Home > Gezondere sigaret

De gezondere sigaret!

18-04-2013, door
Gezonde voeiding

Een traditionele sigaret roken betekent in feite "tabak verbranden" en daarbij komen jammer genoeg veel schadelijke stoffen vrij zoals teer, arseen, dioxines, benzeen, cadmium, enz. Maar wat zou nu veranderen als we tabak zouden vervangen door iets onschuldiger?

Volgens Jan Tytgat, toxicoloog van de universiteit Leuven, zou dit weinig beterschap opleveren want bij een verbranding van elk plantaardig materiaal zullen altijd een heleboel gifstoffen vrijkomen zoals onder andere dioxines. Zelfs als men gewoon gras of groenten zou verbranden komen deze schadelijke stoffen vrij.

Betere filters

De fabrikanten van traditionele sigaretten zouden efficiëntere filters moeten gebruiken om zo meer gassen en roetdeeltjes tegen te houden. Maar zelfs de beste filters die alle troep zouden tegenhouden bieden helaas geen oplossing. Toxicoloog Antoon Opperhuizen van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt tot die conclusie na onderzoek.

De beste filters kunnen wel alle giftige stoffen tegen houden, alleen krijgt de roker nadien wel geen genot meer binnen. De roker voelt dus niet meer van zijn sigaret. Zodra men wel een deel van de sigarettenrook doorlaat, krijgt de roker wel weer verbrandingsproducten binnen.

Over zogenaamde light-sigaretten met minder teer zijn de experts niet enthousiast. Rokers gaan immers bij dergelijke sigaretten meer en dieper inhaleren.

David O'Reilly van British American Tobacco bevestigt dat het wellicht nooit mogelijk zal zijn om brandbare sigaretten te produceren die volstrekt veilig zijn. Wel zou het volgens hem mogelijk moeten zijn om ze iets veiliger te maken.

Lolly's en de elektronische sigaret

Tabaksfabrikanten hebben in de VS ooit lolly's gelanceerd die tabak en nicotine bevatten. Ze waren bedoeld om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Maar na kritiek zijn de lolly's al snel verdwenen. Ze zouden ook kinderen gewend maken aan de smaak van tabak. Rookvrije tabaksproducten werken immers heel drempelverlagend.

Nicotine pleisters en kauwgom bieden helaas ook geen oplossing. Roken is volgens Antoon Opperhuizen meer dan een nicotineverslaving. Het is een ritueel en ook een pauze-moment. De roker komt tijdens deze pauze tot rust en traint zijn ademhaling.

Voorlopig zijn enkel de elektronische sigaretten een volgende goed en gezonder alternatief. De e-sigaretten zijn in feite plastieke buisjes die nicotine en smaakstoffen afgeven aan de roker via waterdamp. Deze damp ervaart de roker zoals de traditionele sigaret, het ritueel blijft dus hetzelfde. Alleen is er geen verbranding moeten plaatsvinden. Enkel een opwarming en dit is het grote voordeel.
Reageer en geef uw mening: