14
Jul

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk

Hersenen

Een team Amerikaanse onderzoekers heeft ontdekt waarom sommige mensen het zo moeilijk hebben met stoppen met roken. Uit het onderzoek bleek dat hun hersenen iets anders zijn waardoor het zeer moeilijk is voor hen om de sigaret definitief af te zweren.

Er werden een 50-tal rokers tussen 18 en 45 jaar grondig getest. Al deze rokers consumeerden minstens 10 sigaretten per dag gedurende minstens 1 jaar. Er bestudeert hoe het brein hierop reageert en welk beloningssysteem de roker hiervoor terug krijgt.

Alle rokers moesten 12 uur voor elk onderzoek stoppen met roken en geen nicotinevervangers nemen tijdens die periode. Met behulp van een MRI-scanner werd vervolgens hun brein onderzocht. Gedurende enkele uren mochten de rokers een kaartspelletje spelen en wachten tot het experiment voorbij was.

Halfweg het onderzoek kreeg de helft van de proefkonijnen te horen dat er iets fout was gebeurd en dat ze vervolgens een rookpauze van 50 minuten aangeboden kregen.

De deelnemers kregen hierbij de keuze: voor elk 5 minuten dat ze hun eerste sigaret konden uitstellen kregen ze 1 euro en ze konden maximum 10 euro verdienen. De hersenscans toonden duidelijk aan dat de rokers niet niet aan de verleiding van de tabakssigaret konden weerstaan ook zwakkere reacties hadden in het beloningscentrum van hun hersenen.

Volgens de onderzoekers kunnen ze dus de slaagkansen van een rookstoppoging voorspellen aan de hand van zo een MRI scan. Dit biedt mogelijkheden om een speciale begeleiding aan te bieden aan rokers die veel meer kans lopen om te falen.

description

E-sigaret is laatste hulpmiddel voor sommige rokers.

Aan deze rokers zijn zeker nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom of de elektronische sigaret aangewezen. Professor in de psychologie Stephen Wilson gaat echter nog iets verder.

Volgens hem toont het onderzoek aan dat mogelijke motivaties zoals het besparen van geld en het verbeteren van de gezondheid onvoldoende impact hebben te stoppen met roken. Dit komt ook door het verslavende gedrag van de rokershandelingen. Het is niet enkel een pure drang naar nicotine dat rokers doet blijven verlangen naar een sigaret. Daarom is zeker voor deze groep, de elektronische sigaret bijzonder nuttig omdat het alles stap voor stap kan doen afbouwen.

Lees Meer Lees Meer

29
Jun

De e-sigaret is belangrijk in de strijd tegen roken

Top wetenschapper

Een groep van 53 topwetenschappers hebben de World Health Organisation (WHO) gevraagd om de e-sigaret niet te catalogeren als tabaksproduct.

De prominente wetenschappers vrezen dat dit de strijd tegen het gebruik van tabak ernstig in gevaar brengt. Jaarlijks sterven er 600.000 mensen door het roken en de e-sigaret kan dus heel wat levens redden.

Uit een gelekt document zou blijken dat de WHO alle nicotinehoudende producten wil bestempelen als tabak. Officiëel heeft de WHO wel nog geen standpunt ingenomen.

Daarom stuurden Europese, Nood-Amerikaanse, Aziatische en Australische onderzoekers een open brief naar Marget Chan, directeur-generaal van de organisatie. In de brief staat geschreven dat de elektronische sigaret net een deel van de oplossing is in de strijd tegen roken en geen deel van het probleem.

Uit meerdere onderzoeken is al bewezen dat de hoeveelheid aanwezige giftige stoffen tot 2000x lager ligt dan in een normale sigaret omdat er geen verbranding plaatsvindt. Het is net bij deze verbranding dat alle kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De e-sigaret verdampt enkel vloeistof.

Volgens insiders staat de WHO onder druk van de overheden die heel veel accijnzen aan hun neus voorbij zien gaan. Ook probeert de lobby van de pharma-industrie alsook een deel van de tabaks-industrie om via deze manier de opmars van de e-sigaret te beperken

E-sigaret kan 100den miljoen levens redden

De wetenschappers durven zelfs beweren dat de e-sigaret de belangrijkste medische innovatie van de 21e eeuw kan worden omdat het misschien wel honderden miljoenen levens kan redden.

De groep wetenschappers vindt het positief dat de laatste jaren de e-sigaret enorm veel aan populariteit wint. De wereldwijde verkoop bedroeg in 2013 meer dan 3 miljard dollar en in 2014 zal dit minstens met 33% stijgen.

