06
Aug

E-sigaretten zijn milieuvriendelijker

Tegenwoordig zijn we meer en meer bewust dat we duurzaam moeten omgaan met het milieu. Voor sommige is de wereld al om zeep, andere geloven dat we alles nog kunnen rechttrekken. Hoe dan ook, willen we de dag van vandaag nog trendvol zijn, dan moet ons product een 'groen' zijn. Daarom nemen we de traditionele en elektronische sigaret eens onder de loep en zien we wie het duel wint.

De tabakssigaret is vervuilend

Vervuilende sigaretten peuken

Ze zijn klein en onschuldig, maar sigarettenpeuken zijn zwerfvuil vol met giftige stoffen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs vastgesteld dat 80 procent van deze peuken in het wild gegooid wordt. En dat zijn er jaarlijks maar liefst 4,5 biljoen. Dit is wereldwijd goed voor 35% van het sluikstorten. Ondertussen schiet de overheid, noch de industrie in actie.

Vooral de sigarettenfilters zijn de boosdoener. Ze zijn slecht biologisch afbreekbaar, bestaan uit plastiek en komen helaas veel terecht in de magen van vissen en vogels.

De jaarlijkse kost om deze peuken op te ruimen wordt geraamd op 30 biljoen euro. Dit zijn zeer trieste cijfers want een filter bestaat voor 95% uit kunststof dat meer dan 12 jaar duurt om af te breken. In peuken zijn meer dan 4.000 chemische afbraakproducten aangetroffen waaronder arsenicum, cyanide, cadmium en lood. Vele van deze stoffen zijn dus kankerverwekkend en/of verstoren de hormoonhuishouding.

Uit een recente studie blijkt dat de peuken effectief gif lekken naar hun omgeving. Dat gif kan zelfs terecht komen in de voedselketen.

Er bestaan biologisch afbreekbare filters maar om onverklaarbare redenen zijn deze allemaal afgevoerd.

De e-sigaret is milieuvriendelijker

De herbruikbare e-sigaret heeft gelukkig geen chemische gevaarlijke stoffen. Nicotine is misschien wel slecht voor het hart, voor het milieu is er geen gevaar.

We gevaarlijk voor het milieu kan de batterij zijn. Dit is een meestal een standaard Li-Ion batterij (zoals ook in elke GSM tegenwoordig zit), en deze batterij mag zeker niet in de vrije natuur belanden. Recycleren is daarom de boodschap. Dit is trouwens een eenvoudig proces. Breng daarom altijd je versleten e-sigaret naar het container park.

Om een volledig beeld te hebben over de totale impact van de elektronische sigaret, zouden we de totale cijfers moeten hebben over het aantal gebruikers wereldwijd. Dit helaas moeilijk in te schatten want officiele cijfers zijn er niet. Dit komt vooral omdat in verschillende landen er een zwarte markt is. Daarom pleiten we toch dat de politiek hier iets aan doet.

Elektrische sigaretten kunnen dus beter zijn voor het milieu mits de batterij gerecycleerd wordt.

Lees Meer Lees Meer

30
Jul

Britney Spears 'leert' kinderen roken

Britney Spears toont kinderen hoe te roken

In de muziekindustrie staat ze terug boven in de charts en haar slanke figuur heeft ze ook terug, maar als moeder schiet ze enorm te kort. Ze kan het immers niet laten om zonder enige schroom te roken in het bijzijn van haar zoontje Sean Preston.

Veel fans reageren kwaad en begrijpen niet dat Britney haar kinderen met aanstekers laat spelen. Moest ze nog elektronisch roken zoals tegenwoordig veel beroemdheden doen, kon er nog enig begrip zijn, maar nu brengt ze niet alleen zich zelf in gevaar, maar ook jonge onschuldige kinderen.

We verzamelden enkele reacties:

Reacties van fans

 • "Zelfs met supervisie kan die trut niet voor haar kinderen zorgen!"

 • "Misschien moet Britney wat minder tijd in de sportschool, en wat meer tijd met haar kinderen doorbrengen..."

 • "Britney Bitch!"

 • "Britney, you are insane trailer trash!"

 • "Britney, je was al geen rolmodel meer voor je fans, nu ook niet meer voor je eigen kinderen."

 • "You can take Britney Spears out of the trailer, but you can’t get the trailer out of Britney Spears."

 • "Wordt eens volwassen."

Britney Spears geeft het slechte voorbeeld

Lees Meer Lees Meer

30
Jul

Clara Cowell (102) stopt met roken

Clara Cowell is 102 en stopt met roken

Beter laat dan nooit zegt men wel eens. In dit geval kunnen we ook zeggen dat je nooit te oud bent om te stoppen met roken. De Britse Clara Cowell, besloot te stoppen met roken. Niks speciaals, ware het niet dat Cowell haar allerlaatste sigaret doofde ter gelegendheid van haar 102de verjaardag.

De vrouw rookte meer dan 82 jaar dagelijks een drietal sigaretten. Clara startte in 1931 te roken en nog in bijzonder goede gezondheid. Ze besloot te stoppen op aanraden van haar familie omdat ze overal in haar woning assen liet vallen en dus niet eens uit gezondheidsredenen. Het oude kranige vrouwtje leeft immers nog zelfstandig alleen.

Haar dochter Lynda Fowler verteld ons: "haar geheim bestaat uit hard werken, armoede en af en toe een sigaret en een glas whisky. Laat haar een bron van inspiratie zijn voor iedereen".

Hard werken als lijkt ons nog wel nobel, maar dagelijks al rokend aan de whisky hangen, lijkt me toch ongepast. Nu ja, wie zijn wij om hierover te discussieren want het feit is wel dat Cowell 102 jaar is en wij niet of nooit gaan worden.

