09
Jul

B.A.T. koopt e-sigaret fabrikant

British American Tobacco

British American Tobacco kondigde vandaag aan dat ze CN Creative Limited, een Engelse fabrikant die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van e-sigaretten, heeft opgekocht. Dit is het moederbedrijf van de e-sigaret Intellicig.

CN Creative heeft zijn eigen research- en ontwikkingsafdelingen. Ze produceren een aantal merken e-sigaretten.

Het bedrag dat British American Tobacco voor deze overname loopt in de tientallen miljoenen. British American Tobacco zegt dat deze overname uiterst belangrijk voor de toekomst van de groep. Dit is wel echt opmerkelijk want de acquisitie die zich voltrekt in de UK. En dit terwijl er in EU luide stemmen opgaan om hard op te treden tegen de elektronische sigaret.

Kingsley Wheaton, Directeur "Corporate and Regulatory Affairs" van British American Tobacco, zegt: " Onze hoofd-business is en blijft tabak. Maar we hebben altijd gezegd dat we ook een gezond alternatief willen aanbieden aan volwassen rokers die gezonder willen roken, m.a.w. elektronisch roken. We geloven echt dat via de technology van CN Creative we er over enkele jaren echt in slagen deze belofte waar te maken".

BAT is wereldwijd de 2de grootste fabrikant van sigaretten met tabak. Bekende merken zijn Lucky Strike, Pall Mall, Kent, Peter Styvesant, Samsom. Belga, Boule d'Or, enz...

Lees Meer Lees Meer

08
Jul

Allen Carr heeft longkanker

Anti-tabakskruisvaarder Allen Carr

Anti-tabakskruisvaarder Allen Carr (73) lijdt aan longkanker. We kennen deze Brit vooral van zijn methode ("Easy way to stop smoking") om te stoppen met roken. Hij heeft wereldwijd miljoenen mensen over de streep kunnen trekken via zijn boeken.

Carr rookte zijn laatste sigaret 23 jaar geleden. Daarvoor was hij een opper-kettingroker want hij rookte maar liefst 100 sigaretten iedere dag, weliswaar in een korte periode. Het was destijds echt een kwestie van moeten want zijn gezondheid was er erg aan toe.

Volgens Carr is hij trouwens, sinds hij de tabak vaarwel zweerde, de gelukkigste mens op aarde geworden.

Volgens zijn artsen is het nog niet duidelijk of de longkanker een gevolg is van zijn eigen rookgedrag of het resultaat van het jarenlang passief roken. Zijn arts beweert wel dat als Allen Carr destijds niet gestopt was met roken, dat hij dan al zeker 20 jaar geleden gestorven was.

Zijn methode bestaat uit lange therapiesessies waarin de roker geleidelijk komt te beseffen dat door zijn tabaksverslaving zijn gewenste fysieke en psychologische welzijn in rook opgaat.

Lees Meer Lees Meer

06
Jul

Ook Barack Obama stopt met roken van tabak

Barack Obama rookt

De Amerikaanse president Barack Obama is gestopt met roken. Het medisch team van het Witte Huis had hem geadviseerd om te stoppen. Ook was het Witte Huis niet opgezet dat er op het internet veel spottende fotos staan met de rokende president. De meeste zijn natuurlijk gephotoshopt, maar sommige zijn ook origineel.

Volgens zijn vrouw Michelle, rookt Barack al bijna een jaar niet meer en kunnen we concluderen dat hij nu definitief gestopt is. De first lady is enorm trots op haar man.

Barack Obama stopte dus dus eind februari vorig jaar. Dit was net na de publicatie van zijn laatste officiële gezondheidsrapport. Daarin raadde de hoofdarts van het medisch team van het Witte Huis hem aan van de sigaretten af te blijven.

Michelle vertelt verder dat vooral de beide dochters haar man konden overtuigen. Obama vond bij hen de steun en moed om zijn occasionele sigaret voorgoed vaarwel te zeggen.

Of Barack tegenwoordig elektronisch rookt is niet geweten. Maar hij zou niet de eerste celebrity zijn die ervoor kiest om elektrisch te roken.

Lees Meer Lees Meer

05
Jul

Tabakgebruik oma slecht voor astma kleinkind

Rokende grootmoeder

Als je oma rookt(e) heb je meer kans dat je astma krijgt of hebt blijkt uit onderzoek. Ook als je moeder de slechte gewoonte niet overnam van haar moeder blijft er een grotere kans. Vooral roken tijdens de zwangerschap nadelig, maar ook langdurig roken voor de zwangerschap laat zijn effecten zien.

