09
Mei

Algemeen Advies en Tips

Algemene tips elektronische sigaret

Om je op wegwijs te helpen in verband met de keuze en aankoop van e-sigaretten overlopen we de belangrijkste punten waarop je moet letten. Een startend gebruiker kan zich naar onze mening nooit teveel informeren. Dit geldt zeker wanneer er de handige verkopers zwaaien met voordelige prijzen. Die lijken op het eerste zicht interessant, maar je moet dan wel op de hoogte zijn van wat je gaat kopen. We horen regelmatig klachten van gebruikers die een kat in de zak gekocht hebben.

Beginners starten best met een kit

Iedereen kent ze wel. Bijna elk merk heeft ze en hun prijs valt doorgaans reuze mee. We blijven herhalen dat als beginnende e-smoker je best start met zo een pakket.

In de kit zit alles wat je nodig heb om te beginnen. Dit is natuurlijk de e-sigaret zelf, een oplader voor de batterij en een aantal cartridges. Bij sommige kits zit een extra batterij of een extra oplader voor bv. in de wagen bij. Het grote voordeel van de kit is dat je direct alles hebt en dat elk onderdeel compatibel is. Dus je cartridges passen op de batterij, je batterij past op de lader, enz...

Er bestaan diverse kits gaande van een basis-kit tot een pro-kit. Voor elke behoefte of budget is er iets verkrijgbaar. De duurdere kits omvatten vaak ook enkele luxe accessoires, maar die heb je niet echt nodig als je pas begint. Wij adviseren dat je best start met een kit met minimum 2 batterijen zodat je altijd één reserve hebt als je aan het e-roken bent.

Laat je ook niet te fel afschrikken door de prijzen. Bij electronisch roken is er inderdaad een hoge initiële aanschafkost. Maar dit verdien je op een paar maanden of weken al terug omdat e-roken veel goedkoper is in gebruik.

Een kwalitatieve cartridge is van groot belang

Als je gaat surfen op internet zal je snel merken dat cartridges in diverse soorten en prijzen voorkomen. Het lijkt uiterst verleidelijk om te kiezen voor de allergoedkoopste, maar de aankoopprijs niet het enige dat telt. Kwalitatieve cartridges hebben immers een langere levensduur en behouden langer een uniforme smaak. Een ander voordeel is dat ze makkelijker en meer damp produceren. Je moet er dan niet zo intens aan trek voor hetzelfde genot te ervaren. Het klinkt ongeloofwaardig, maar vaak is het financieel zelf beter om een iets duurdere maar betere cartridge te nemen.

De meeste ervaren gebruikers kiezen ook voor een 2-componenten systeem omwille van een hoger gemak. Dus een e-sigaret met cartomizer (cartridge en verstuiver in één stuk). In dat geval moet je maar je batterij op je cartomizer schroeven en je kan beginnen.

Ook sterkte & smaak bepalen de genotservaring

sterk

Wees zorgvuldig in de keuze van de e-vloeistof in de cartridge. Zeker voor startende e-rokers is het moeilijk om het nicotinegehalte te bepalen. Dit is immers voor iedereen anders. Ben je gewoon om sterkere gewone sigaretten te roken, dan kies je best voor een hoger nicotinegehalte. De meeste cartridges bevatten e-vloeistof met een nicotinegehalte tussen 0% en 2.4%.

Wees er wel van bewust dat de opname van nicotine in het bloed een stuk lager ligt bij een e-sigaret ten opzichte van een traditionele sigaret met tabak. Ook geldt het dat hoe hoger het nicotinegehalte, hoe sterker de rush in de keel (throat hit). Lage nicotinegehaltes (< 1.2%) worden door startende e-rokers vaak als onvoldoende ervaren.

Een zo hoog mogelijk nicotinegehalte lijkt nu misschien de beste keuze, maar dat is absoluut niet het geval. De beste keuze is en blijft persoonlijk. Veel gebruikers ervaren nicotinegehaltes boven de 1.8% als "te straf". De die-hard rokers onder ons zullen anderzijds pas genieten vanaf 2.2% of zelfs 2.4% (de limiet). Als je gewoon bent om diep te inhaleren kies je best voor een waarde rond de 1.75%. Gelegenheidsrokers (ook wel sociale rokers genoemd) zijn al gebaat bij 1.2% of zelfs lager.

We adviseren de startende gebruiker om te beginnen met een neutrale tabakssmaak. Speciale smaken zoals vanille, koffie, of bv. cola gaan immers snel vervelen.

Overstappen vereist altijd een beetje aanpassingsvermogen.

Als je overstapt van het gewoon roken naar het e-roken moet je er rekening met houden dat het tijd kost om aan te passen. Dit geldt zeker als je jarenlang en veel traditioneel gerookt hebt. E-roken is fantastische maar het is helaas anders. Geef jezelf een paar dagen tot weken (afhankelijk van hoeveel je rookt) de tijd en je zal zien dat je er dan helemaal vertrouwd met wordt.

Informeer jezelf zo goed mogelijk.

Wees niet te snel en te impulsief bij de aankoop van een nieuw merk. Je zal in dat geval immers veel leergeld moeten betalen. We adviseren om eerst reviews te lezen alsook te peilen naar de ervaringen bij collega gebruikers. Als je een merk het gevonden dat je goed ligt, blijf er dan ook bij. Ook bij e-roken lijkt het gras groener aan de overkant.
Lees Meer Lees Meer

09
Mei

Stoppen met roken vermindert angsten

Angstige vrouw

Roken helpt bij stress, maar het maakt ook onze lichaam meer alert en alsook gevoeliger voor angsten.

Wetenschappers van diverse universiteiten onderzochten gedurende 1 jaar meer dan 500 mensen die deelnamen aan een cursus 'stoppen met roken'. Bij degenen die slaagden in hun stoppoging, bleken gevoelen van angst opmerkelijk minder te zijn dan bij degenen die verder gingen roken.

Dit effect was het hoogste bij rokers die in een depressie zaten of soortgelijke stoornissen hadden.

Rokers met stemmingsstoornissen waarbij de stoppoging mislukte, kregen nog meer last van hun angstgevoelens. Dat effect werd echter niet waargenomen bij mensen die voor hun plezier rookten en weer begonnen waren.

Verklaring

Rokers die telkens een sigaret opsteken om beter met hun problemen te kunnen omgaan, doorbreken de cyclus van roken en angst wanneer ze stoppen met roken. Als gevolg voelen ze zich minder angstig.

Ook stijgt het zelfvertrouwen enorm na een successvolle stoppoging. Dit verklaart trouwens ook waarom ex-rokers gelukkiger zijn. Hetzelfde effect zien we bij rokers die overgestapt zijn naar elektronisch roken.

Lees Meer Lees Meer

08
Mei

Wetgeving

Juridische status in België

Elektronische sigaretten vallen onder:
  • de wetgeving van tabaksproducten als ze tabaksextracten bevatten
  • de wetgeving op de geneesmiddelen als ze nicotine bevatten of als ze melding maken van therapeutische indicaties (bijvoorbeeld "helpt bij het stoppen met roken").
In de wetgeving over het rookverbod vallen alle elektronische sigaretten onder ‘soortgelijke producten’. Ze zijn dus verboden op alle plaatsen waar een rookverbod geldt.

Verkoop

De vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten is niet toegelaten. Je zal ze dus in België niet in een winkel of online-shop vinden. E-sigaretten zonder nicotine is echter wel vrij verhandelbaar.

Aankoop

Als particulier binnen de Europese Unie mag je voor eigen gebruik alle goederen bestellen die legaal worden aangeboden. Vermits de e-sigaretten legaal in het Verenigd Koninkrijk verkocht mogen worden mag je ze dus per postorder bestellen of via het internet. Omwille van deze europese regel mag de douane deze goederen niet in beslag nemen.

Gebruik

Het gebruik van e-sigaretten is toegelaten behalve op publieke plaatsen. Ze zijn dus verboden op alle plaatsen waar een rookverbod geld zoals op het werk, op restaurant, op café, enz...

Juridische status in Nederland

In Nederland is het iets makkelijker dan in België. Infeite is de status in onduidelijk. De e-sigaret valt alvast niet onder de Wet op de tabaksproducten en ook niet onder die van de geneesmiddelen.

Reclame maken voor electronische sigaretten is verboden omdat de e-sigaret niet als geneesmiddel is geregistreerd. Met andere woorden, hij heeft officiële handelsvergunning.

Verkoop

De vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten is in feite ook in Nederland niet toegelaten. Er heerst echter wel een gedoogbeleid.

Er is er gepoogd een verbod in te stellen op de verkoop via winkels (alsook online) van nicotinehoudende e-sigaretten. Echter een Haagse rechter floot deze maatregel terug omdat deze onvoldoende gemotiveerd was. De overheid moet de invoer voor handel van nicotinehoudende e-sigaretten daarom voorlopig toestaan.

Aankoop

Ook hier gelden in principe dezelfde regels zoals in België. Echter er is voorlopig dus een gedoogbeleid. Sowieso kan je probleemloos voor eigen gebruiken online e-sigaretten bestellen en invoeren.

Gebruik

In Nederland is men tolerant wat betreft het gebruik. De e-sigaret valt hier niet onder Tabakswet. Hierdoor mag je de e-sigaret roken op plaatsen waar een rookverbod voor de 'gewone' sigaret geldt. Dat maakt dat in Nederland het gebruik van de e-sigaret een stuk interessanter is.

De Europese Regelgeving

europese wetgeving

Volgens de Europese Commissie vallen e-sigaretten die geen tabak bevatten niet onder de Tabakswet. Indien de e-sigaret wordt aangeboden als nicotine-vervangend hulpmiddel, met het oog om te stoppen met roken, kan het product wel onder de medicijnenwet vallen. Dit kan ook wanneer de e-sigaret bepaalde psychologische functies zou corrigeren of veranderen. Elk land mag zelf beslissen of de e-sigaret al of niet valt binnen de definitie van 'medicijn'.

Lees Meer Lees Meer

01
Mei

Smoketronic

Smoketronic

We hebben waarschijnlijk allemaal hun spotjes meermaals op TV gezien op de gekende TV shopping zenders. Ook is het produkt verschillende keren in de media gekomen. Het was dus hoogtijd om de smoketronic eens dieper onder de loep te nemen.

Ik bestelde een kit en kreeg en paar weken later pas een kit opgestuurd. Ik had dit wel iets sneller verwacht aangezien ze toch een ultra snelle levertijd beloven. Toegegeven, ik zat er niet echt op te wachten, dus zo een ramp was het nu ook weer niet. Moest ik geen e-sigaretten van andere merken gehad hebben, was dit natuurlijk een ander verhaal.

De kit zat netjes verpakt en in de doos zaten 2 e-sigaretten (ja, je krijgt er eentje extra als cadeau), 10 cartridges, een hoofdlader, een usb-lader en een extra batterij. De sigaret is een 3-componenten systeem. Dus met aparte atomizer. Dit is naar mijn inziens toch al een beetje ouderwets.

In de bijsluiter las ik dat elke cartridge de capaciteit heeft van 20 sigaretten, maar in praktijk proef je al duidelijk een smaak-verschil na 15 keer. Ik irriteer me echt als er geen uniforme smaak is. Nu ja, smakelijk was de tabakssmaak niet echt. Het is misschien nog net beter dan een gewone sigaret (ja, als je e-roker wordt, schrik je echt hoe slecht traditionele sigaretten smaken), maar binnen het elektronisch gamma, had ik nog niks slechters geprobeerd. Een afknapper dus.

Een andere vaststelling is dat de batterij echt snel leeg was. Gelukkig zit er dus een 2de batterij standaard bij de kit geleverd.

Daar mijn teleurstelling zo groot was, besloot ik op de hele kit terug te sturen. TVshops zijn verplicht een 'niet'-goed-'geld'-terug-garantie aan te bedien. Ik kreeg vervolgens een week later een brief waarin ik een hele lijst met vragen moest invullen waarom het produkt niet voldeed. Dit papier moest ik dan eerst terug faxen. Het per e-mail doorsturen of per post sturen ging niet. Gelukkig heeft een goede kennis van me een bedrijf en kon ik hem het laten door faxen. Na bijna 3 maanden, zag ik dat de TVshop mijn geld had terug betaald. Echter stuurden ze ondertussen geen melding hiervan.

Smaken

Er zijn slechts 2 smaken bekend. De standaard tabaksmaak en munt. Dus de keuze is heel beperkt.

Website

Het is op zich al heel opvallend dat het produkt geen eigen website heeft. Dit vind ik tegenwoordig niet meer kunnen. Ook bemoeilijkt dit om enige "dienst na verkoop" te krijgen. De enige websites die ik kon vinden waren sites van tvshops waar je het produkt kan bestellen.

