15
Apr

Ongeveer 2.000 Belgen kregen een boete omdat ze op café gerookt haddden.

Boze lerares

Meer dan 850 rokers hebben een boeten moeten betalen voor het roken op café of restaurant. Daarnaast liepen meer dan 1.100 horeca-uitbaters tegen de lamp. Ze ontvingen allen een zeer hoge boete omdat ze hun klanten vrijuit lieten roken.

Sinds juli 2011 geldt er een rookverbod in alle 'gesloten' openbaren plaatsen, m.a.w. alle publieke ruimtes die niet in openlucht zijn. Vooral in de cafés zorgde het rookverbod voor veel problemen. Sommige uitbaters van een kroeg lieten zich zelfs met opzet hun beboeten om zo voor de rechter te kunnen verschijnen. Echter het merendeel kreeg hier geen gelijk en ontving een hoge boete.

Volksgezondheid verklaart dat er ook af en toe enkele rokers zelf voor de rechter moesten verschijnen. Zo moesten deze week nog in Leuven twee rokers voor de rechter komen om hun verhaal te doen. De parketwoordvoerster bevestigt dit en vertelt verder dat iedereen vervolgd wordt die weigert zijn boeten te betalen.

Volgens de laatste cijfers betaalt de meerderheid van de overtreders braaf zijn boete. Deze bedraagt gemiddeld 150 euro. De café of restaurantuitbater is er slechter aan toe want deze moet maar liefst 300 tot 750 euro ophoesten. In het totaal leverde al deze boetes bijna 1 miljoen euro op voor schatkist.

Ook e-rokers kregen een boete.

Er waren zelfs enkele e-rokers die geverbaliseerd werden. Dit is compleet belachelijk omdat volgens de overheid e-sigaretten namelijk geneesmiddelen zijn. Bovendien komen bij het roken van de elektronische sigaret totaal geen schadelijke stoffen vrij. De omgeving heeft dus totaal geen hinder.

Trouwens een verbod om elektronisch in het openbaar te roken is alleen maar in apenland België. In Nederland of de andere buurlanden mag je probleemloos een e-sigaret opsteken. Volgens de parketwoordvoerdster is e-roken op café verboden omdat het mensen zou gaan aanzetten tot e-roken.

Dat dit goed zou zijn voor de volksgezondheid telt natuurlijk niet want het is vooral slecht voor de accijnsopbrengsten van vadertje-staat. Een echt hypocriet beleid.

Lees Meer Lees Meer

14
Apr

Bijna de helft van de jongeren rookt.

Rokende jongeren

Iets meer dan 30 procent van de Belgen en Nederlanders rookt. Dit konden we deze week lezen uit een opiniepeiling georganiseerd door de Europese Commissie. Dit percentage ligt net iets hoger dan het Europese gemiddelde (29 procent).

Met een gemiddelde van ruim 15 sigaretten per dag roken de Belgen en Nederlanders ook vaker dan de gemiddelde Europeaan (14 procent).

Opvallend zijn vooral de cijfers over het tabaksgebruik bij jongeren tussen 15 en 24. Ongeveer 45% van de Belgische en 38% van de Nederlandse jongeren rookt. Dit is dus ver boven het Europese gemiddelde van 35 procent.

Zo blijkt in België en Nederland de jongeren meer een sigaret opsteken dan in landen als Bulgarije (42 procent), Griekenland (39 procent), Roemenië (37 procent) en Turkije (34 procent).

Alleen in Spanje en Italië roken de jongeren nog meer dan bij ons. In beide landen verklaarde 48% van de 15- tot 24-jarigen regelmatig te roken. In de buurlanden Duitsland en Frankrijk rookte respectievelijk 28 en 32% van de jongeren.

Lees Meer Lees Meer

11
Apr

Door crisis zoeken rokers meer en meer goedkoper rookwaar

Geld

Sinds het uitbreken van de crisis zijn steeds meer en meer rokers alternatieven gaan zoeken voor de zeer dure tabakssigaret. Diverse winkeliers en groothandels melden dat ze duidelijk merken dat rokers willen bezuinigen op hun rookwaar. Ook de internet-shops in het buitenland doen goeden zaken.

Een grote groep houdt zich vooral bezig met het zelf rollen van sigaretten. De verkoop van de roltabak is dan ook enorm fors toegenomen.

Ook is de verkoop van de zogeheten hulzenstoppers sterk toegenomen. Dit zijn apparaatjes waarmee sigaretten gemakkelijker zelfgemaakt kunnen worden.

Ook zijn de rokers op zoek zijn naar grote verpakkingen tabak. Hiervoor reizen ze zelfs naar het buitenland. Vooral Oost-Europa is populair aangezien de sigaretten daar relatief een peulschil van hier kosten.

Ook de verkoop van de elektronische sigaret zit in de lift.

Veruit het goedkoopste alternatief van de traditionele tabakssigaret is de e-sigaret. Een elektrische roker is immers op jaarbasis al snel meer dan de helft goedkoper, tot zelfs 3/4 in uiterste gevallen. Het spreekt van voor zich dat de consument in deze donkere tijden meer overschakelt naar dit geweldig product. Vooral de Amerikaanse fabrikanten merken dit en ze doen momenteel gouden zaken. En wie kan de klant tegenspreken in deze keuze.

Ondanks de crisis kiest de e-roker toch nog voor kwaliteit en zien we dat de verkoop van Chinese import nauwelijks stijgt. Ook de veiligheid, smaak en comfort spelen dus ook een rol. En gelukkig maar. De crisis treft ons al hard genoeg. Het zou nog erger zijn als we ook nog moesten inboeten op genot en plezier.

Lees Meer Lees Meer

10
Apr

Teken en steun zo de online-petitie: "Freedom of Choice for Smokers"

Petitie

De belangenvereniging ECITA Ltd en de EU Vaping Community hebben een online-petitie gestart met als doel de vrije verkoop legaliseren van de elektronische sigaret in heel de Europese Unie.

In de petitie wordt onderstreept dat gedurende 7 jaar onderzoek geen serieuze nadelen aan de elektronische sigaret gevonden zijn, alsook dat internationale befaamde wetenschappers verklaren dat de risico's van e-sigaret op zijn minst 99% lager zijn dan die van de traditionele sigaret.

Deze petitie zal later overgemaakt worden aan de Europese commissie. Men hoopt de leden ervan te overtuigen om de e-sigaret te aanvaarden als "algemeen verbruiksgoed" in plaats van een geneesmiddel of tabaksproduct. Men hoopt ook met deze petitie dat de EU voortaan de elektronische sigaret zal promoten als goed alternatief voor de tabakssigaret.

Teken hier de petitie en steun hiermee de elektrische sigaret.


Lees Meer Lees Meer

09
Apr

Het risico van de e-sigaret hangt samen met de kwaliteit.

De elektronische sigaret

Een elektronische sigaret kan best gevaarlijk zijn. Dit zegt het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de FOD Volksgezondheid in een mededeling. Drie jaar geleden stuurde het geneesmiddelenagentschap al eens een waarschuwing dat de consument niet luk-raak op het internet zo maar iets moet bestellen.

De kwaliteit van het e-rookwaar varieert sterk en bij de minder goede toestellen kan er een risico optreden op een overdosis nicotine. Het agentschap zegt vandaag dat ze bij een chinese fabrikant cartridges hadden gekocht die zogezegd nicotinevrij zouden zijn, maar toch een lichte dosis nicotine hadden. Oppassen is dus de boodschap. We willen er graag op wijzen dat de overheid zelf hier enige schuld treft. Moest de vrije-verkoop van elektrische sigaretten toegestaan zijn, dan hadden ze immers de bevoegdheid om elk toestel te keuren en te testen. Nu speelt alles zich af op de zwarte markt of op het internet.

