06
Apr

Tref de tabaksproducent. Bescherm de roker!

Spook in sigaret

De laatste tijd staat het solidariteitsprincipe in de gezondheidszorg onder druk. Bepaalde opiniemakers hebben weeral voorgesteld dat rokers moeten in boeten op hun recht op gezondheidszorg.

In De Morgen schreef Bart Steenhaut dat rokers meer zouden moeten betalen voor een hart- of longoperatie omdat ze zelf deels de oorzaak zijn van de kwaal. Elke roker is immers op de hoogte van de gezondheidsrisico's die het roken van tabak met zich meebrengen. Een tabaksroker kiest dus als het ware om ziek te worden.

Tegenargumenten

 • Bijna alle rokers zijn in hun tienerjaren begonnen met roken. Op die leeftijd zijn de hersenen nog in ontwikkeling met als gevolg dat het maken van keuzes vreemde kronkels kan hebben. De jongeren zijn dus erg kwetsbaar en moeten eerder beschermt worden tegen hun naïviteit dan er later voor moeten boeten. Momenteel is er al een verbod op verkoop van sigaretten voor -16jarigen, maar de overheid zou meer moeten doen om jongeren te beschermen.

 • Het roken van tabak is een enorm hardnekkige verslaving. Stoppen met roken is niet voor iedereen in de wieg gelegd. Enquêtes tonen immers aan dat meer dan 2/3de van de dagelijkse rokers al effectief geprobeerd heeft om te stoppen.

  Het 'kunnen' stoppen is een competentie die niet gelijk verdeeld is in de samenleving. Zo is er een socio-economische gezondheidskloof, maar volgens recent onderzoek zouden ook genetische factoren een rol spelen. Stoppen met roken is dus niet vanzelfsprekend.

 • De machtige tabaksindustrie doet er alles aan om het verslavingseffect te stimuleren. De overheid laat begaan en kijkt goedkeurend toe. Zouden de miljarden euro's aan accijnzen die de overheid jaarlijks opstrijkt hierin een rol spelen? Waarschijnlijk wel en daardoor kan de industrie probleemloos allerlei additieven in sigaretten toevoegen die het effect van nicotine op de hersenen versterken. Anderzijds maskeren ze de viezigheid van sigaretten met als gevolg dat de jongeren of niet-rokers er minder afkeer van hebben wanneer ze beginnen met roken.

Strijd tegen de tabaksproducenten

Bij gevolg is het ethisch niet juist om zieke rokers automatisch te laten opdraaien voor hun kosten. De rokers moeten wel geholpen worden om van hun verslaving af te geraken. De overheid moet hiervoor alle middelen inzetten. Ze kan onder andere:

 • de prijs net minstens 10% verhogen hetgeen tot een daling van de tabaksconsumptie leidt.
 • de sigarettenverpakkingen saaier maken door een verbod van het logo of merk op de verpakking.
 • het stimuleren van de gezondere elektronische sigaret. Deze e-sigaret is een prima hulpmiddel om te stoppen met roken. Ze zou in feite verkrijgbaar moeten zijn in elke winkel of benzine-station.
 • de tabaksfabrikanten dwingen om de sigaretten minder verslavend te maken.
 • een verbod op verkoop van sigaretten voor jongeren onder de 21 jaar.
 • de tabaksfabrikanten zouden verplicht moeten worden om maximaal 1 merk te bezitten. Hierdoor zou hun macht sterk beperkt worden.
 • de tabaksfabrikanten verplichten om de helft van hun winsten af te staan aan een fonds ter preventie tegen tabak.
 • Verplichten om de verpakking de roker te waarschuwen dat er gezondere elektrische sigaretten bestaan.
 • de e-roker financieel steunen door de kosten fiscaal aftrekbaar te maken.

Lees Meer Lees Meer

05
Apr

Deel 6: Wees aardig en lief voor de roker.Zoals al in een ander artikel op deze website werd geschreven, maken steeds meer niet-rokers zich zorgen over de rokers.

