Home > Start het nieuwe jaar gezond

Goede voornemens voor 2014: stoppen met roken via de e-sigaret

29-12-2013, door
2014

Ieder jaar maken mensen goede voornemens. Deze staan in haast alle gevallen in teken van een gezonder leven. Dus minder stress, wat gewicht afvallen, wat meer sporten, gezonder eten, vroeger gaan slapen, minder alcohol drinken en natuurlijk stoppen met roken.

Maar het is en blijft moeilijk om deze goede voornemens vol te houden. Je kent wel het spreekwoord: "de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens".

Wat helpt om vol te houden

Volgens onderzoekers is het maken van voornemens effectiever onder bepaalde voorwaarden. Zo helpt het om beloftes op papier te zetten met een handtekening eronder. Ook goed is het om een belofte te maken in het bijzijn van anderen. Maak eventueel een weddingschap met vrienden of familieleden en koppel er een straf of een beloning aan.

Start in januari met goede voornemens

Ook het tijdstip van het afsluiten van een goed voornemen is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat als je je goede voornemens start bij het begin van het jaar dat je dan veel meer kans hebt om effectief vol te houden. Na 2 weken heeft 30% van de kandidaten wel al opgegeven en na een maand geeft gemiddeld 35% er de brui aan. Maar na 6 maanden blijken er toch nog 45% doorbijters van over te blijven.

Start men trouwens een goed voornemen op een ander willekeurig tijdstip in het jaar zijn de cijfers beduidend lager. Dan geeft immers na 1 maand al 80% op en slaagt amper 5% zijn voornemens nog vol te houden na een half jaar.

Trouwens deze cijfers slaan op allerlei goede voornemens. De cijfers over enkel 'stoppen met roken' zijn helaas lager omdat dit een stuk moeilijker is. Roken is meer dan louter een verslaving aan nicotine. Roken is immers ook een vast ritueel. Hiermee bedoelen we het vasthouden of in de mond steken van een sigaret, even een pauze nemen om buiten een sigaretje te roken, naar de nacht- of krantenwinkel gaan om een pakje te kopen, enz... Vooral vrouwen hebben het moeilijk deze rokershandelingen af te leren.

De elektronische sigaret helpt perfect

Voornemens mogen best moeilijk zijn. Dan zijn ze immers een uitdaging. Als ze te gemakkelijk of te moeilijk zijn blijken we ze te snel te vergeten of op te geven.

De elektronische sigaret is in feite ideaal om te helpen met stoppen met roken. Het maakt het stoppen een stuk makkelijker al blijft er nog een aanpassing om te doen. Gemiddeld kost het enkele weken om volledig gewoon te raken aan de e-sigaret en daarna gaat alles vanzelf. Er zijn weinig e-rokers die nadien nog de stap terug zetten naar de tabakssigaret. Zeker omwille van de talrijke voordelen die ze ondertussen genieten door het elektronisch roken.
Reageer en geef uw mening: