauze. Ik voel me terug baas over mezelf.

Maar het verlangen naar die sigaret is toch gebleven. En nu heb ik onlangs de elektronische sigaret ontdekt. Dit is werkelijk het beste van twee werelden. Ik kan nu genieten van alle voordelen van het roken en nadelen zijn er niet. Ik voel me nog steeds even fit, ik laat geen stank achter en het is een pak goedkoper.

Wil ik U met mijn verhaal overtuigen om de sigaret te bannen? Neen, want uit eigen ervaring weet ik dat dit geen zin heeft. Je moet er zelf klaar voor zijn om de switch te maken. Ikzelf heb ook verschillende keren vruchteloos het geprobeerd onder sociale druk.

Probeer eens een e-sigaret

En toch is het geen slecht idee om eens een starters-kit van een elektronische sigaret te kopen. De overgang zal makkelijker gaan dan je zal vermoeden. En eens je bent overgeschakeld wil je niet meer terug. Ik ben nu een fervent anti-tabaksrooker en een pro-e-roker.

Als je beslist om te stoppen, dan wens ik je veel succes, zoek desnoods wat hulp, praat erover met vrienden en familie. En besef altijd: de goesting gaat nooit volledig weg, maar veel blijft van deze goesting op termijn niet meer over.

Lees Meer Lees Meer

07
Feb

Enkele tips om te stoppen met roken

mentale tips om te stoppen met roken

Roken is meer dan een verslaving alleen. Het is in feite een vorm van afhankelijkheid. De sigaret is de baas en de rook ondergaat. De gevolgen van het stoppen van roken zijn daarom niet enkel fysiek maar zeker ook psychologisch.

De fysieke verslaving is via nicotine substituten (patches, kauwgom, e-sigaret) makkelijk op te vangen, maar de psychologische factoren heel vaak genegeerd. De elektronische sigaret kan hierbij zeker helpen omdat hierbij de rokershandelingen deels nog een tijdje in stand gehouden worden. De psychologische drempel is hierdoor minder hoog en zwaar.

Psycholoog Mark Coulson van de universiteit van Middlesex geeft daarom 5 efficiënte tips die ons mentaal helpen bij het stoppen van roken:

 • Opwarmen

  Wie van 20 sigaretten per dag naar 0 gaat, heeft weinig kans om te slagen. Minder daarom stapsgewijs met roken zodat de schok van het afkicken minder intens is. Als de schok te groot is zal je immers meteen ook stoppen met stoppen. Wat ook helpt is dat je de helft normaal rookt, en de helft elektronisch. De volgende dagen/weken probeer je dan vooral het normale roken af te bouwen, alsook het nicotine gehalte te verlagen.
 • Hervallen = niet falen

  De kans is zeer groot dat je tijdens de stoppogingen een sigaret zal opsteken. Wees daarna niet te streng voor jezelf en zeg niet tegen jezelf dat je gefaalt hebt, maar geef jezelf een nieuwe kans. Er zijn niet veel mensen die kunnen stoppen zonder het occasionele slippertje.
 • Vertrouw in jezelf

  Wees niet te hard voor jezelf. Je bent geen hopeloos geval en je hebt geen onoverkomelijke aanleg voor verslavingen of een tekort aan wilskracht. Stoppen met roken gaat met vallen en opstaan, dus geef jezelf een eerlijke kans.
 • Belonen

  Elke keer dat je geen sigaret opsteekt, wanneer je dat normaal wel zou doen, is een kleine beloning waard. Deel je positieve emoties door ze te vertellen aan vrienden, familie of collega's. Hou hun op de hoogte dat je aan de verleiding hebt kunnen weerstaan. Bron er vooral positieve energie uit.
 • Niet aftellen of optellen

  Hou geen kalender bij waarbij je de dagen optelt dat je al gestopt ben. Als je aan een rookstop-maand begint, ga dan niet aftellen naar de laatste dag. Je gaat immers voor een blijvend effect.

Ik wens al vast iedereen veel succes.

Lees Meer Lees Meer

29
Dec

Goede voornemens voor 2014: stoppen met roken via de e-sigaret

2014

Ieder jaar maken mensen goede voornemens. Deze staan in haast alle gevallen in teken van een gezonder leven. Dus minder stress, wat gewicht afvallen, wat meer sporten, gezonder eten, vroeger gaan slapen, minder alcohol drinken en natuurlijk stoppen met roken.

Maar het is en blijft moeilijk om deze goede voornemens vol te houden. Je kent wel het spreekwoord: "de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens".

Wat helpt om vol te houden

Volgens onderzoekers is het maken van voornemens effectiever onder bepaalde voorwaarden. Zo helpt het om beloftes op papier te zetten met een handtekening eronder. Ook goed is het om een belofte te maken in het bijzijn van anderen. Maak eventueel een weddingschap met vrienden of familieleden en koppel er een straf of een beloning aan.

Start in januari met goede voornemens

Ook het tijdstip van het afsluiten van een goed voornemen is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat als je je goede voornemens start bij het begin van het jaar dat je dan veel meer kans hebt om effectief vol te houden. Na 2 weken heeft 30% van de kandidaten wel al opgegeven en na een maand geeft gemiddeld 35% er de brui aan. Maar na 6 maanden blijken er toch nog 45% doorbijters van over te blijven.

Start men trouwens een goed voornemen op een ander willekeurig tijdstip in het jaar zijn de cijfers beduidend lager. Dan geeft immers na 1 maand al 80% op en slaagt amper 5% zijn voornemens nog vol te houden na een half jaar.

Trouwens deze cijfers slaan op allerlei goede voornemens. De cijfers over enkel 'stoppen met roken' zijn helaas lager omdat dit een stuk moeilijker is. Roken is meer dan louter een verslaving aan nicotine. Roken is immers ook een vast ritueel. Hiermee bedoelen we het vasthouden of in de mond steken van een sigaret, even een pauze nemen om buiten een sigaretje te roken, naar de nacht- of krantenwinkel gaan om een pakje te kopen, enz... Vooral vrouwen hebben het moeilijk deze rokershandelingen af te leren.

De elektronische sigaret helpt perfect

Voornemens mogen best moeilijk zijn. Dan zijn ze immers een uitdaging. Als ze te gemakkelijk of te moeilijk zijn blijken we ze te snel te vergeten of op te geven.

De elektronische sigaret is in feite ideaal om te helpen met stoppen met roken. Het maakt het stoppen een stuk makkelijker al blijft er nog een aanpassing om te doen. Gemiddeld kost het enkele weken om volledig gewoon te raken aan de e-sigaret en daarna gaat alles vanzelf. Er zijn weinig e-rokers die nadien nog de stap terug zetten naar de tabakssigaret. Zeker omwille van de talrijke voordelen die ze ondertussen genieten door het elektronisch roken.

Lees Meer Lees Meer

27
Dec

Speel mee en win een gratis e-sigaret

We willen graag onze lezers bedanken voor de vele positieve opmerkingen en facebook-likes. Daarom hebben we besloten een wedstrijd uit te schrijven. De winnaar ontvangt een kit met een electronische sigaret. De wedstrijd loopt tot 1 januari 2014 en dan zal de winnaar ook bekend worden.

Klik hier om mee te doen en win je gratis e-sigaret.

Lees Meer Lees Meer

27
Dec

Franse tienermeisjes roken meer dan dan jongens

Rokend tiener meisje

Ongeveer gemiddeld een derde van de tieners tussen 10 en 15 jaar rookt of heeft al eens gerookt. Dit hoge cijfer is vooral te danken aan de jonge meisjes. Maar liefst 35 procent heeft dus al een sigaret ooit opgestoken, tegenover 31% van de jongens. Ook raken de meisjes doorgaans sneller verslaafd aan tabak.

Tot deze cijfers kwam de Franse federatie van cardiologen (FFC). Hun opzet was om het rookgedrag van pubers in kaart te brengen.

Professor Daniel Thomas wijst met het vingertje naar de pubers. Hij vertelt daarbij dat hart- en vaatziekten de nummer één doodsoorzaak is voor vrouwen. Volgens de professor spelen de ouders een cruciale rol. Deze hebben namelijk een voorbeeld functie, alsook een corrigerende rol.

Gemiddeld komt een jongen de eerste keer in contact met een sigaret als hij 11 jaar en 6 maanden is. De meisjes starten iets later, namelijk als ze 12 zijn, maar ze blijken wel vaker en meer te experimenteren dan de jongens. Ze zijn zeker meer nieuwsgierig.

Ook opvallend was dat slechts de helft van de meisjes stopte met experimenteren na hun eerste contact met de sigaret. Bij de jongens ligt dit percentage iets hoger, namelijk 60%.