Wij steunen alvast de actie: "Wees aardig en respecteer de arme tabaksroker. Hij sterft immers veel vroeger".

Toch hopen we dat hij tijdig overstapt en geniet van het zalige e-roken.

Lees Meer Lees Meer

03
Apr

De invloed van tabak op het hart

Hart

Als iemand tabak rookt, komen er via de longen een groot aantal schadelijke chemische stoffen in het bloed terecht. Nicotine en koolmonoxide zijn de voornaamste boosdoeners die negatieve weerslag hebben op hart en bloedvaten. Hiernaast zitten er natuurlijk nog 4.000 andere schadelijke stoffen in de tabaksrook, maar we concentreren ons nu op de stoffen die een effect hebben op hart.

Bij elektrisch roken komt er geen koolmonoxide vrij, echter wel meestal nicotine. De dosis is echter variabel. De gebruiker kan ook nicotine-vrij e-roken maar laten we vanuit gaan dat de meerderheid kiest voor elektronisch roken met nicotine.

Nicotine

Nicotine verhoogt de bloeddruk en het hartritme. Pas 20 minuten na de laatste trek worden de bloeddruk en het hartritme opnieuw normaal. Deze schommelingen zijn nadelig voor het hart.

Nicotine heeft ook een negatieve invloed op de beschermende binnenbekleding van de bloedvaten. Ze werken met andere woorden aderverkalking in de hand. De bloedcirculatie in de kleinste bloedvaten kan hierdoor vertragen of zelfs afgesloten geraken. Het meest uitgesproken gebeurt dit in de huid of benen. Een gevolg is dat rokers vaker last hebben van koude handen en voeten, en alsook slapende benen.

Om deze redenen is het aangewezen om het nicotinegehalte te beperken. Bij het roken van tabak is dit echter niet mogelijk, maar gelukkig kunnen we bij electronisch roken afbouwen naar een laag nicotine verbruik.

Koolmonoxide

Koolmonoxide vermindert het zuurstofgehalte in het bloed. Als er minder zuurstof in het bloed zit, moet er meer bloed rondgepompt worden. Dit betekent dus in praktijk dat het hart harder moet werken. Koolmonoxide beschadigt de wand van de bloedvaten waardoor cholesteroldeeltjes er gemakkelijker aan blijven hangen.

Koolmonoxide verhoogt verder nog het bloedglucosegehalte waardoor het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Er is een beter alternatief: de E-sigaret

Het is vooral de combinatie van nicotine en daarbij de koolmonoxide die schadelijk kunnen zijn voor het hart en bloedvaten. We hebben dus andermaal een reden om te e-roken. Bij het roken van de e-sigaret komt er immers geen koolmonoxide vrij hetgeen een wereld van verschil maakt.

Bovendien voelt de gemiddelde e-roker zich stukken beter in zijn vel en is hij bovendien een stuk actiever. Het gevolg is dat de elektrische roker meer zal bewegen en dat is dan weer zeer gunstig voor het hart.

En vergeet ook niet dat je bij de e-sigaret er een variabel nicotine-gehalte bestaat. Je kan dus ook heel snel dit afbouwen en vanaf dan kan je zorgenloos en gezond e-roken.

Lees Meer Lees Meer

02
Apr

Roken werkt therapeutisch na slechte ervaringen.

Corrigerende tik

Roken als pyschologische pijnstiller

Angst en depressies zijn twee grote oorzaken waarom mensen beginnen te roken. Dit is algemeen geweten en daarom gingen een team van Amerikaanse onderzoekers dit verder onderzoeken door de impact van de jeugd onder de loep te nemen. Men ondervroeg 7.000 mensen en keek of deze mentaal, fysiek of seksueel geweld hadden ondergaan.

De resultaten waren duidelijk. Vooral vrouwen met veel problemen tijdens hun jeugd grepen sneller naar de tabak.