Foute dosis

Het grote gevaar is de dosis nicotine die vrijkomt bij het e-roken. Deze dosis wordt bepaalt door de dosis die in de e-vloeistof zit, alsook de verdamper en processor in de batterij. Een elektronische sigaret is normaal ontworpen dat het inhalaties normaal beperkt is. Een te hoge dosis kan hierdoor niet voorkomen. Maar als de e-sigaret defect is, kan het rem-systeem stil vallen en is er risico op een overdosis.

Deze overdosis is niet zonder gevaar. Een dosis van 50mg kan zelfs dodelijk zijn voor een volwassene. Toch moeten we niet meteen gaan panikeren. De meeste cartridges bevallen maar 1.8mg. Dus je moet dan al bijna 3 cartridges gaan leegtrekken op enkele minuten.

Amerikaanse E-sigaretten voldoen aan strengere normen

Toch blijven we waarschuwen dat de gebruiker best kiest voor kwaliteit. We raden daarom ook enkel e-rookwaar (electronische sigaret, e-sigaar of e-pijp) aan van Amerikaanse merken. Deze hebben allemaal een hoger veiligheidslabel en voldoen aan strengere normen. De e-sigaretten die je hier in de Benelux op het internet kunt vinden of op markten zijn meestal van Chinese makelij. Deze kunnen goed zijn, maar er zit ook veel brol tussen.

Lees Meer Lees Meer

08
Apr

Gelukkiger na overstap naar E-sigaret

Gelukkiger zonder tabak

Uit een studie van de universiteit van Wisconsin blijkt dat mensen die volledig gestopt zijn met het roken van tabak zich in de jaren erna gelukkiger, beter en minder gestresst voelen dan mensen die niet blijven roken. Ook de elektronische rokers bleken dezelfde gunstige effecten te vertonen.

Er werden 1500 rokers gevolgd gedurende een periode van 3 jaar. De bedoeling was om de geestelijke gezondheid te evalueren op lange termijn. De meeste studies tot nu toe hadden zich immers gericht op de fysieke gezondheidseffecten van het stoppen met roken.

De rokers en ex-rokers werd gepolst naar de kwaliteit van hun leven, hun stress, hun angsten en hun gevoel van gelukkigheid. De volledig gestopte deelnemers bleken na 3 jaar veel minder stress te hebben. Ze waren doorgaans ook actiever en sportiever. Echter een paar maanden na het stoppen bleken de meeste ex-rokers nog niet echt gelukkiger te zijn. Er waren zelfs heel wat ex-rokers die in een depressie zaten. Echter na een periode van 1 jaar, begon het serieus te kantelen en gingen de ex-rokers zich haast allen beter voelen.

Dezelfde gunstige effecten bij e-roken

Opmerkelijk was dat de rokers die overgestapt waren naar de elektrische sigaret dezelfde positieve reacties hadden. De wetenschappers hebben hier voorlopig nog geen verklaring voor. Men had verwacht dat de nicotine in de e-sigaret de roker evenzeer gestresseerd en verslaafd zou houden, maar dit was niet het geval. Men vermoedt dat de giftige stoffen die vrijkomen bij het roken van tabak de hormonen-toevoer in de hersenen ontregeld.

Deze schadelijke stoffen zijn niet aanwezig in de electronische sigaret aangezien hier geen verbranding optreedt. Ook vermoeden de onderzoekers dat de elektronische roker zich gelukkiger voelt omdat hij weet dat hij gezonder rookt.

Een laatste mogelijk argument is dat de e-roker zich niet moet terugtrekken om te genieten van zijn sigaret-moment. Hierdoor heeft de e-roker niet het gevoel dat hij iets "fout" aan het doen is. Hierdoor heeft de e-roker niet het gevoel dat zijn omgeving kwaad op hem is. Dit draagt bij om zich gelukkiger te voelen.


Lees Meer Lees Meer