Lees Meer Lees Meer

12
Jun

Pas op voor de praktijken van Lyko Smoke

Pas op voor Lyko Smoke

Sinds kort maakt het e-sigaretten merk Lyko Smoke, verdeeld door een dubieus bedrijfje uit Letland, een opmars op vooral Nederlandse websites.

In dit artikel gaan we het niet hebben over de matige kwaliteit van het product, maar wel over hoe Lyko Smoke omgaat met zijn klanten. Het merk biedt al een startpakket aan tegen 19 euro.

Dit lijkt op het eerste zicht dus een prima aanbieding, maar men vergeet er wel bij te melden dat je als koper ook vasthangt aan een abonnement dat je iedere maand minimum €63 zal kosten.

Het maandpakket (5 e-juice cartridges en een clearomizer) wordt je al meteen opgestuurd samen met een factuur van een incassobureau. Kwestie om de consument meteen angst aan te jagen. Trouwens de maandelijkse zendingen gaan door todat je zelf uw lidmaatschap annuleert via een ingewikkelde procedure.

Als je trouwens hun 'producten' terug stuurt, zullen ze niet het volledige bedrag terugstorten. Ze hanteren een terugbetalingsbeleid waarbij enkel ongeopende producten kunnen terug betaalt worden en de verzendings- en verpakkingskosten zijn nooit terugvorderbaar. Op deze manier kan je dus bijna fluiten naar je centen.

In korte tijd zijn er bij de Consumentenbond meer dan 100 klachten binnengekomen en men raadt de gedupeerden aan om de facturen niet te betalen. Sinds kort, regent het ook in België klachten over de misleidende praktijken van Lyko Smoke.

Bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC) kunnen ze het aantal klachten niet meer bijhouden. Er zijn dus dringend maatregelen nodig en we willen iedereen waarschuwen hiervoor

De kleine lettertjes

Volgens de Nederlandse consumentenbond gaat deze praktijk tegen de wet in omdat de consument datgene moet krijgen waarmee hij ingestemd heeft. Lyko Smoke vermeldt wel in de algemene voorwaarden dat een bijkomend maandpakket eraan gekoppeld wordt, maar bedrijven mogen dergelijke informatie niet slechts in de kleine lettertjes verstoppen.

Speel op veilig, kies een Amerikaans merk

We blijven het herhalen. Als consument kun je beter opteren voor een veilig en betrouwbaar merk. Al jaren steken de Amerikaanse merken met kop en schouder boven de rest uit. En niet enkel hun producten zijn beter. Ook op gebied van klantvriendelijkheid en service hebben alle concurrenten nog heel wat te leren.

Mijn aanbeveling blijft nog altijd: Green Smoke of V2 Cigs.

Lees Meer Lees Meer

09
Jun

Tabaksrook is zéér gervaarlijk voor het gehoor

dove rokende man

Iedereen is ondertussen op de hoogte dat het roken van tabak niet gezond is voor ons lichaam.

Maar wist je dat roken ook je gehoor ernstige schade kan toe brengen? Ja, zelfs passieve rokers blijken na nieuw onderzoek schade aan hun gehoor te overvinden.

Een team van onderzoekers aan de universiteit van Manchester kwam tot deze conclussie na uitvoerig onderzoek. Meer dan 15% van de rokers bleek een opmerkelijk slechter gehoor te hebben dat niet-rokers.

Ook was het duidelijk dat hoe meer men rookt, hoe meer men kans heeft dat het gehoor achteruit gaat.

De precieze oorzaak is voorlopig nog niet 100% bewezen maar men vermoedt dat het te maken heeft met de bloedvaatjes in en rond het oor.

"In de tabaksrook zitten tal van giftige stoffen die ook niet alleen het gehoor rechtstreeks beïnvloeden, ook hartaandoeningen (of beide) zijn een direct gevolg hiervan" aldus Piers Dawes, hoofd van team van onderzoekers.

Passieve rokers en de elektronische sigaret

Passieve rokers delen jammer genoeg nog meer in de klappen.

Tot ieders verbazing bleek dat ze nog een groter risico lopen voor het gehoor dan rokers zelf.

Volgens Peter McCarther is enkel electronisch roken veilig voor het gehoor en zeker voor de passieve rokers. Zoals algemeen bekend, zitten er geen schadelijke stoffen in de damp die vrijkomt bij het e-roken.

We raden dan ook iedereen aan die nog niet is overgestapt om eens een e-sigaret te proberen. Want wie niet horen wil, moet naar ons luisteren.