Negatieve ervaringen uit de kindertijd verhogen trouwens voor beide geslachten het risico op psychisch leed nadien. Toch roken de mannen er niet echt meer door. Dit komt omdat vrouwen emotionele rokers zijn. Wellicht verwerken de mannen hun slechte jeugd ook op een andere manier, maar dit is voorlopig nog niet geweten.

"Heel wat artsen raden het trouwens aan dat de patienten roken wanneer ze het emotioneel moeilijk hebben".

Met deze studio vermoeden artsen dat ze sommige van hun vrouwelijke patienten voortaan beter kunnen begeleiden bij hun rookstop. Dit omdat men nu het belang snapt van de link tussen een psychologisch trauma en de rol van het roken.

Meeste rokers hebben een goede jeugd gehad.

De studie bewijst allerminst dat we moeten concluderen dat de gemiddelde roker een slechte jeugd zou hebben gehad. Dit is zeker niet het geval. De gemiddelde roker grijpt naar de sigaret omwille van de smaak, het pauze-moment en de goesting erin. M.a.w. eerder omwille van sociale redenen.

Lees Meer Lees Meer

01
Apr

Vliegtuig keert onterecht terug door e-sigaret

Vliegtuig Continental Airlines

Een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Continental Airlines dat onderweg was van Portland naar Houston heeft rechtsomkeer gemaakt omdat een passagier weigerde zijn "elektronische sigaret" te doven.

De E-Sigaret is nochtans volledig veilig

Een overvlijtige stewardess had de man opgemerkt en hem verzocht zijn e-sigaret te doven. De man weigerde en vertelde dat er geen gevaar was. Bij elektronisch roken is er immers geen verbranding en dus geen brandgevaar. Ook heeft de omgeving geen hinder want er komen geen schadelijke stoffen vrij.

De apparaatjes verwarmen immers enkel een vloeibare nicotineoplossing en dit probeerde de man uit te leggen. Toch ving hij bot bij het cabine-personeel dat eiste dat hij zou gehoorzamen aan het 'no smoking'-waarschuwingslampje. Hierop werd de discussie steeds heviger waarop de piloot besliste om terug te keren naar de luchthaven van Portland.

De passagier alsook zijn partner werd meteen na de landing meegenomen voor verhoor door de FBI. Hij zal mogelijk moeten opdraaien voor de kosten die het terugvliegen hebben gekost.

Volgens de woordvoerder Steve Johnson van Continental zijn e-sigaretten verboden omdat ze aanzetten tot roken. Dit verbod is in contrast met veel andere maatschappijen waar ze niet verboden zijn. De huidige federale wet verbiedt enkel het roken van tabak tijdens commerciële vluchten, het gebruikt van e-sigaretten mogen volgens de wet.

Lees Meer Lees Meer

31
Mrt

4-jarige schokt door te roken

4 jarig meisje dat rookt

In de Amerikaanse realityshow 'Toddlers and Tiaras' is het optreden van een 4-jarig meisje, Destiny genaamd, niet onopgemerkt voorbij gegaan. Dit is een understatement want haast alle kijkers leverde geschokte reacties. De peuter betrad het podium net een sigaret in de mond.

De serie brengt verslag uit van hoe het eraan toe gaat achter de schermen bij schoonheidswedstrijden voor kinderen. Op een bepaald moment, dwingt de moeder van Lisa haar om een sigaret in de mond te nemen. Ze verplicht het kind om met een hand op de heup en een sigaret in de mond op te treden.

Zowel op het internet, als in de media spreekt men over een schandaal. De moeder verdedigt zich dat haar dochter het typetje Sandy uit de film Grease speelde. En om dit type zo realistisch mogelijk te brengen, kreeg de kleuter dat ook een sigaret. Bovendien ging het niet om een echte sigaret.

Het is niet de eerste keer dat de realityshow voor opschudding zorgt. Zo moest er ooit de 4-jarige Maddy rond paraderen met nepborsten.

Lees Meer Lees Meer