Stress en slanke lijn

Het FFC probeerde ook de redenen te achterhalen waarom de meisjes naar de sigaret grijpen. Uit een enquete bleek, dat iets meer dan 60% van de jonge dames stress aanhaalde als belangrijkste oorzaak, terwijl 20% liet weten dat ze hopen niet te verdikken dankzij de sigaret.

Nederland, België en Verenigd Koninkrijk

De cijfers liggen duidelijk hoger dan deze van het Verenigd Koninkrijk. Daar is het aantal rokende jongeren in 2012 met vijf procent gedaald. De laatste 5 jaren is het aantal rokende tienermeisjes zelfs teruggevallen van 30 naar 20 procent.

Voor Nederland en België hebben we helaas geen cijfers, maar we vermoeden dat deze in ergens in het midden liggen.

Wel angstaanjagend in Groot-Brittannië is het feit dat steeds meer tienermoeder tijdens hun zwangerschap blijven door roken. Ze hopen dat hierdoor de baby kleiner zal zijn en de bevalling gemakkelijker zal verlopen. Een trend die wij absoluut afkeuren.

Lees Meer Lees Meer

21
Dec

Verkopers van e-sigaretten vrezen invloed tabaksproducenten

Sigarettenwinkel

In de staat Oklahoma in de Verenigde Staten is in de afgelopen maand een wet gestemd die bepaalt dat elektronische sigaretten onder een soortgelijk verkoopslabel vallen zoals traditionele sigaretten. Een direct gevolg van deze nieuwe wet is dat het voortaan verboden is esigaretten te verkopen aan minderjarigen.

Daarnaast zal een extra belasting worden geheven op de verkoop van e-sigaretten, waardoor de prijzen van e-sigaretten in de winkels gestegen zijn.

De winkeliers die de e-sigaretten verkopen zijn ontevreden. Ze beweren dat al voor de wet een intern regelement hadden om e-sigaretten niet te verkopen aan minderjarigen. De verkopers vermoeden dat de nieuwe wet er is gekomen door samenwerking van de lokale regering en enkele grotere tabaksfabrikanten.

Beide partijen halen trouwens fel voordeel uit deze nieuwe situatie. De lokale overheid ziet meer inkomsten en doordat de kloof in prijs met de traditionele tabakssigaret kleiner is geworden, verwachten de tabaksfabrikanten minder rokers te verliezen. Verder probeert de tabaksindustrie de politiek nog meer onder druk te zetten om verdere regels af te dwingen. Hierdoor stijgt hun invloed op de e-sigaret.

Internet dwarsboomt de plannen

Een gevolg van de hogere taks is dat veel consumenten nu meer bestellingen online op het internet doen. Ze bestellen dan hun elektronisch rookwaar vanuit een andere staat waar deze taksen niet zijn.

Men vreest nu zelfs dat de staat Oklahoma op termijn zelfs minder inkomsten zal verwerven want de lokale verkoopsvolumes dalen fors. Dit fenomeen zien we trouwens in Europa ook meer en meer. Zodra een bepaalt land een hogere taks heft op een produkt zien we dat de consument vlucht naar de buurlanden om zich te bevoorraden.

De machtige tabakslobby probeert wel meer en meer landen of staten voor hun kar te spannen, maar zo lang niet alle overheden zwichten biedt het internet een oplossing.

Koop direct bij de bron

Trouwens, we kunnen alleen maar aanbevelen om zelf uw e-sigaretten online te bestellen en dit direct bij de producent zelf. Het is uw beste garantie dat je geen namaak koopt. Je staat immers direct in contact met de producent zelf. Ook bij gebreken is dit voordeliger. Het levert niet alleen tijdswinst op als je een defecte sigaret terug stuurt, de fabrikanten zelf doen doorgaans veel minder moeilijk over garanties dan een lokale verkoper. De reputatie van hun merk staat namelijk op het spel. Een laatste voordeel om direct te kopen bij de bron is dat de prijs vaak hierdoor lager uitvalt. Dit is ook logisch want elke tussenschakel moet ook verdienen aan het produkt.

Een nadeel om te bestellen bij de fabrikant zelf is dat je hiervoor verplicht bent om te bestellen in het buitenland (UK of USA). Nederland en België hebben geen eigen fabrikanten. Alle verkopers hier zijn importeurs en dus tussenschakels.

Lees Meer Lees Meer