Home > Tabaksaccijns

Wat levert de tabaksaccijns jaarlijks op?

25-06-2012, door

Meer dan de helft van de kostprijs van sigaretten gaat naar de overheid via accijnzen. En vergeten we even de BTW nog.

2 miljard euro in België

Sigaretten en tabak

De accijnzen op tabaksproducten leverde de overheid in 2012 iets meer dan 2 miljard euro op. Deze cijfers werden bekendgemaakt door de FOD Financiën. De federale overheidsdienst laat weten dat er 11 miljard sigaretten verkocht werden in 2012. In 2011 was de opbrengst maar 1,65 miljard euro en gingen er 10 miljard sigaretten over de toonbank.

De Belgische tabaksprijzen vormen vaak een onderwerp van discussie want de prijzen liggen immers lager dan in de ons omringende landen. Anderzijds blijkt ook dat in slechts 5 landen in de EU de sigaretten duurder zijn.

Ondanks dat sigaretten in onze omringende buurlanden duurder zijn, blijven de Belgen meer en meer sigaretten aankopen in het buitenland. Bijna 12% van de gerookte sigaretten werd in het buitenland aangekocht en dit omwille van de prijs.

Moesten in Frankrijk en Nederland de sigaretten een pak goedkoper worden, dan zou de complete Belgische markt instorten, hetgeen een ramp zou zijn voor de schatkist.

2.5 miljard euro in Nederland

De accijnzen op tabak brengen de Nederlandse schatkist elk jaar 2,5 miljard euro op. Dit is logisch, aangezien de prijs van een pakje sigaretten voor 57% uit belasting bestaat. De overheid mag ook hier in zijn handen wrijven want het levert echt veel geld op.

Omdat rokers leven gemiddeld 10 jaar korter leven dan niet-rokers genieten ze nauwelijks van hun pensioen. Vandaar ook de zielige en hypocriete reactie op de komst van de electrische sigaret.

Ontwijken van de tabaksaccijns

Omdat we als burger zo blij zijn dat onze overheid ons leeg plukt, wil ik toch wel enige tips geven om hier tegen in te gaan:

  • Verreweg de beste manier is natuurlijk stoppen met tabak te roken. Bovendien doe je hiermee je lichaam een groot cadeau.

  • Rook elektronische sigaretten want hier worden geen accijnzen op geheven.

  • Ga naar het buitenland op je tabak te kopen. Luxemburg is al een pak goedkoper, maar nog beter is het in het Oostblok.

  • Kweek zelf je tabak. Dit is makkelijker dan je zou vermoeden. Begin vorige eeuw waren er hier massaal veel tabaksvelden.
Reageer en geef uw mening: