Home > Liever een sigaretje in de ochtend dan na de seks

Ochtendsigaret populairder dan sigaret na seks

01-07-2013, door
Ochtend

Een kwart van de Nederlandse en Belgische bevolking rookt. Driekwart zou graag willen stoppen, maar veel van deze rokers kunnen niet zonder hun ochtendsigaret. Ze worden dan te chagrijnig als ze er geen meer kunnen opsteken. Dit lezen we in een onderzoek van MeMo2 in opdracht van Novartis Consumer Health Nederland. In deze studie werden 1500 Nederlandse rokers gevolgd en onderzocht.

Van de Nederlandse rokende bevolking rookt ruim twee derde doet al langer dan 15 jaar. Het humeur van 45 procent van deze rokers wordt sterk negatief beïnvloed als ze morgen geen sigaret kunnen opsteken. 22 procent verliest de concentratie en van teven 22 procent is de hele dag verpest zonder sigaret. Ook wil één derde door blijven roken om te voorkomen dat ze meer gaan eten hetgeen ook ongezond is.

De favoriete sigaret

In tegenstelling tot wat films vaak suggereren is de sigaret die direct na de seks slechts bij 5 procent van de rokers de favoriete sigaret. Bijna 30 procent kan niet zonder de ochtendsigaret terwijl de koffiesigaret is 20 procent het populairst is. De avondsigaret (17 procent) en de sigaret bij drank (16 procent) zijn iets minder geliefd.

Toch liever stoppen

Ruim driekwart van de rokers zou graag willen stoppen. Gezonder willen leven en de zeer hoge prijs van een pakje sigaretten zijn daarbij de belangrijkste motivaties. Iets meer dan 15 procent van de rokers zou familie of vrienden graag blij willen maken door te stoppen en 10 procent hoopt op een beter seksleven.

Meer dan helft van de gestopte rokers wil familieleden of kennissen actief steunen in hun stoppoging. Slechts 10 procent heeft al gehoord van de elektronische sigaret maar bijna driekwart hiervan overweegt de e-sigaret te proberen als gezonder alternatief of als hulpmiddel bij het stoppen van roken.
Reageer en geef uw mening: