17
Mrt

Tabak kan sommige vrouwen depressief maken

Depressieve vrouw

Ben je een vrouw en zoek je nog een reden om te stoppen met roken van of zoek je een reden om over te schakelen naar elektronisch roken? Dan heb ik nog wat voor je. Uit onderzoek blijkt dat dames die roken een veel grotere kans hebben om een ernstige depressie te krijgen, dan vrouwen die nooit roken.

Sorry dames, maar zelfs een paar gewone sigaretten verhogen deze kans. Het is natuurlijk wel minimaal en het geldt niet voor alle vrouwen. De kettingrooksters onder ons hebben wel meer pech. Ze hebben namelijk dubbel zoveel kans op depressief te worden.

Deze conclusies komen uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Melbourne. Iets meer dan 1.000 vrouwen werkte meer dan 10 jaar mee. Het roken kan echt een depressie veroorzaken of een lichte depressie verergeren. En dan helpt een namiddag shoppen niet meer. Zelfs een paar schoenen van Louboutin niet. Of misschien nog net :)

Electronische rooksters staan sterker in hun schoenen

De dames die electronisch roken bleken niet meer kans te hebben op een depressie. Onderzoekers verklaren dit deels doordat ze de schadelijke stoffen van de verbrande tabak niet consumeren, maar ook een mentaal aspect speelt een rol.

Vrouwen die succesvol stoppen met roken of overschakelen naar elektronisch roken hebben een beter en zeker zelfbeeld. Ze zijn ook trots op zichzelf. Bovendien krijgen ze regelmatig schouderklopjes en goed commentaren naar aanleiding van het gebruik van de gezondere e-sigaret.

Lees Meer Lees Meer

16
Mrt

Voor & Nadelen van de e-sigaret

Weegschaal De electronische sigaret heeft zowel voor- als nadelen. We overlopen de belangrijkste:

VOORDELEN

 • Ze zijn geurloos zodat jouw kleding en adem niet zal stinken.
 • Omdat ze niet stinken, kan je ze ook roken op plaatsen waar normale sigaretten ongewenst zijn.
 • Er ontbreekt een vlam zodat er geen koolstofmonoxide uitgestoten worden. De mensen in je omgeving ervaren bijgevolg geen hinder.
 • Veel goedkoper dan gewone sigaretten. Dit scheelt minstens de helft.
 • Je hebt geen asbak of aansteker meer nodig.
 • Ze bevatten geen teer en zijn dus gezonder.
 • Je moet niet vrezen voor gele tanden, vingers of nagels.
 • Bruikbaar als hulpmiddel om te stoppen met roken
 • Er zijn ook andere smaken beschikbaar zoals vanille, chocolade, koffie, enz.

NADELEN

 • Je batterij kan leeg raken. Hiermee moet op dus rekening met houden.
 • Je cartridges kun je in elke (nacht)winkel kopen, dus je moet op voorhand voldoende voorraad hebben.
 • In België mag je ze evenmin roken op openbare plaatsen (in andere landen zoals Nederland mag dit wel).
 • De damp bevat minder nicotine waardoor je dus langer moet roken om hetzelfde nicotine-effect te verkrijgen.
 • De aankoopprijs van toestel en toebehoren. Dit verdien je later wel terug door het lager verbruik.

Er zijn dus duidelijk veel meer voordelen dan nadelen. Dit verklaart ook het huidige succes en groei van de E-sigaret. De meeste voordelen zijn dus te verklaren door het ontbreken van een vlam, verbranding en assen. Dit heeft nog een bijkomend voordeel. Elk jaar ontstaan er wereldwijd talloze brandhaarden als gevolg van smeulende sigaretten of assen.

Ondanks er geen vuur is, is er wel rook. Deze rook is waterdamp die niet schadelijk is voor derden. De damp ziet er wel uit als rook, echter daar stopt de vergelijking. De waterdamp is trouwens geurloos.

Toch mogen we niet onderstellen dat een E-sigaret gezond is. Er zijn immers E-sigaretten die nicotine bevatten en dit is en blijft even verslavend als bij de gewone sigaret. Er is niet bewezen dat nicotine kankerverwekkend is, toch heeft het een aantal werkingen die schadelijk kunnen zijn voor de mens zoals een verhoogde hartslag, negatief effect op de huid, vernauwing van bloedvaten, enz...

Er bestaan ook E-sigaretten zonder nicotine en het is aan de gebruiker om hiervoor al of niet te kiezen. Hoe dan ook, een gewone sigaret is een stuk ongezonder omwille van de teer, arseen, koolmonoxide en andere giftige stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak.

Waarom rookt niet iedereen elektrisch?

Als je de voor- en nadelen bekijkt, lijkt dit toch logisch. Echter niet elke roker is op de hoogte van het bestaan van de elektronische sigaret. Hoofdreden hiervoor is omdat ze niet verkrijgbaar zijn in de winkel om de hoek. De Belgische en Nederlandse overheden verbieden immers de verkoop ervan (in tegenstelling tot veel andere landen). Vergeet niet dat onze overheden jaarlijks 'miljarden' euros verdienen via taksen op traditionele sigaretten.

Ook probeert de machtige lobby van de tabaksindustrie (waar andermaal veel geld in gemoeid is) het succes van de e-sigaret zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit gebeurt oa. door kritische waarheden en on-waarheden te verspreiden. Het doel van deze website is dan ook onze lezers correcte en objectieve informatie te verschaffen.

Lees Meer Lees Meer

15
Mrt

Voordelen van stoppen met roken van tabak

Stop met roken

Wie wil stoppen met traditioneel roken krijgt mentale steun als hij zich bewust is van de voordelen die stoppen geeft voor je gezondheid. Zoals algemeen bekend komen er veel schadelijk stoffen vrij bij het roken van tabak. We sommen even de directe gevolgen op:

A) Korte Termijn

Vanaf het moment dat je stopt met roken van tabak, zal je lichaam hier onmiddellijk gunst op reageren. Al na 20 minuten zal uw bloeddruk en hartslag verbeteren. Hierdoor ga je je natuurlijk fitter voelen. De nicotine- en koolstofmonoxidegehaltes in je lichaam nemen al na 8 uur met ongeveer 50% af. Spectaculair hé, maar er is meer. Het zuurstofgehalte in uw bloed zal ook weer volledig normaal zijn.

Na 1 dag verdwijnt de koolmonoxide je lichaam. De longen beginnen met opruimen van de teer, het teveel aan slijm en andere rook-overblijfselen. Na 2 tot 4 dagen is uw lichaam van nicotine al volledig weggezuiverd. Nu verbeteren ook je reuk- en smaakvermogen drastisch.

Vanaf de 2de week verbetert de volledige bloedcirculatie waardoor je minder last hebt van koude voeten en handen. Dit is zeker voor de vrouwen onder ons prettig nieuws.

B) Lange Termijn

Na enkele jaren succesvol gestopt te zijn met roken heeft u al 50 tot 75% minder kans op hart- en vaatziekten. Na 10 tot 15 jaar is die kans een evengrote kans dan mensen die nooit gerookt hebben.

Je levensverwachting neemt toe natuurlijk toe als je stopt met roken. Besef dat 25% van de rokers sterft voor hij 65 is geworden. Besef ook dat 50% van de rokers sterven aan de gevolgen van het roken. De kans toekomstig blindheid en doofheid vermindert als stopt met roken

We gaan nog iets verder in detail met de belangrijkste gevolgen die je ervaart na het stoppen van roken van tabak:

 • Voordelen voor het hart

  Door de bloeddruk die constant veranderd heeft de roker meer kans op hartkwalen. De kans op een hartaanval is na 12 maanden gehalveerd. Ook het herstel na een hartaanval verloopt veel sneller en vlotter als u bent gestopt met roken van tabak. Na 1 jaar is de kans op herhaling van een hartinfarct verminderd met 50%. Na 10 tot 15 jaar rookloze jaren heeft men hetzelfde risico om een hartaanval te krijgen als een persoon die nooit gerookt heeft.

 • Voordelen voor de longen

  Longkanker is één van de belangrijkste gevolgen van het roken. Na een periode van 10 jaar stoppen, zakt de kans op deze kanker met 50%. Afhankelijk van hoe lang je gerookt hebt, duurt het 10 tot 30 jaar voordat je kans gelijk is aan die van de nooit-rokende mensen.

  Een van de eerste dingen die herstellen, zijn de trilhaartjes die de slijmvliezen van de luchtwegen bekleden. De trilhaartjes hebben als taak om alle stofdeeltjes, virussen en bacteriën naar buiten te wapperen. Door het stoppen beginnen uw longen ook aan het verwijderen van slijmen en andere rest-overschotten die het roken heeft veroorzaakt. U zal veel meer lucht krijgen en ook zal de ademhaling vergemakkelijkt worden. Hierdoor zal alle koolstofmonoxide uit het lichaam worden gefilterd en het zuurstofgehalte zal verhogen.

