04
Mrt

Blauwe rook moet jongeren verleiden

Blauwe rook

Britisch American Tobacco, een grote tabaksproducent, heeft bij de minister van Volksgezondheid een aanvraag ingediend om 3 nieuwe stoffen aan zijn sigaretten te mogen toevoegen:

  • De eerste stof is E133. Dit is een kleurstof die voor een blauwe rook kan zorgen. Hiermee wil de fabrikant jongeren verleiden. Tegenwoordig is blauw licht heel trendy onder de jeugd.

  • De tweede stof is E418 en heeft een laxerend effect. Sommige mensen grijpen immers naar een sigaret om makkelijker naar het toilet te kunnen gaan. E418 zou daarbij kunnen helpen. Een neveneffect is dat de smaak van tabak versterkt wordt en de bitterheid eveneens vermindert. Ook dit zou jongeren kunnen verleiden..

  • De derde stof is MCT of Medium Chain Triglyceriden. Dit is een hongerstiller. Hiermee wil de producent rokers met overgewicht overtuigen om over te stappen naar hun merk.

Britisch American Tobacco

BAT is wereldwijd de 2de grootste fabrikant van sigaretten met tabak. Bekende merken zijn Lucky Strike, Pall Mall, Kent, Peter Styvesant, Samsom. Belga, Boule d'Or, enz...

Het bedrijf kwam al meerdere keren negatief in het nieuws. Ze werden beschuldigd van misleiding van de klanten: de aanduiding "Light" wordt door hen ten onrechte gebruikt want het wekt de suggestie dat dergelijke sigaretten minder ongezond zouden zijn.

Een BBC programma onthulde daarnaast dat het bedrijf haar eigen beleidsregels schond. Het bedrijf zou in Afrika gericht jongeren aansporen te gaan roken.

Lees Meer Lees Meer

03
Mrt

Ook traditionele sigaretten met cacao en andere lekkernijen

Cacoa bonen

De tabaksindustrie zoekt steeds nieuwe manieren om roken populairder te maken. Ondanks het feit dat ze tussen 1998 en 2004 het nicotine percentage stiekem met 10% verhoogd hebben, blijven er meer rokers overschakelen naar de elektronische sigaret.

'If you can win them, join them'. Dit moeten ze wel gedacht hebben want men komt nu ook op de proppen met sigaretten met een lekker exotisch smaakje. Al jaren vinden we zulke smaken immers terug bij elektronische sigaretten.

Honing, cacao en pruimen

Volgens het tijdschrift Food en Chemical Toxicology voegen sommige sigarettenmerken pruimensap, cacao of honing toe om hun product bij jongeren te doen aanslaan. Zoetigheden zijn namelijk heel populair bij jongeren, denken we maar aan populaire drankjes zoals Baccardi Breezer.

Door deze toevoeging is de rook bovendien ook minder indringend en doet hij de luchtwegen uitzetten waardoor de roker dieper kan inhaleren. Dat de "verbrande" suiker de rook nog giftiger maakt wordt niet vermeld op de sigaretten-doosjes.

Op de website van sigarettengigant Philip Morris kan je per merk nagaan welke ingrediënten in de sigaretten zitten. Andere merken doen het meer stiekem onder de noemer 'fabrieksgeheim'.

E-sigaretten sector is bezorgd

De fabrikanten van e-sigaretten vrezen dat de schadelijke zoete tabakssigaretten een slecht imago gaan bezorgen aan de talrijke smaken die ze aanbieden. En dit is heel "onterecht" aangezien bij elektrisch roken de suikers niet verbrand worden, maar enkel opgewarmd.

Lees Meer Lees Meer

23
Feb

Saaie verpakking voorkomt roken

Sigaretten verpakking

Een saaie verpakking heeft als gevolg dat het roken op zich ook saaier wordt. Bovendien zou het zelfs invloed hebben op de smaak die de rokers ervaren.

Al jaren proberen de tabaksfabrikanten hun verpakking aantrekkelijker te maken om hierdoor meer mensen aan het roken te krijgen. Ze doen dit door de pakjes fel en opvallend te kleuren. Er worden termen zoals 'slank' of 'light' op de verpakking gedrukt.

Om het effect hiervan te meten, lieten Canadese onderzoekers 700 jonge Braziliaanse vrouwen de aantrekkelijkheid van verpakkingen en hun verwachtingen over de kwaliteit van de sigaretten beoordelen.

Zoals verwacht werd, bleken de opvallende verpakkingen niet alleen mooier en aantrekkelijker, maar voldeed de smaak ook aan de hogere verwachtingen. Als ze een pak mochten uitkiezen, kozen de vrouwen 3x zo vaak de mooie verpakking in plaats van de saaie.

Om het roken te verminderen zouden de overheden de fabrikanten in feite moeten verplichten hun rookwaar in simpele kleurloze verpakkingen te stoppen. Australie is hier onlangs met begonnen. In Europe zet men nog steeds afschrikwekkende foto’s op de verpakking waarvan al is aangetoond dat ze maar weinig tot geen effect hebben.

Lees Meer Lees Meer

19
Feb

Rusland voert rookverbod in

Russische rokende vrouw

Het Russische parlement, de doema, heeft het rookverbod op openbare plaatsen goedgekeurd. Het verbod gaat in op 1 juni en bant het roken op plaatsen zoals restaurants, cafés, hotels, ziekenhuizen, sportstadions, treinstations, openbare gebouwen, enz. Er zijn wel vergunningen te krijgen voor een uitzondering voor het verbod gedurende 1 jaar, maar daarna is het definitief afgelopen.

De wet is goedgekeurd in het hogerhuis of Federatieraad van de Russische Federatieve Vergadering nadat eerder ook al het lagerhuis de wet goedkeurde. goed. Nu is het wachten tot president Vladimir Poetin de wet tekent.

De wet verbiedt tevens ook roken in films of theaterproducties, tenzij het "artistiek onmisbaar" is. Ook is reclame voor tabaksproducten voortaan verboden.

Bij overtredingen kunnen particulieren een boete ontvangen tot 5.000 roebel (ongeveer 125 euro) krijgen. Firma's riskeren een boete tot 150.000 roebel (ongeveer 3.750 euro).

Ieder jaar sterven ongeveer 400.000 Russen aan de gevolgen van het roken van tabak. Men hoopt dat dit aantal nu met 50 procent te doen dalen. Volgens het ministerie van Gezondheid rookt bij 1/3 van de Russische bevolking.

Lees Meer Lees Meer

12
Feb

Rookstop verbetert de cholesterol

Cholesterol

Stoppen met roken heeft een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Zelfs wanneer ons gewicht toeneemt na het stoppen verbetert de cholesterol.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij 30.000 rokers werden geanalyseerd.

Na het stoppen kwam men gemiddeld 4,6kg bij in gewicht (tegenover 0,7 kg bij diegenen die verder rookten). Bij mannen verbeterde de HDL-cholesterol (de 'goede' cholesterol) met gemiddeld 2,4 mg/dL. De verschillen in HDL waren groter bij vrouwen, namelijk 2,8 mg/dL. Er was geen invloed op LDL, dit is de 'slechte cholesterol' bij zowel mannen als vrouwen.

De oorzaak en elektrisch roken

Bij de rokers die verder bleven roken werd de HDL gemiddeld 0.1 mg/dL slechter omwille van de extra gewichtstoename. De precieze oorzaak waarom de cholesterol minder goed is bij rokers van tabak is echter nog niet volledig geweten.

Ook stelde men vast dat rokers die waren overstapt naar elektronisch roken dezelfde gunstige effecten vertoonden. Zelfs beter nog omdat deze groep maar een beperkte gewichtstoename verkreeg. Bij de mannen die enkel e-roken verbeterde de HDL met 3 mg/dL en bij de vrouwelijke e-rooksters was dit 3,4 mg/dL. Echt wel een opmerkelijke verbetering.

Lees Meer Lees Meer

08
Feb

Wereldwijd 1 dag zonder tabak

Pauze

Op 31 mei is de "werelddag zonder tabak". Op die dag dagen we de rokers uit om het 24 uur zonder sigaret te leven. Ook vraagt men om de nicotine houdende e-sigaret niet die dag te roken of in ieder geval eens de dosis te verlagen.

De vasten voor rokers

In feite is 24 uur te kort voor een lichaam te herstellen, toch kan het geen kwaad op dit regelmatig te doen. Vergelijk het met de vasten-periode. Het lichaam krijgt dan de tijd om zich wat te zuiveren van allerlei stoffen. Graag hadden we een "wereldweek zonder tabak" gehad, echter zijn maar weinig rokers hiervoor warm te krijgen. Dan is het beter om een realistisch doel te nemen.

Trouwens ieder jaar zijn er rokers die gebruik maken van deze dag om volledig te stoppen. Wij raden hen aan om hulpmiddelen te gebruiken zoals de e-sigaretten of professionele begeleiding van een arts of psycholoog.

Nicotine vrije E-rokers mogen verder roken.

Tegen elektrisch roken zonder nicotine is er geen 'pause' gevraagd. Zelfs in tegendeel vraagt men op deze dag eens een wegwerpt-sigaret te roken.

Lees Meer Lees Meer