Video

Beoordeling

Prijs/kwaliteit1ster We hebben geen echte website van het produkt kunnen vinden, doch wel een link waar je het kan bestellen. De Smoketronic krijgt 1 ster. De service en kwaliteit is te onvoldoende om hoger te scoren.
bezoekknop
E-Sigaret2ster
Smaken1ster
Levertijd3ster
Klantendienst en website1ster
Totaal1ster
(1 ster)
Lees Meer Lees Meer

29
Apr

e-Health

e-health cigarettes

E-health is gevestiged in Bulgarije, hetgeen natuurlijk niet betrouwbaar overkomt omwille van de lakse wetgevingen in dat land. Omdat de verdelen binnen europa gevestiged is, zou je verwachten dat de levering op een paar dagen is gebeurd, echter wij moesten maar liefst 3 weken wachten voor we iets ontvingen. We kregen wel een melding dat het product tijdelijk niet in voorraad was, maar omdat het om een standaard e-sigaret ging, vinden we dit ongepast.

Alles zat slordig verpakt in een dun, klein doosje. De laders en cartridges zaten zo sluitend ingepakt dat je ze nooit meer terug in de doos kreeg opgeborgen. De e-sigaret bestond uit 3 componenten: verstuiver, cartridge en batterij. Ons lijkt dit toch wel wat voorbij gestreefd. Verder zat er nog 1 usb-lader, 1 gewone lader en extra 10 cartridges bij de kit.

De grootte van de e-sigaret is te vergelijken met een traditionele (analoge) sigaret. Het gewicht is fel naar achter verdeelt en dit maakt hem makkelijk tussen 2 vingers te nemen. Visueel ziet de e-sigaret van E-Health er redelijjk goed uit. Maar ons intresseert vooral zijn prestaties en smaak natuurlijk.

We besloten onze sigaret op te laden via de usb lader. Opvallend is dat er geen tussenkabeltje aan te pas komt. Dit maakt het toch wel wat gevaarlijk want als je er tegen aanloopt is er kans dat de contact-punten van de connecter afbreken. Oppassen dus.

Prestaties

De eerste keer moesten we maar liefst 5 uur wachten voor de e-sigaret geladen was. Dit is veel te lang. De batterij ging wel zo'n 2 dagen mee, maar ik ben ook wel geen ketting-roker.

De geproduceerde damp was best dik en vol. Maar toch kreeg ik niet een 'throat hit'. Ik had voor 'normale' catridges gekozen aangezien dit de zwaarste zijn die ze hebben. Grote teleurstelling was wel dat de cartridges direct leeg getrokken zijn.

Smaken

Er bestaat slechts 1 smaak. Dit zijn wie niet gewend want haast alle A-merken hebben een redelijk breed gamma aan diverse smaken. Toch viel de smaak nog redelijk mee. Natuurlijk kan er met een standaard tabaksmaak ook weinig fout gebeuren.

Website

De website is eenvoudig te noemen. Er is niet veel foto-materiaal beschikbaar. Ook het gamma dat je kunt bestellen is uiterst beperkt. Alles komt mij eigenlijk eerder over dat het hier om distributeur gaat die import vanuit China doet, danwel een echte merken-fabrikant.

Garantie is zeer beperkt

Indien het product niet naar verwachting werkt, kun je het terugsturen. Echter E-Health schrijft dat je dan binnen de 24 na ontvangst hun klantenservice moet contacteren hiervoor. Dit lijkt me toch erg kort en verdacht.

E-health pakt stoer uit dat er op hun onderdelen een fabrieksgarantie zit van 1 maand, behalve op de atomizers, batterijen en cartridges want dat zijn verbruikersgoederen die kunnen verslijten. Maar een atomizer, cartridge em batterij samen is nu net de e-sigaret. Dus je krijgt in feite geen garantie. Dat zegt natuurlijk alles over het merk.

Beoordeling

Prijs/kwaliteit2ster De E-health krijgt 2 sterren omdat de garantie en service echt onvoldoende zijn. Ook is het aanbod te beperkt.

bezoekknop
E-Sigaret3ster
Smaken1ster
Levertijd2ster
Klantendienst en website1ster
Totaal2ster
(2 sterren)
Lees Meer Lees Meer

24
Apr

Vapor Couture

Vapor Couture

Vapor Couture is luxe lijn ontworpen door V2 Cig voor de stijlvolle vrouw. Tegenwoordig zijn bijna alle merken puur gericht op mannen. Met deze sigaret voel je je als vrouw toch wel een stuk eleganter en meer sexy. En ik spreek van ondervinding.

V2 Cigs is een zeer grote speler in de markt van e-sigaretten, zoniet misschien de grootste. Dus qua kwaliteit moeten we ons in de hele lijn geen zorgen maken over de Vapor Couture. De prijzen zijn jammer genoeg wel aan de hogere kant. Maar ja, we betalen ook meestal teveel voor die paar knappe pumps of handtas. Ik kan het als vrouw echt aan raden aan man die een cadeautje willen geven. Je zal er zeker met scoren.

Vapor Couture heeft prachtige accessoires (waaronder een prachtig tasje) die echt wel de vrouwelijke touch naar boven brengen. Alleen al hiervoor ben ik fan.

Verzending en kosten

V2 Cigs verzendt haar de Vapor Couture producten wereldwijd. Hou wel rekening erbij dat ze van Amerika moeten komen en dit iets langer kan duren. Echter dit nemen we er graag bij. Men heeft wel een tof tracking-systeem.

De kosten zijn wel erg hoog. Dit is jammer aangezien het product zel toch al vrij prijzig is.

Prestaties

Ik e-rook vooral de Rode Drive en deze geeft geweldig veel rook. De passie-vrucht daarentegen is wel echt lekker, maar hier kon niet hetzelfde dampvermogen vastgesteld worden. In het algemeen is echter toch de damp productie hoog te noemen. De sigaretten hebben een lager nicotine gehalte, hetgeen ze ook iets gezonde maakt. Zeker met het oog als toekomstige moeder is dit een pluspunt.

De batterijen hebben natuurlijk een knappe look (4 kleuren of designs) en hun kwaliteit is goed. Ook de kristalle top maakt alles af. De oplaadtijd bedraagt gewoonlijk een 1 uur tot 1.5 uur. Ik doe er gemiddeld een 6 uur over voor de batterij terug leeg is. Een extra batterij is daarom wel aangewezen om de volledige dag door te komen.

De cartomizers van V2 zijn echt degelijk. Nooit heb ik gehoord van lekkende cartridges. Dit is in contrast met veel goedkope e-sigaretten.

Bij Vapor Couture heb je de keuze uit de volgende kits:

  • de VC essential kit aan €64.
  • de VC Deluxe kit aan €104.
  • de VC Deluxe Sampler kit aan €120.

Smaken

Er zijn (slechts) 2 standaard tabaksmaken: Bombshell en Rodeo Drive. Beide smaken kunnen me meer dan bekoren.

Als exotische smaken bestaan: Fresh Mint (munt), Passion Fruit (passievrucht, Strawberry Champagne (aardbei), Artic Mint (zeer frisse munt). Ondanks de smaken lekker zijn, zou hun aanbod eigenlijk groter moeten zijn. Zeker voor de wat meer zoute smaken en natuurlijk chocolade.

Telkens heb je de keuze aan verschillende nicotine gehaltes (18mg, 12mg, 6mg en 0mg). Er is dus geen 24mg aanwezig.

Website

Hun website is makkelijk en eenvourdig te navigeren. De website is eigenlijk beter dan deze van hun hoofdmerk.

Over de klantendienst hebben we niets dan lof. Dit is andermaal een voorbeeld voor andere merken. Er is ook de life chat support dienst hetgeen handig is om antwoorden te krijgen op al je vragen.

Garantie

V2 Cigs heeft natuurlijk ook de klassieke "30 dagen niet goed geld terug" garantie. Op het product zelf zit er ook een levenslange garantie. Dus levenslange garantie vervalt wel als je gaat doen aan 'MODDING', en natuurlijk de echte slijtage valt er ook niet onder.

Video

Beoordeling

Prijs/kwaliteit3ster De prijzen zijn wel hoog, en het aanbod aan smaken is beperkt, maar als vrouw is het zalig om je ermee sexy te voelen:

bezoekknop
E-Sigaret5ster
Smaken4ster
Levertijd/Verzending2.5ster
Klantendienst en website5ster
Totaal3ster
(3 sterren)
Lees Meer Lees Meer