  Voor mensen met COPD (rokerslong) geldt het volgende. Het longweefsel gaat niet verder kapot op het moment dat je stopt. De longfunctie daalt even snel als bij de niet-rokers.

 • Voordelen voor het uiterlijk

  Doordat de doorbloeding van je huid verhoogt, neemt de grauwe vale huidskleur af. De huid zal ook minder snel verouderen als je niet meer rookt. De tanden worden witter en het tandvlees wordt mooi roze. Het haar wordt voller en glanst meer. Ook is daalt de kans op haaruitval en de haren worden minder snel grijs.

  uiterlijk roker
 • Voordelen voor de vruchtbaarheid

  De vruchtbaarheid bij de vrouwen verbetert als ze stopt met roken. De kans op een is kleiner dat men een miskraam krijgt. Na enkele weken is deze kans trouwens vergelijkbaar met dat van niet-rokers.

  Bij mannen zal het aantal spermacellen en hun beweeglijkheid toenemen, waardoor ook hun vruchtbaarheid stijgt. De kans op impotentie in de toekomst veel kleiner als je niet rookt, want het testosteron-peil stijgt en de doorbloeding van de penis is stukken beter.

Conclusie

Redenen zat om te stoppen met het roken van tabak. Want bijna alle bovenstaande voordelen krijg je ook bij het elektronisch roken. Ik zeg bijna want de nicotine heeft ook nog wel de schadelijke gevolgen voor het hart. Optimaal en veilig is dus nicotine-vrij elektrisch roken.

Als je wenst over te schakelen, raad ik het volgende artikel ( "Hoe stoppen met roeken dankzij de e-sigaret" ) aan om te lezen.

Lees Meer Lees Meer

14
Mrt

Roken in het bijzijn van jonge kinderen

Rokende ouders bij baby

Volgens de laatste cijfers roken alleen in Vlaanderen al 120.000 kinderen passief mee. Ze worden blootgesteld aan de schadelijk tabaksrook en dreigen slachtoffer te worden van al de schadelijke stoffen van de sigaret.

Wet die roken verbied

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) probeert hier tegen actie te ondernemen. Jean-Jacques Cassiman (voorzitter van de VLK) laat duidelijk verstaan dat roken in het bijzijn van kinderen bij wet verboden moet worden.

Deze wet dient geen sanctiemiddel te zijn om rokende ouders af te schrikken of om hen te bestraffen, maar wel een duidelijk "signaal" om de gevaren van het roken in bijzijn van kinderen te accentueren. Iedereen is er zich van bewust dat roken schadelijk is, maar voor jonge kinderen is passief roken nog veel meer schadelijk.

Wiegendood en astma door passief roken

Baby's van rokende ouders hebben een groter risico op wiegendood. Andere gevaren zijn een hogere risico op astma, hersenvliesontsteking, chronische bronchitis en middenoorontsteking. En niet alleen baby's lopen dit gevaar, ook opgroeiende kinderen en tieners.

De Vlaamse Liga durft zelfs te spreken van een kindermishandeling. En mishandeling is strafbaar. Maar de oplossing ligt er niet om alle rokende ouders voor de rechtbank te brengen. Dit is praktisch onmogelijk. Toch mag de strijd niet opgegeven worden en moeten we blijven sensibiliseren zodat het in de hoofden van de rokers begint door te dringen.

Roken thuis en privacy

De Vlaamse liga tegen kanker roept iedereen op om roken in bijzijn van kinderen niet langer meer te gedogen of te tolereren. Ook de overheid moet dringend wakker worden. De wetgever moet zorgen dat we een stok achter de deur hebben, want nu verschuilen rokende ouders zich achter het recht op privacy. Want roken thuis behoort nu jammer genoeg nog tot de privacy van de burgers. Maar volgens Erwin De Clerck (hoofd preventie van de VLK) is dat recht niet absoluut. Dat recht moet wijken voor het recht op bescherming van de gezondheid van kinderen.

Elektrisch roken als alternatief

Omdat er geen schadelijk uitstoot naar derden is bij elektronisch roken, is dit natuurlijk een mogelijk alternatief om te roken in het bijzijn van kinderen. Toch blijft het ethisch en moreel af te raden. De kinderen krijgen immers het gevoel dat roken 'goed' is als ze dagelijks hun ouders zien roken. Maar hoe dan ook het is al een stap in de goede richting.