Lees Meer Lees Meer

26
Mei

Opnieuw verbluffende resultaten voor de e-sigaret

Rokende man

Een groep Italiaane onderzoekers van de universiteit van Catania hebben gedurende 2 jaar de effecten van de elektronische sigaretten onderzocht. In samenwerking met het centrum voor tabakspreventie wou men vooral de doeltreffendheid van de e-sigaret in kaart brengen. In het eindrapport lezen we verbluffende resultaten.

Een 40-tal rokers werden voorzien van e-sigaretten. Niemand van deze rokers had enige intentie om te stoppen met roken. Na een periode van 2 jaar bleek echter dat maar lieft 40 procent volledig gestopt was met roken of anderzijds hadden ze hun rookgewoonte met bijna 2/3 afgebouwd. Deze groep voelde hun veel gezonder en dit kon zowel fysiek als mentaal vast gesteld worden.

In eerste fase kregen de rokers een elektronische sigaretten kit aangeboden. Ze waren volledig vrij om deze al of niet te proberen. Bovendien kregen ze ook nog wat extra catridges voor in het geval ze toch interesse hadden. Met deze extra catridges zou een gemiddelde e-roker ongeveer 6 maanden kunnen dampen.

Tijdens de studie waren er verder geen interventies. Er was dus geen begeleiding of aanvullende medicatie beschikbaar voor de testgroep. Men wou de (ex-)rokers zo weinig mogelijk beïnvloeden om zo beter de doeltreffendheid te kunnen meten. Uit eerdere onderzoeken bleek dat begeleiding de resultaten enorm doen schommelen.

Na exact 2 jaar bleek dus dat 15% van de rokers volledig gestopt waren dankzij het gebruik van de e-sigaret terwijl 25% hun verbruik drastisch hadden verlaagd van gemiddeld 24 sigaretten per dag naar slechts enkele sigaretten per dag.

Ook bleek dat mijn 25% van de rokers jammer genoeg nooit geprobeerd had om elektronisch te roken. Meer dan 90% van de rokers uit deze groep rookt nog steeds dezelfde hoeveelheid sigaretten per dag, een opmerkelijk verschil.

Verschillende e-sigaretten

Het team van onderzoekers kon hierdoor enkel besluiten dat elektronische sigaretten een prima middel zijn om op lange termijn resultaten te boeken in het rookgedrag. Opvallend is dat deze positieve resultaten ook gelden voor rokers die niet direct de intentie hebben om te willen stoppen. Bij gemotiveerde stoppers zijn de resultaten immers nog gunstiger.

Bij andere stop-alternatieven (zoals kauwgom, pleisters, ...) bleek dat ongemotiveerde stoppers weinig kans op slagen hadden.

Waarschijn speelt de lage drempel van de e-sigaret hier een belangrijke rol in. Bij het stoppen van roken moet men niet enkel de fysieke verslaving afbouwen maar ook de psychologische verslaving. En vooral in dit laatste blijkt de electronische sigaret dus een wondermiddel.

Lees Meer Lees Meer

28
Mrt

Meer longkanker dan borstkanker bij vrouwen in 2015

description

Volgens experten zullen er in Europa in de volgende jaren meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker. In Polen en het Verenigd Koninkrijk is dit nu al het geval. Deze stijding van longkankers heeft grotendeels te maken met de verhoging van het aantal vrouwen dat begon te roken in de jaren 60 en 70.

Aangezien tegenwoordig minder jonge vrouwen beginnen te roken verwacht men wel dat het aantal gevallen van longkanker terug zal dalen tegen 2025.

In 2014 verwacht men dat een 85.000 Europese vrouwen zullen sterven ten gevolge van longkanker tegenover 88.000 aan borstkanker. Volgens de Italiaanse oncoloog professor Carlo La Vecchia van de Universiteit van Milaan zal de balans in 2015 overhellen in het 'voordeel' van longkanker. Hiervoor analyseerde ze alle kankercijfers van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Omdat we allen steeds langer leven krijgen ook steeds meer mensen te maken met kanker. Toch zijn er steeds minder mensen die aan kanker sterven, echter longkanker vormt hierop een uitzondering omdat het moeilijker te behandelen valt.

Professor La Vechhia haalt zwaar uit: "Het is erg zorgwekkend dat longkanker de enige kanker is die in de nabije toekomst niet zal afnemen, hoewel er steeds minder mensen roken."

Elektronische sigaret biedt een oplossing

Het is ten zeerste te hopen dat zowel de vrouwen als de mannen hun weg snel naar de elektronische sigaret vinden aangezien tot nu toe nog geen enkel onderzoek heeft uitgewezen dat de e-sigaret kankerverwekkend zou zijn. Het zou niet alleen de levens van de duizenden rokers zelf kunnen redden, maar ook deze van hun naaste omgeving die nu passief meeroken.

Lees Meer Lees Meer