Dat de oude dame niet verwelkt is getuige het feit dat ze haar 102e verjaardig al feestend in een kroeg vierde. We wensen haar nog veel plezier en een lang leven.

Zou het trouwens geen goed idee zijn om haar als verjaardagscadeau een e-sigaret op te sturen. Natuurlijk niet voor dit jaar, maar wel volgend jaar als ze 103 wordt.

Lees Meer Lees Meer

30
Jul

Ryanair laat e-roken toe

Ryanair laat elektronisch roken toe

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat aan boord van haar vliegtuigen elektronische sigaretten verkopen. Ryanair hoopt zo alle reizigers tevreden te stellen: rokers krijgen dan hun nicotine en niet-rokers hebben geen last meer van de rook.

Dit laatste is belangrijk want dan hebben de e-rokers geen last meer van chagrijnige niet-rokers als deze toch een sigaret gaan opsteken. Bovendien is er bij elektrisch roken geen sprake van een verbranding, dus is het niet gevaarlijk voor brandgevaar in het vliegtuig.

Ryanair kwam op het idee na een enquête bij haar passagiers. Iets meer dan 24.000 van de 1 miljoen ondervraagden vroegen expliciet om te mogen roken tijdens een vlucht. Maar sinds de jaren negentig is het verboden om tabak te roken op het vliegtuig.

Volwassenen kunnen 10 wegwerp e-sigaretten kopen voor tien euro. :Een pakje van tien is genoeg voor verschillende vluchten, dus neem ze gerust mee van boord" zegt McNamara.

Lees Meer Lees Meer

22
Jul

SFATA is de nieuwe beroepsvereniging voor fabrikanten van e-sigaretten

SFATA,beroepsvereniging voor fabrikanten van elektronische sigaretten

Smoke-Free Alternatives Trade Association, kortweg SFATA, is de naam van de beroepsvereniging van fabrikanten van elektronische sigaretten.

Deze vereniging was dringend nodig om zowel de consument alsook de sector beter te kunnen beschermen. Hun dagelijkse werking zal vooral bestaan in het correct informeren van de e-rokers, samenwerken met de overheden en ministeries om veiligheidsnormen en juridische kaders op te stellen.

Doelstellingen

SFATA start in ieder geval al met een zelfregulering binnen de industrie. Er werden heel wat specialisten geraadpleegd en op de agenda voor dit jaar staat alvast:

 • A: Werken aan een duidelijke wetgeving en regularisatie.
 • B: Richtlijnen opstellen voor veiligheids- en kwaliteitsnormen:
  • nicotine waarschuwing en vermelding van het nicotinegehalte in procenten
  • maximaal 2.4% nicotine
  • beveiliging voor kinderen (cartridges mogen niet kunnen lekken, verbod op verkoop, ...)
  • vermelding van vervaldatum
  • duidelijke labels en batch codes
 • C: Studies laten gebeuren en publiceren door een team van onafhankelijke wetenschappers.

Zowel gebruikers als de fabrikanten stellen veel vertrouwen in SFATA. De organisatie beschikt ook over voldoende financiele middelen op hun doelstellingen te verwezenlijken. Dit is niet onbelangrijk. De meeste grote A-merken zijn aangesloten bij SFATA en kunnen dus helpen om de hele sector te verbeteren. Men verwacht ook dat door dit initiatief het steeds moeilijker gaat worden voor de wetgever wereldwijd om de elektrische sigaretten te verbannen.

Het was dan ook hoogtijd dat er een antwoord kwam tegen de sterke tabakslobby. Het maakt in ieder geval de toekomst van de electronische sigaret een beetje meer rooskleurig.

Lees Meer Lees Meer

14
Jul

Beroemdheden die elektronisch roken

De meeste Hollywoord-sterren die roken verbergen hun slechte gewoontes omwille van de paparazzi's die overal rondhangen. Dit omdat ook in Amerika men steeds meer intollerant wordt tegenover tabakrokers. Sommige van de grote sterren hebben er geen problem bij dat ze gefotografeerd worden. Ze praten er ook zonder proberen over in de media.

Heel recent nog was er het optreden van Star Wars actrice Carrie Fisher (Prinses Leia) in de Today Show die over haar e-roken uitleg gaf. Ze e-rookte zelfs in de TV studio.

We maken een overzicht van een aantal bekende sterren die allemaal elektrisch roken:

Beroemdheden die elektronisch roken
 • Catherine Zeta Jones

  Catherine e-rookt sinds haar man keelkanker heeft.
 • Johnny Depp

  E-rookte in de film "The tourist".
 • Leonardo DiCaprio

  Gebruikt de e-sigaret zelfs als ie aan het sporten is.
 • Dennis Quaid

  Hij is een overtuigd e-roker van het eerste uur.
 • Britney Spears

  Sinds ze haar moederschap wat serieus neemt e-rookt ze.
 • Kevin Federline

  Hij werd door Britney geinspireerd.
 • Paris Hilton

  Geen hype of trend laat Paris voorbij gaan.
 • Charlie Sheen

  Hij heeft zelf zijn eigen merk "NicoSheen".
 • Lindsay Lohan

  Om haar imago op te poesten begon ze te e-roken.
 • Jimmy White

  De professionele snooker e-rookt tijdens wedstrijden regelmatig.
 • Katherine Heigl

  Toonde haar e-sigaret in de David Letterman’s late-night talk show.
 • Kate Moss

  Kate heeft ook genoeg van de schadelijke stoffen van tabak.
 • Anna Kournikova

  Anna Kournikova heeft een grote angst dat tabakroken haar huid doet verouderen en e-rookt daarom.
Lees Meer Lees Meer