Lees Meer Lees Meer

08
Mrt

Gezondheid

Gezondheid

E-Sigaret vs. Gewone Sigaret

Rokers die overschakelen van gewone sigaretten over naar elektronische sigaretten doen dit om diverse redenen. De meeste zijn beschreven in de pagina "voor & nadelen". Echter de belangrijkste motivatie om over te schakelen is het gezondheidsaspect. Een e-sigaret bevat immers geen kankerverwekkende stoffen.

Een traditionele sigaret daarentegen bevat meer dan 4000 schadelijke stoffen waaronder:
 • arseen
 • benzeen
 • cadmium
 • ethanal
 • dioxines
 • koolstofmonoxide
 • lood
 • nicotine
 • polonium-210
 • teer
 • waterstofcyanide
 • enz...

Een elektronische sigaret bevat meestal enkel nicotine als schadelijke stof. Nicotine is verslavend voor de mens en het is vooral nadelig voor het hart en bloedvaten. Tot nu toe is nog niet met zekerheid bewezen of nicotine ook kankerverwekkend is. (Nota: er bestaan ook e-sigaretten zonder nicotine.). Lees "voordelen als je stopt met het roken van tabak" voor een diepere analyse.

Naast nicotine bevat een e-sigaret water, smaakstoffen en propylene glycol. Dit laatste is een vochtdrager die oa. ook gebruikt wordt in muffins. Propylene glycol is goedgekeurd door de Amerikaanse Food en Drug Administration. De naam lijkt dus gevaarlijker dan wat het is.

E-Sigaret is heel gezond?

Tot nu toe is nog niet wetenschappelijk bewezen dat electronisch roken een positieve invloed heeft op het lichaam. Wel werd er ten opzichte van traditioneel roken vastgesteld dat er een betere zuurstoftoevoer is, hetgeen de bloedsomloop stimuleert. De volgende gunstige effecten werden vastgesteld bij rokers die overgeschakeld waren naar elektronisch roken:

 • Hoger uithoudingsvermogen.
 • Betere ademhaling en minder hoesten.
 • Gezonder haar.
 • Gezondere huid.
 • Verbeterde smaak- en reukvermogen.
 • Gezonder gebit

Deze verschijnselen ervaart de roker ook als stopt met roken.

Bijwerkingen

bijwerkingen elektronische sigaret

Een zeer klein percentage van elektronisch rokers klaagt echter wel van een branderig gevoel in de maal na de overstap. Dit is te wijten aan het gebruik van een te hoge dosis nicotine. Dit kan dus voorkomen worden door cartridges te bestellen met een lager nicotinegehalte of over te schakelen op een ander merk. Meestal bevatten de goedkopere (wegwerpbare) e-sigaretten vrij hoge dosissen die niet door iedereen als prettig ervaren worden.

Net zoals sommige mensen lactose-intolerant zijn, zijn er ook mensen die een allergisch reageren op Propyleen Glycol. De klachten die daaruit voortvloeien zijn vooral huidklachten en irritaties aan de luchtwegen. Voor deze gebruikers bestaat er een plantaardig alternatief op basis van Vegetable Glycerine. Echter het gebruik hiervan is niet volledig ongevaarlijk. Als deze stof te hoog verhit wordt, kan er een giftige stof acroleïne vrijkomen die ook in normale tabaksrook voorkomt.

Je kan gelukkig eenvoudig voorkomen dat je je liquid niet te hoog verhit door een atomizer te gebruiken met normale of hogere weerstand. Een lagere weerstand zorgt immers voor meer hitte en damp. De meeste kwalitatieve e-sigaretten ondersteunen dit. Bij de goedkopere moddelen is voorzichtigheid geboden.

Regelmatig ontvangen we klachten van beginnende e-rokers ivm bloedend tandvlees en aften. Dit heeft niets met het e-roken te maken, maar alles met het "stoppen met normaal roken". Deze kwaaltjes zijn gelukkig van korte duur.

Toch heeft E-roken niet een vlekkeloos imago

Zoals al in het artikel "voor & nadelen" werd aangehaald, probeert de tabaksindustrie en de overheid het imago van de elektronische sigaret te ondermijnen.

Ze hebben beiden hun redenen:

 • de tabaksindustrie draait om enorm veel geld en hun lobby is enorm machtig en invloedrijk
 • de overheid verdient via de hoge taksen jaarlijks miljarden euro's. (nota: op e-sigaretten zitten geen taksen).

Sommige landen (waaronder België en Nederland), zijn bezweken onder de druk en invloed afkomstig uit de farmaceutische- en tabaksindustrie. Hierdoor is de verkoop niet meer vrij toegelaten. De sigaretten zijn dan enkel te verkrijgen bij apothekers.