Volgens een groep wetenschappers van het Los Angeles Biomedical Research Institute bewijst oa. door uitgebreid onderzoek op ratten dat de chemicaliën en omgevingsfactoren waaraan we worden blootgesteld een grote invloed hebben op de gezondheid van onszelf en op de gezondheid van volgende generaties (kinderen, kleinkinderen, enz).

Men stelde vast dat het toedienen van nicotine aan zwangere ratten ervoor zorgde dat hun baby's astma hadden, maar ook de kinderen van deze kinderen hoewel ze nooit direct blootgesteld werden aan nicotine. Trouwens de realiteit bewijst de resultaten want het globale astmacijfer stijgt zorgwekkend in landen waar wordt gerookt.

Men kan dus concluderen dat nicotine een 'stempel' kan achterlaten op het erfelijk materiaal van een cel. Het beperkt zich trouwens niet enkel tot nicotine. Ook de andere schadelijke stoffen die bij het roken van tabak vrijkomen, en die zijn nog veel gevaarlijker, kunnen hun stempel achterlaten.

Generaties

Dokter Virender Rehan schrijft: "De oorzaak van de astma van het kleinkind is dus vaak een genetische mutatie die veroorzaakt wordt door een milieufactor, in dit geval: roken. Die omgevingsfactoren hebben dus niet alleen een invloed op het kind in de baarmoeder, maar ook op de kinderen uit volgende generaties".

Het onderzoekt bevestigt eerdere studies die ook al een link toonde tussen de gezondheid van oma en kleinkind.

Zwangere vrouwen opgepast

Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij jonge kinderen. Helaas zijn er veel factoren die bijdragen aan het krijgen van astma, maar roken tijdens de zwangerschap is er eentje die makkelijk vermeden kan worden.

Omdat oa. nicotine hiermee bijdraagt is ook het roken van hoge dosissen nicotine bij het elektronisch roken af te raden. Elektrisch nicotine-vrij roken is wel zonder gevaar. Toch raden we zwangere vrouwen aan te kiezen voor het zekere en totaal niet te roken. Men kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Lees Meer Lees Meer

01
Jul

Afkicken aan nicotine via de e-sigaret

Nicotine in tabak

Wie heeft er nog nooit willen stoppen met roken? Niemand. En toch lukt het maar weinig mensen omdat nicotine zo verslavend is en werkt. Van deze nicotine-verslaving afraken is in feite de kunst. Je lichaam zal zeker fysieke reacties vertonen. Het is een gevecht tegen je lichaam.

Omdat een verslaafd lichaam een grote nood heeft aan nicotine, kunnen we best een weloverwogen afbouwschema proberen. Dit geeft veel betere resultaten dan wanneer we plots volledig stoppen met inname van nicotine.

Wanneer plots de nicotinetoevoer naar de hersenen stopt, zal je slaappatroon verstoord raken. De mate en duur hiervan hangt van persoon tot persoon. Sommige ex-rokers zullen gaan trillen in hun slaap, anderen worden wakker, nog anderen lijden aan slapeloosheid. Deze slaapproblemen kunnen de algemene levenskwaliteit aardig verstoren.

Een roker die geen nicotine meer binnen krijgt zal ook slachtoffer worden van zowel psychische als fysische stress. Men loopt vaak rond met een slecht humeur. Sommige mensen worden ook agressiever anderen futloos. Veel ex-rokers kampen met een depressie wanneer ze stoppen met roken. Dit komt omdat nicotine zich hecht aan neuronen die dopamine vrijgeven in de hersenen. Deze dopamine geeft een euforisch en opgewekt gevoel. Bij een gebrek aan dopamine zal het lichaam depressief reageren.

Nicotine heeft ook een positieve eigenschap. Ze zorgt voor een verhoogd metabolisme waardoor gewichtstoename moeilijker wordt. Bijkomend vermindert nicotine ook het verlangen om te snoepen of een tussendoortje. Bij een rookstop komt deze drang echter terug en verlaagt ook het metabolisme waardoor er kans is dat je op vrij korte tijd 5 kg bijkomt. Andere klachten zijn een hogere kans op constipatie en buikkrampen. Dit is een gevolg van het feit dat je "hersenen" niet meer aan je darmen het signaal geven om de giftige stoffen snel uit te ontdoen. Indien je tabak rookt zullen je hersenen dit echter wel doen. Bij het stoppen is er dus een overgangsperiode waarbij het systeem wat ontregeld is.

Zonder nicotine kan je lichaam last hebben van spierpijnen en gewrichtspijnen. Spieren die vroeger continu samentrokken hoeven dat nu niet meer te doen, maar denken wel dat ze het nog moeten doen waardoor er tijdelijk pijn kan optreden. Anderzijds is er een betere doorbloeding van andere spiercellen die nu opeens geactiveerd worden. Dit levert een zogenaamde stijfheid op.

Het is dus duidelijk dat plots stoppen voor het lichaam fysiek geen lachertje is. Het is dus zeer belangrijk om deze afbouw geleidelijk aan te doen. Omdat bij de elektrische sigaret er verschillende nicotine-gehaltes zijn (24mg, 18mg, 16mg, 12mg, 8mg, 6mg en 0mg) is dus een ideaal hulpmiddel. Bovendien kan je ondertussen nog wel de andere handelingen van het roken (de gewoonte om iets in de mond te steken) behouden. Dit maakt alles mentaal gemakkelijker.

Een ander voordeel om af te bouwen met behulp van de e-sigaret is dat de andere schadelijke stoffen ( oa. teer, koolmonoxide, enz...) die vrij komen bij tabak niet meer het lichaam gaan vervuilen. Hierdoor zal je je veel sneller gezonder voelen en aldus ook actiever opstellen. Dit heeft dan als gevolg dat men zich veel gelukkiger gaat voelen.

Lees Meer Lees Meer

25
Jun

Wat levert de tabaksaccijns jaarlijks op?

Meer dan de helft van de kostprijs van sigaretten gaat naar de overheid via accijnzen. En vergeten we even de BTW nog.

2 miljard euro in België

Sigaretten en tabak

De accijnzen op tabaksproducten leverde de overheid in 2012 iets meer dan 2 miljard euro op. Deze cijfers werden bekendgemaakt door de FOD Financiën. De federale overheidsdienst laat weten dat er 11 miljard sigaretten verkocht werden in 2012. In 2011 was de opbrengst maar 1,65 miljard euro en gingen er 10 miljard sigaretten over de toonbank.

De Belgische tabaksprijzen vormen vaak een onderwerp van discussie want de prijzen liggen immers lager dan in de ons omringende landen. Anderzijds blijkt ook dat in slechts 5 landen in de EU de sigaretten duurder zijn.

Ondanks dat sigaretten in onze omringende buurlanden duurder zijn, blijven de Belgen meer en meer sigaretten aankopen in het buitenland. Bijna 12% van de gerookte sigaretten werd in het buitenland aangekocht en dit omwille van de prijs.

Moesten in Frankrijk en Nederland de sigaretten een pak goedkoper worden, dan zou de complete Belgische markt instorten, hetgeen een ramp zou zijn voor de schatkist.

2.5 miljard euro in Nederland

De accijnzen op tabak brengen de Nederlandse schatkist elk jaar 2,5 miljard euro op. Dit is logisch, aangezien de prijs van een pakje sigaretten voor 57% uit belasting bestaat. De overheid mag ook hier in zijn handen wrijven want het levert echt veel geld op.

Omdat rokers leven gemiddeld 10 jaar korter leven dan niet-rokers genieten ze nauwelijks van hun pensioen. Vandaar ook de zielige en hypocriete reactie op de komst van de electrische sigaret.

Ontwijken van de tabaksaccijns

Omdat we als burger zo blij zijn dat onze overheid ons leeg plukt, wil ik toch wel enige tips geven om hier tegen in te gaan:

  • Verreweg de beste manier is natuurlijk stoppen met tabak te roken. Bovendien doe je hiermee je lichaam een groot cadeau.

  • Rook elektronische sigaretten want hier worden geen accijnzen op geheven.

  • Ga naar het buitenland op je tabak te kopen. Luxemburg is al een pak goedkoper, maar nog beter is het in het Oostblok.

  • Kweek zelf je tabak. Dit is makkelijker dan je zou vermoeden. Begin vorige eeuw waren er hier massaal veel tabaksvelden.

Lees Meer Lees Meer