Het hoofd-argument dat meestal door specialisten "tegen-de-elektronische-sigaret" wordt aangehaald is het feit dat er onvoldoende controle bestaat op de productie van e-sigaretten. Hierdoor bestaan er wel degelijk producenten (vaak uit China) die weinig of geen belang hechten aan de veiligheid en gezondheid. Daarom raden we alle gebruikers ten stelligste aan om zich voldoende te informeren bij de keuze van e-sigaretten. Ook zijn er heel wat verkooppunten die aan parallel-import doen en dus goedkope brol verkopen als hoogwaardig. Een verwittigd man telt voor twee.

Lees Meer Lees Meer

04
Mrt

Soorten en Verschillen

We kunnen ons inbeelden dat starters een beetje overdonderd worden aan de talloze verschillende modellen die momenteel te verkrijgen zijn. Er zijn tientallen merken van e-sigaretten en ieder merk heeft verschillende modellen.

E-sigaretten hebben ze allemaal de volgende hoofdcomponenten:
 • Een atomizer of verstuiver die de vloeistof verwarmt en verdampt.
 • Een cartridge waarin de e-vloeistof zit.
 • Een batterij die de energie levert.
 • E-vloeistof dat bestaat uit nicotine, smaakstoffen en propyleen glycol

We proberen nu een zeer ruimte classificatie te maken om de startende gebruiker al iets wegwijs te maken. Hoe dan ook, we blijven de starter-kits aanbevelen aan iedere beginnende e-roker.

Manueel vs. automatisch

De manuele e-sigaretten hebben een aan-en-uit knop. Dit heeft zowel voor als nadelen. Dit systeem vereist dus een extra handeling, namelijk het op- en afzetten, maar dit is niet zo een ramp lijkt ons.

De automatische e-sigaret activeert zichzelf op het moment dat er lucht door de sigaret getrokken wordt. Wij raden de beginnende e-roker dit systeem aan omdat het een meer natuurlijk gevoel van roken geeft waardoor je sneller aangepast geraakt aan het e-roken.

2-componenten vs. 3-componenten

Zoals net beschreven heeft de electronische sigaret drie componenten. Dit zijn de verstuiver, cartridge en batterij. Er bestaan echter ook sigaretten waarbij de atomizer en cartridge uit één stuk bestaan. Deze combinatie heet een cartomizer (cartridge+atomizer).

Er zijn ook e-sigaretten met een zeer grote cartomizer met een inhoud tot 5ml. Dit zijn de zogenaamde "tank"-systemen. Ideaal in feite voor de 'ketting'-roker.

Bij een cartomizer de cartridge en verstuiver uit 1 stuk zijn, zal je na het vervangen van je lege cartridge dus altijd een nieuwe atomizer automatisch krijgen. Een cartomizer heeft ook iets meer gebruikersgemak. Je hoeft immers de cartomizer maar op de batterij te schroeven en je kan starten. Met een 3-componenten systeem moet je het extra component gaan onderhouden of vervangen wanneer het is versleten.

Micro, normaal en groot

Elektronische sigaretten

De e-sigaret is er in allerlei grootten. Allereerst hebben we de micro. Deze is meestal even groot als een traditionele of gewone sigaret. Er bestaan er ook die zelfs nog iets kleiner zijn. Dan heb je de e-sigaretten met normale lengte. Deze zijn een paar cm langer dan een traditionele sigaret en tot slot heb je de grote modellen die ook wat zwaarder zijn.

Over het algemeen kan je stellen dat een kleinere e-sigaret een batterij heeft met beperkter capaciteit. Ze zien er wel eleganter uit, maar vereisen dus wel dat er vaker opgeladen dient te worden.

Veelal is de keuze van grootte een kwestie van smaak en gevoel. We raden aan om toch als dit kan alles eens te proberen en zien waarbij je je het prettigste voelt.

Variabel voltage

De meeste batterijen hebben een vaste voltage tussen de 3.3V en 4.2V. Er zijn ook e-sigaretten waarbij je dit voltage manueel kunt instellen. Deze zijn vooral geschikt voor 'MODDING'. Dit is het opdrijven van de sigaret om hogere prestaties te behalen. Dit is af te raden aan beginnende e-rokers want je kan de verstuiver zodanig opdrijven dat er bij de verwarming dan ongezonde stoffen vrijkomen.

Let bijkomend ook op dat je verstuiver de voltage nog wel aan kan. We horen regelmatig verhalen experimenteurs die hun atomizer opblazen. Het spreekt voor zich dat je dan ook je garantie verliest.

Lees Meer Lees Meer